Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Courgette cake met sinaasappel – OMG te lekker

Billy van der GaagEen cake met groenten: ze bestaan in allerlei variaties. Eerder maakte ik een heerlijke pompoencake en ook nu ben ik hotel-de-botel door dit verrassend lekkere recept. Deze courgettecake met sinaasappel is niet zo zoet, maar is zó ontzettend fris en lekker. Ons eigen testteam heeft deze cake inmiddels met een grote Facebook duim goedgekeurd. Bekijk hieronder het recept.

Suiker deels vervangen voor geprakte banaan

Misschien heb je een recept voor courgettecake wel vaker voorbij zien komen, misschien ook niet. Ik heb verschillende recepten gevonden en heb hier mijn eigen draai aan gegeven, waardoor ik onder andere de suiker deels heb vervangen voor geprakte banaan. De eieren zijn vervangen voor een simpele eivervanger van gemalen lijnzaad en water (heel makkelijk om te doen, zie hier hoe).

De courgettecake -zonder frosting- is helemaal plantaardig en dus vegan, maar ik heb de cake dit keer gemaakt met een frosting van cream cheese, poedersuiker en een vleugje sinaasappel. Niet helemaal vegan dus.

Als je wilt kun je de frosting weglaten, want ook dan is deze courgettecake to die for. Misschien zelfs wel als ontbijt. Oké, dat gaat misschien wat ver. Ik hou al op – het wordt tijd om je het recept te geven. 🙂

Ingrediënten voor deze courgettecake met sinaasappel

Maak deze courgettecake zoals in het recept of skip de frosting, zo maak je een vegan variant van deze heerlijke cake.

Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 40 minuten

  • 1 flinke courgette
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 2 bananen
  • 3 eieren (of 3 eivervangers)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 110 ml zonnebloemolie
  • 1 sinaasappel
  • Merg van een vanillestokje
  • 70 gram rozijnen
  • 200 gram cream cheese
  • 80 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voor de courgettecake:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een cakeblik met een laag bakpapier.
  2. Was de courgette en rasp ‘m (ook de schil) boven een vergiet. Knijp zodra de courgette geraspt is met je de handen het vocht eruit.
  3. Doe de uitgelekte courgette in een grote kom, prak de twee bananen erdoor en meng het met de basterdsuiker, zonnebloemolie, de eivervanger (of eieren), het rasp van de sinaasappel, het merg van het vanillestokje en de rozijnen. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder toe en meng alles goed door elkaar totdat het allemaal is opgelost.
  4. Voeg als laatste het sap van een halve sinaasappel toe en roer het beslag nog even goed door.
  5. Schep het beslag over in het bakblik en schuif de courgettecake to be in de oven. Bak de cake in zo’n 35-40 minuten gaar. Prik na ongeveer 30 minuten met een satéprikker in de cake om te zien of die al gaar is als deze er schoon uitkomt. Laat de cake daarna afkoelen op het ovenrek.

Voor de frosting:

  1. Klop de cream cheese los met de poedersuiker en twee eetlepels sinaasappelsap (van de andere overgebleven helft) in een keukenmachine.
  2. Zodra de cake is afgekoeld kun je de frosting verdelen over de bovenkant van de cake. For the finishing touch kun je nog wat sinaasappelrasp verdelen over de frosting.

Opmerking: De cake vind ik zelf erg machtig, maar ik kon het niet laten om nog een plak te nemen. De cake was dus in twee dagen al helemaal op, inclusief de kruimels op het bord.



 

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate