Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een donker huis lichter maken – mijn 9 tips voor meer licht in huis

Het huis waar ik woon was vaak erg donker. Met name de woonkamer was een ruimte waar je zo een winterdepressie kon krijgen. Deze ruimte wilde ik dan ook graag lichter maken. De afgelopen tijd ben ik aan de slag gegaan om ons donkere huis lichter te maken - dit zijn mijn 9 tips!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Ons knusse huisje

Ons oude huis in Delft is knus, gezellig en op loopafstand van centrum en treinstation. Dit type huizen kent echter één groot nadeel: deze huizen zijn vaak erg donker. De huizen zijn smal en er komt weinig natuurlijk daglicht binnen door de kleine ramen.

De afgelopen jaren hebben we diverse dingen ondernomen om ons donkere huis lichter te maken. Alle tips die ik hieronder geef heb ik afgewogen om die grauwegeit grauwigheid in de woonkamer weg te krijgen. De meeste tips heb ik uiteindelijk ook doorgevoerd om meer licht in huis te krijgen.

Mijn 9 tips om een donker huis lichter te maken

1. Muur verven

Een effectieve manier om een donker huis lichter te maken is door muren, deuren en houten balken in een witte kleur te verven. Vergeet ook zeker niet om het plafond wit te verven.

De ene kleur wit is de andere kleur wit niet – het is goed om een heldere witte kleur te kiezen, bij voorkeur één die glanst. Dit reflecteert zo veel mogelijk licht in huis wat weer goed is om meer licht in huis te krijgen.

2. Lichtkoepel laten plaatsen

Deze optie heb ik serieus overwogen. In onze aangebouwde keuken zit namelijk een lichtkoepel en dit zorgt voor extra licht in de keuken. In de woonkamer is het echter wat lastiger om een lichtkoepel te laten plaatsen.

Tegenwoordig bestaan er wel lichtkoepels die niet direct op een dak boven de ruimte te hoeven worden geplaatst. Je kunt een lichtkoepel laten plaatsen in de woonkamer die door middel van een paar meter lange buis op bijvoorbeeld je schuine dak geplaatst kan worden. Via de koepel op het schuine dak komt er licht naar binnen die via kleine spiegels in de buis daglicht naar je woonkamer brengt. 👍

daglichtlampen plaatsen voor meer licht

3. Daglichtlampen plaatsen

Een tijd geleden hebben we zo’n beetje alle lampen in huis vervangen voor Philips HUE lampen. Het is niet de meest goedkope optie, maar het is wel een optie die ervoor heeft gezorgd dat onze woonkamer niet meer aanvoelt als een donker hol. Ik kocht deze set bij bol.com, waar je ook een handige schakelaar (met dimmer) erbij krijgt.

De LED-lampen kun je via een schakelaar bedienen of via je smartphone. Werkelijk alle kleuren van de regenboog zijn in te stellen. Je kunt verschillende scènes aanmaken en hier een naam aan geven. Mijn favoriet: filmavond, gezellig én daglicht.

Bij daglicht zijn alle lampen op daglicht temperatuur ingesteld en het huis voelt echt aan alsof er meer natuurlijk daglicht de kamer binnenkomt.

4. Glazen deur plaatsen

Vind je dat een kamer in huis erg donker is? Kijk dan om een tussendeur, achterdeur of andere deur in de ruimte te vervangen voor een deur met een glazen paneel. Er komt nu niet alleen meer licht vanuit de andere ruimte je kamer binnen, maar de kamer oogt ook groter en lichter.

5. Minimalisme toepassen voor een lichter huis

Een kamer met logge meubels en vooral veel meubels zorgt sneller voor een donker huis. Zorg er daarom voor dat de donkere kamer ingericht is met zo weinig mogelijk spullen. Alle meubels die in de donkere kamer staan zorgen op hun manier weer voor schaduw en dit is nadelig als je juist het tegenovergestelde wilt bereiken.

Pas minimalisme toe in de kamer en zorg voor een open ruimte waar licht de vrije loop krijgt. Het is een goedkope manier om een donker huis lichter te maken.

6. Slopen voor meer licht

Voor de echte bikkels is het weghalen van een muur natuurlijk een fluitje van een cent. Voor mij niet hoor. Ik ben meteen bang dat het hele huis instort. En dus had ik een tijd geleden deze klus geplaatst op Werkspot. Ik nodigde een aannemer uit die deze klus kon klaren. Uiteindelijk vond ik de ingreep te duur, maar het kon er wel echt voor zorgen dat er in onze woonkamer meer natuurlijk daglicht binnenkomt.

Uiteindelijk hebben we eerst andere tips doorgevoerd (tips 1,3,5,7 en 8). Als we over een tijd nog steeds vinden dat onze woonkamer te donker is, dan is dit één van de eerste dingen die ik ga heroverwegen.

7. Diffuus licht gebruiken

Onze woonkamer heeft een paar donkere hoeken en het lukt me niet om hier een hanglamp te plaatsen. Vandaar dat ik hier een paar lampen op het plafond en de muren laat schijnen. Deze diffuse verlichting geeft een zachte gloed, waardoor er bijna geen harde schaduwen meer zijn.

8. Lichtdoorlatende gordijnen

Zware, niet-lichtdoorlatende gordijnen zorgen misschien voor een knus en warm gevoel, goed voor de lichtopbrengst in huis is het niet. Kijk of je gordijnen op kunt hangen die lichtdoorlatend zijn. Als de gordijnen naar de zijkant hangen, kunnen ze toch nog wat extra licht doorlaten via de achterkant van de gordijnen.

donker huis lichter maken met spiegels

9. Spiegel plaatsen

Een donker huis lichter maken kan soms zo eenvoudig zijn. Zet een spiegel neer in de kamer die je graag lichter wilt hebben. Spiegels zorgen ervoor dat een ruimte groter lijkt én ze reflecteren licht. Dubbele winst. Zet de spiegel voor het beste effect tegenover een raam vanwege het licht.

Zoals je kunt lezen zijn één of twee tips iets uitdagender om uit te voeren, maar voor mijn gevoel zijn de meeste tips snel toepasbaar om je donkere huis lichter te maken. Heb jij last van een donker huis? En heb jij nog een unieke tip die er voor gaat zorgen dat je meer licht in huis krijgt? Laat hieronder dan zeker even een reactie achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Edmond

  Goede tip van werkspot, nog nooit van gehoord.

 2. 🐐 Laura

  Mijn vorige huis was ook heel donker. Ik had eerst veel bruine eikenhouten meubels, maar ben die gaan vervangen door wit, zilvergrijs en zwart (allemaal tweedehandsjes). Klinkt gek, maar daardoor leek het ook veel lichter!

 3. 🐐 Bertine

  Een goedkopere oplossing dan Philips Hue zijn de Philips SceneSwitch LED lampen. Dimbaar in drie standen, naarmate je lager schakelt wordt het licht warmer. Te bedienen met gewone schakelaar.
  Bevalt mij prima.

 4. 🐐 Selvi

  Je kan ervoor kiezen je huis Scandinavisch in te richten. In het hoge noorden hebben ze ook veel donkere maanden en daar lossen ze het op door hun huis heel licht in te richten, dus een lichte kleur voor al je meubels. Niet handig met kleine kinderen maar dan kan je voor meubels met wasbare hoezen of (kunst)leer kiezen. Vergeet ook niet je vloer in een lichte kleur te nemen dus een mooie lichte laminaat, parket, tegels, wat je wilt.

 5. 🐐 Willem

  Ik vind mijn huiskamer ook te donker. Ik moet of mijn koloniaal teak-kleurige meubels wegdoen, of ik ga ze verven (whitewash). Die zwarte bank is ook ten einde en zal vervangen worden door een lichter exemplaar.

 6. 🐐 Liesbeth

  Goede tips. Ik woon op een heel klein dak-appartement en ook lichte kleur muren gekozen,wel geen wit want dat vond ik koud aanvoelen,minder meubels en de meubels die je hebt in een lichte kleur en goede verlichting en inderdaad… Een heel ander gevoel. Het werkt wel wat verslavend dat minimalisme moet ik zeggen…

 7. 🐐 Laurie

  Ik heb door mijn meubels te herzetten meer licht in huis gebracht. Het lijkt iets kleins, maar het doet wonderen! Zorg er bevoorbeeld voor dat er geen zetel of stuk kast voor het raam staat. Wat ook helpt is een wit of licht kleurig tafelkleed op je tafels te leggen. Hang ook niet te veel aan de muren. Het zit hem echt in de kleine details. Succes!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate