Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo begin je met minimalisme

Een paar jaar geleden begon ik minimalisme toe te passen in mijn huis. Dat ging bij mij niet zonder slag of stoot, maar inmiddels vind ik het heerlijk om in een huis met meer ruimte te wonen. In dit artikel deel ik hoe ik begonnen ben met minimaliseren.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Deurbeleid tegen nieuwe spullen

De afgelopen jaren zijn er zakken, dozen en kratten vol met spullen de deur uitgegaan, en nog steeds ziet ons huis er niet uit als een steriele ziekenhuiskamer. Althans – dat vind ik. 🙂

Het is Jelle en mij daarnaast gelukt om de afgelopen jaren een strenger deurbeleid te voeren tegen nieuwe spullen die ons huis binnen wilden komen. Voegt het echt iets toe aan mijn leven? Prima. Doet dit het niet, dan koop ik het niet. En dit heeft er nu al voor gezorgd dat er niet allerlei frutsels en accessoires ons huis binnen zijn gekomen. En we dus weer van voor af aan kunnen beginnen.

Wat is minimalisme?

Als je het hebt over minimalisme in huis dan zou je kunnen zeggen dat je alles in huis terugbrengt naar de meest simpele vorm. Je zorgt ervoor dat je de basis in huis hebt, zonder overbodige extra’s in huis te hebben. Over die extra’s valt natuurlijk te speculeren, want wat jij als een basiselement in huis beschouwt, ziet de een ander misschien wel als extra.

Ik zie minimalisme vooral als middel om je huis in een korte tijd eens goed overhoop te halen en alle overbodigheid de deur uit te doen. Wat mij betreft betekent het dus niet dat je in een leeg huis hoeft te wonen of heel sober door het leven hoeft te gaan.

Waarom wil je minimaliseren?

Een goede vraag om jezelf te stellen is: “waarom wil ik graag beginnen met minimaliseren?”. Wat heeft je doen besluiten dat je hiermee aan de slag wilt gaan?

Jelle was bij ons thuis net wat eerder geïnteresseerd in het onderwerp en heeft me aangestoken, waardoor er op leukegeit al vaker is geschreven over minimaliseren. Bij mij had het twee redenen waarom ik zo geïnteresseerd ben in het onderwerp:

 • een leger huis geeft mij meer rust in mijn hoofd
  • Een extra computer in huis vergt onderhoud, moest afgestoft worden en kost geld.
  • Kerstspullen op zolder kostte bij ons veel ruimte – inmiddels hebben we dit geminimaliseerd tot de basis. Daar draait het toch ook allemaal om met kerst? 😉
  • Teveel keukenspullen – het aanrecht stond vol, de kastjes stonden vol, niet fijn.
  • Etc.
 • je krijgt extra ruimte in huis – lekker praktisch
  • Het ‘kantoor’ waar ik inmiddels videos opneem is zo goed als leeg.
  • De vide is nu een plek waar je lekker een boek kunt lezen of kunt mediteren, zonder dat je op een curver box hoeft te zitten.
  • Keukenlades zijn overzichtelijk geworden.
  • Etc.

Hoe en waar begin je met minimalisme?

Mijn voorkeur gaat uit om klein te beginnen (meer lees je hier). Gooi dus niet heel je huis overhoop, daar word ik alleen maar onrustig en contraproductief van. In het begin zit ik nog vol energie, maar als ik eenmaal alle kamers in huis overhoop heb gehaald, zet ik het liefst een serie op Netflix of Disney+ aan.

Ook prima, maar niet het doel wat ik voor ogen had. 😉

En dus begin ik het liefst klein. Begin met een lade, daarna nog een lade en vervolgens een kast of dressoir in huis. Start dus met kleine taken die makkelijk af te ronden zijn.

Gooi de inhoud van de lade voor je op de grond leeg. Bedenk als eerste wat je graag wilt houden (en wat belangrijk is om te houden). Al het andere kan nu in principe weg. Door dit soort projecten in kleine taken op te breken, heb je doorzicht en is de kans op slagen een stuk groter.

Direct beginnen met het ontspullen van alle spullen in de keuken is te hoog gegrepen. Dit kan misschien later, maar de eerste stappen zou ik klein beginnen. Want als je kleine stapjes maakt, kom je elke keer een beetje verder.

Wat kun je vragen voor je verjaardag?

Als je eenmaal zover bent dat je bent begonnen met het ontspullen, dan wil je natuurlijk ook dat het aantal spullen in huis niet toeneemt. Een verjaardag is zo’n dag dat je vaak veel cadeaus krijgt en daarom vraag ik voor mijn verjaardag meestal één van onderstaande dingen:

 • Een ervaring – uiteten gaan, naar de film, activiteit.
 • Donatie aan een goed doel – tegoed voor Kiva, bomen planten of iets anders
 • Een lekkere fles wijn, chocolade of ander lekker verbruiksproduct

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de online cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sophie

  Toen ik was gescheiden en alleen ging wonen ben ik meteen minimalistisch begonnen, dat was een uitgelezen kans natuurlijk. Het is toch ongelooflijk hoeveel ‘troep’ je in korte tijd verzamelt. Maar ik heb het aardig in de hand. Alleen niet in de keuken, mijn vriend is hobby kok en daarom staan er nu teveel spullen op het aanrecht, maar dat gaan we komend weekend aanpakken!

 2. 🐐 Corinne

  Ik vraag me wel af hoe je het voor elkaar krijgt om cadeaus te krijgen wat je wilt. Wij verwachten binnenkort onze eerste baby en ik ben nu al huiverig voor alle knuffels, rommeldingetjes (die stuk voor stuk super schattig zullen zijn) Als we alle knuffels die we tot nu toe al hebben gekregen in het wiegje leggen is er niet eens meer plaats voor de kleine. Dus heb je tips hoe ik dit duidelijk, maar wel vriendelijk kan laten weten, zonder ondankbaar over te komen?

 3. 🐐 Fabi

  Nog een tip! Unsubscribe newsletters die je tot kopen aansporen. Als je het niet ziet wordt je ook niet geprikkeld en wordt je niet hebberig. Dan is het alsof het niet bestaat, denk je er ook niet over na. En als je iets mist of nodig hebt kan je altijd nog op de website kijken of gaan winkelen (ik haat winkelen maar ben wel snel in keuzes). Ik ga voor kwaliteit maar ik ga niet vertellen hoeveel paar schoenen ik heb…Maar wel een enorm ruimtelijk modernistisch huis ontworpen vrijwel zonder vensterbanken waarvan er maar 1 iets op kan staan. Geen verwarmingselementen en geen plinten die afgestoft moeten worden en veel kastruimte..oh ja en veel licht! En ik ruim vaak op. Tja, ik ben een enorme boffert maar ook veel zelf gedaan samen met mijn liefste man!

 4. 🐐 Kimberley

  Corinne; als je geen “zooi” voor je verjaardag of van je kraamvisite wilt krijgen, vraag hier dan (eventueel op een creatieve manier) naar in de uitnodiging. Er zijn op internet tal van leuke ideeën te vinden, bijvoorbeeld op moederminimalisme.nl. Een idee voor op het geboortekaartje; iets in de trend van “Ons kindje krijgt alles wat zij nodig heeft, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mocht je een cadeau mee willen nemen, wil je dan in plaats daarvan een donatie geven aan de huppeldepup stichting?”

 5. 🐐 Billy

  Goed idee Kimberley, inderdaad wat je zegt: vraag er subtiel naar in de uitnodiging. Ik zou zelf een grappige verwijzing als cadeautip in het geboortekaartje zetten. Iets in de trant van: “De komende tijd zijn we voornamelijk in de ban van luiers, hier kunnen we geen genoeg van krijgen.” 😉

 6. 🐐 Johan

  Bij de geboorte van onze kinderen hadden we voor elk kind een ‘pamperrekening’. Het rekeningnummer is een spaarrekening.

 7. 🐐 Astrid

  Wij hebben een mega groot huis samen nu alle kinderen de deur uit zijn. Mijn man heeft een hobby kamer en gaat binnenkort een mancave op zolder maken. Allemaal erg leuk maar ik wordt hier zo super gestrest van ik wil ruimte!!! Open deuren en ramen licht . . helaas ben ik getrouwd met een holbewoner en die het licht toelaten als hij aan het werk is hahahhaha en gooi heel wat weg wat hij/wij verzameld hebben. Stiekem!

 8. 🐐 Marleen

  Om te voorkomen dat we vanalles krijgen – hoe goed bedoeld ook – vragen we voor de volgende gelegenheid waarop we vrienden uitnodigen ( een jubileum ) of ze akkoord gaan met onze visie dat er nog zoveel mensen zijn die minder hebben.
  Het rekeningnr. van de VZW.” kinderen van de daklozen in onze stad ” schrijven we op de uitnodiging. Voor die kinderen wordt er dan op 6 december een feestje georganiseerd met fijne geschenken van de SINT. Foto’s van het feest worden naar alle gulle gevers gestuurd.

 9. 🐐 Corinne

  Thanks voor de tips! Ik ga internet eens afstruinen! We gaan poging doen om wasbare luiers te gebruiken, dus wegwerp luiers vragen is geen optie 🤔 Maar normaal gesproken; top tip! Want dat gaat inderdaad rap!

 10. 🐐 Cora

  Ik heb het plan nog niet durven uitvoeren, maar ik overweeg bij de volgende feestelijke gelegenheid een cadeautafel bij de deur neer te zetten waarbij iedere gast bij het afscheid wordt verplicht iets mee te nemen (al dan niet van te voren als ‘surprise’cadeautje ingepakt, of juist zichtbaar zodat er nog iets uit te zoeken valt). Wat vinden jullie van dit idee? Beledigend of creatief?

 11. 🐐 christine

  ik ben begonnen met minmimalisme door dat ik zoweinig mogelijk tijd wou stoppen in poetsen en dat ik letterlijk ruimte en licht nodig had. Intussen is het hier gezellig opgeruimd en heeft alles zijn plaats gekregen. Ik noem het “comfortabel minimalisme”. Want dit is een heel belangrijk iets voor mij, dat mijn leven comfortabel blijft.

 12. 🐐 Diana

  Ik geef al jaren eigenlijk vooral eetbare cadeaus, een soort minikerstpakketje met lekkere dingen die passen bij de jarige. Mooie kaasjes, mooie droge worst, speciale thee, zelf gemaakte koekjes of jam voor de mensen die wel suiker eten, of bv ingelegde groente. En voor kinderen liefst knutselmateriaal dat ook opgaat zoals vouwblaadjes.

 13. 🐐 Suzan

  Gewoon op het kaartje zetten, onderaan. Ik heb het vaak genoeg gezien: bij een trouwkaart: cadeautip: [icon van een envelopje], geboortekaart: icon van een knuffelbeer met een kruis erdoor, rouwkaart: de overledene hield niet van bloemen, of juist van bont gekleurde bloemen, iemand die 50 wordt en spaart voor een reis… ik vind bioscoopbonnen etc. ook een leuk idee!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate