Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Doperwtenburger recept (+ video)

Van de smaak en textuur van doperwten word ik altijd erg blij. Dus ging ik aan de slag met een nieuw recept waar doperwten de hoofdrol in spelen. Ik maakte een recept voor een heerlijke vegaburger op basis van doperwten. En het staat nog allemaal op film ook. :)

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Een doperwtenfeestje

Vandaag kan ik eindelijk weer een nieuwe vegaburger toevoegen aan het lijstje lekkere vegaburgers op leukegeit.nl. De kant-en-klare vegaburgers in de supermarkt zijn soms erg makkelijk om in huis te halen, maar kunnen op den duur ook gaan vervelen. Daarom blijf ik groot fan om mijn eigen vegaburgers te maken – je krijgt én meer groente binnen én je kunt de burgers zo naar eigen wens op smaak brengen. Net als deze doperwtenburger, want my of my deze burger is echt weer een feestje geworden om te eten.

Ik hou echt ontzettend van de smaak van doperwten en van het knappen van erwten in mijn mond. Zoals je kunt zien ben ik op mijn website regelmatig in de weer met doperwten. Er ligt altijd wel een zak doperwten in mijn vriezer.

doperwtenburger – het staat allemaal op tape

In mijn vorige video beloofde ik al dat ik snel weer een nieuwe video zou maken. En tada – van deze heerlijke doperwtenburger heb ik dan direct ook maar een video gemaakt. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt. 🙂

Ingrediënten:

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende om 4-5 doperwtenburgers te maken.

  • 130 gram doperwten
  • 1/2 rode ui – grofgesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 3 blokjes diepvriesspinazie
  • 1 blik kikkerwten van 400 ml – uitgelekt en afgespoeld
  • een paar takjes verse peterselie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 2-3 eetlepels paneermeel
  • peper en zout
  • 3 eetlepels bloem – om te bestuiven
  • 4-5 volkoren bolletjes
  • garnering voor op de vegaburger – tomaat, komkommer, sla, avocado, etc.

Bereidingswijze:

  1. Begin met het ontdooien van de doperwten en de blokjes spinazie.
  2. Stop de doperwten, kikkererwten, spinazie, blokjes ui, knoflook en peterselie in een keukenmachine en maal tot een grof geheel.
  3. Voeg de grove puree in een andere kom en meng hier de paneermeel, komijn, chilipoeder, peper en zout doorheen.
  4. Maak van de puree 4 tot 5 burgers en bekleed de vegaburgers met wat bloem.
  5. Leg de doperwtenburgers op een groot bord en zet het bord voor 10 minuten in de vriezer – of in de koelkast als je de burgers vooruit maakt.
  6. Bak de doperwtenburgers in een koekenpan met wat olie goudbruin aan beide kanten. Dit duurt al met al zo’n 8-10 minuten.
  7. Snijd een bolletje open en leg hier de burger tussen. Bedek met wat saus (ik gebruikte ketchup) en top de vegaburger af met wat lekkere garnering.

Vegan burger van doperwten

doperwtenburger recept

En de doperwtenburger is klaar om gegeten te worden. Boordevol groente en ideaal comfort food. Wanneer heb jij voor het laatst een vegaburger gegeten?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Esther

    Dit recept heb ik donderdag meteen geprobeerd, want ik had wel zin in wat rommelen in de keuken met als bonus wat lekkers en gezonds. We hebben gesmuld (ook de kinderen). Erg lekker!

  2. 🐐 Billy

    Wat leuk Esther! Precies, zo zie het ook: het ongezonde gevoel van een burger, maar uiteindelijk een gezonde vegaburger eten. Twee vliegen in één klap. 😉

  3. 🐐 Cisca

    Ga vandaag je doperwten burger maken, ik heb een voedsel intolerantie en het erg moeilijk voor mij om een recept te vinden. Ik moet veel kruiden weglaten en ook tomaten, spinazie etc etc is niet ok voor mij.
    Met dit recept kan ik weer iets lekkers voor mijzelf op tafel zetten.

  4. 🐐 Marjan

    De Ciska van hierboven zou het met brandnetels kunnen proberen. Misschien is ze daar niet te gevoelig voor.
    Het lijken me lekkere burgers Billy. Je zou ook gevijzeld venkelzaad kunnen nemen i.p.v. komijn. Vwrder heb ik in de tuin een soort anijsplant waarvan de jonge, nog groene zaden me ook lekker lijken in dit recept. Ik vroeg me af wat de kleur zou worden als je rode nierbonen gebruikt i.p.v. doperwten…misschien leuk om bij een maaltijd twee kleuren te gebruiken. Ook bij deze (doperwtenburger) moest ik aan mierikswortel denken: in de saus: (zelfgemaakte) mayonaise, dikke Turkse of Griekse yoghurt en de mierikswortelsaus of wat geraspte mierikswortel (microplane) van een wortel die je in de diepvries bewaart. M’n fantasie gaat met me op de loop: oranje burgers van pompoen…geweldig voor een feestje: allerlei kleuren burgers!
    Met dank voor de inspiratie,
    Marjan

  5. 🐐 Petra

    Hai Billy, ik heb deze burgers gemaakt maar….in de pan verloren ze alle vorm ☺ Het werd een soort rul gebakken burger die overigens heerlijk smaakte. Echt een blijvertje voor mij maar nu nog een burger. Wat heb ik over het hoofd gezien? Groetjes, Petra

  6. 🐐 Sheila Messchaert

    De doperwtburger heb ik ook proberen te maken. Met nadruk op proberen. Elke keer als ik vegaburgers maak, zijn ze zacht, duurt het een eeuwigheid voor ze gaar zijn (dan is het nog een kunst ze niet te laten verbranden) en vallen ze uit elkaar. Wat kan ik doen om de burgers te laten lukken?

  7. 🐐 Billy

    Hi Sheila, dat is jammer! Net als bij veel zelfgemaakte vegaburgers kan het een uitdaging zijn om het echt als ‘hele’ burger te presenteren. Dat is me bij deze burger tot nu toe gelukkig altijd gelukt, maar bij andere burgers lukt het me bij lange na niet altijd. 😉 Wat betreft je vraag: probeer eens om het ‘deeg’ wat minder vochtig te krijgen (alles goed uit laten lekken, misschien zelfs de spinazie uitknijpen) en eventueel een eetlepel paneermeel extra toe te voegen. Hopelijk gaat dit helpen! Succes en eet smakelijk alvast. 🙂

  8. 🐐 Vegaflexi

    Zou het ook in de oven kunnen ipv de koekenpan?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate