Bekijk mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s - lekker, gezond én goedkoop eten. 🥑 Bekijk alles hier!

Kippenhok maken – zo maak je je eigen kippenpaleis

Billy van der GaagKippen. Ik had nooit gedacht dat we kippen zouden nemen in ons stadse tuintje (lees: kleine achtertuin). En dus moet er een kippenhok komen. Kijk snel hoe ik zelf een kippenhok gemaakt heb in korte tijd.

Waarom kippen?

Ja, dat is een goede vraag. Mijn vriend wilde altijd al graag kippen hebben en ik was er niet zo voor te porren. Veel gedoe, weinig tuinruimte over. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat meer mensen kippen houden in kleine tuintjes. We zijn bij een aantal kippen-houdende-vrienden wezen kijken, we hebben op internet veel research gedaan en eigenlijk werd mijn interesse steeds groter. Dus besloten we om gezellig drie kuikentjes te nemen.

En toen moest er een kippenhok gebouwd worden..

Voordat ik ging beginnen met het maken van ons kippenpaleis, ben ik op internet gaan rondsnuffelen naar voorbeelden, kant-en-klare hokken en bouwtutorials. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik een eigen hok wilde, dus viel het bouwpakket af.

Mijn opa heeft vroeger zelf kippen gehad en ik heb hem om advies gevraagd. Hij stelde voor om zelf een kippenhok te gaan bouwen. Veel goedkoper, je kunt zelf de grootte bepalen en je kunt je eigen inspiratie kwijt. Hij had zelfs heel veel hout, dus besloot ik om een hok te maken van ‘resthout’, zonder naar de bouwmarkt te hoeven (alleen voor het gaas, dat dan weer wel). Mooi. Aan de slag.

Zelf een kippenhok maken – hoe doe je dat?

Eerst is het belangrijk dat je de volgende materialen in huis hebt:

  • Hout. Veel houten latten van liefst dezelfde dikte en één grote plank (of meer) voor het nachthok.
  • Kippengaas (gewoon te koop bij de meeste bouwmarkten)
  • Verstekbak inclusief zaag.
  • Schroeven en spijkers met daarbijbehorende hamer en schroefboormachine.
  • En nog wat overige dingetjes als klein schuifslotje, handvat en scharnieren.

Kippenhok-sz

Zo. Nu kunnen we aan de slag.

Het is belangrijk dat je weet hoeveel kippen je wilt en hier de grootte van het kippenhok op afstemt. Wij wilden graag drie kleine kippen en hebben een buitenhok gemaakt van 2 meter lang en 80 cm breed. En als we thuis zijn, laten we ze scharrelen in de rest van de tuin. Kunnen ze mooi ons onkruid opeten.

Nu is het een kwestie van de latten verstek zagen op de gewenste grootte. Schroef de latten aan elkaar vast en maak een frame boven en onder (even groot). Bepaal hierna de hoogte. Deze latten hoeven niet verstek, maar kun je gewoon recht afzagen.

Maak een deurtje door vier latten verstek te zagen en bevestig dit met de scharnieren aan het kippenhok vast. Span het gaas en voila je hebt de buitenren van het kippenhok gemaakt.

Nachthok Kippenhok

Nu het binnenhok. Dit is niks anders dan een  ‘doosje’ van hout maken en hier een deur in maken om het nachthok te kunnen verschonen en natuurlijk de eieren te kunnen pakken. Zorg voor een stok (kippen zitten ‘s nachts op stok) waar alle kippen op kunnen en een mand of ruimte waar de kippen kunnen broeden. Vanuit de buitenren hebben we een looplank gemaakt naar het nachthok die in de schuur is.

Lees ook: update kippenpaleis – kippen houden in je eigen stadsboerderijtje

Wat vind je van het kippenhok? Heb je zelf ook kippen of wil je kippen gaan houden in je tuin?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate