Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Blog beginnen? Mijn tips hoe je een succesvol blog begint!

Met een beetje kennis en tips kan iedereen een blog beginnen. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke tips en stappenplan hoe mijn blog nu ruim 200.000 bezoekers per maand ontvangt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoe begin je een blog?

Mijn eerste ondernemersjaren kwam het niet bij me op om een blog te beginnen. In 2010 begon ik de website Chambres d’hotes Wijzer. Een verzamelwebsite met authentieke vakantie adresjes op het Franse platteland. Het bedrijf was succesvol, maar na 6 jaar vond ik het tijd om het stokje door te geven aan een nieuwe eigenaar.

De website met alle toebehoren werd verkocht en ik heb 3 maanden door India gereisd om erachter te komen wat mijn volgende project zou worden. Aan het einde van de reis had ik een drietal uitgangspunten:

 • ik wilde er meer mijn ei in kwijt kunnen en praten of schrijven over onderwerpen die me interesseren;
 • ik wilde mijn vrijheid behouden (lees: niet in loondienst gaan);
 • ik wilde er een inkomen uit halen, zodat ik er fulltime aan kon werken.

Een blog beginnen was het perfecte idee. Ik registreerde een domeinnaam, nam er wat hosting bij en ben gaan bloggen.

In de afgelopen jaren is mijn blog gegroeid van 0 naar meer dan 200.000 bezoekers per maand. Iets waar ik iedere keer nog steeds dankbaar voor ben dat zoveel mensen mijn blog bezoeken.

Een blog beginnen heeft mij het volgende opgeleverd:

 • aangezien ik blog over onderwerpen die mij aanspreken, trekt mijn blog soortgelijke mensen. Via de mail, Instagram en onderaan artikelen ontvang ik dagelijks mooie reacties. 💛
 • in mijn digitale etalage vind je inmiddels een drietal producten die bezoekers kunnen aanschaffen – een bundel met weekmenu’s, het eBoek Bespaargeit en mijn online tempeh workshop.
 • vrijheid om zowel mijn eigen tijd in te delen als de plek waar ik werk. Of dit nu thuis, in een koffiezaak, flexwerkplek of op een tropisch eiland is.🏝

Wil je ook een blog beginnen? Hieronder deel ik mijn stappenplan én persoonlijke tips hoe je zelf een blog begint.

Zelf een blog beginnen – mijn stappenplan & tips

Laat ik starten met mijn stappenplan om zelf een blog te beginnen. In een klein half uur kun je je blog al in de lucht hebben. Onderstaande 3 stappen laten je zien hoe je het beste te werk gaat.⤵️

1. Blog beginnen – waar wil je over gaan bloggen?

Schrijf het onderwerp op waar je over wilt gaan bloggen. Stel, je wilt een blog beginnen over lantaarnpalen. Deze schijnende palen in de lucht zijn jouw passie en je weet er zoveel over dat je graag een blog over dit onderwerp wilt beginnen.

Heb je al een domeinnaam in gedachten of ben je nog op zoek naar een goede domeinnaam voor je blog? Zo kun je, als je wilt bloggen over lantaarnpalen, denken aan een domeinnaam als:

 • lantaarnpaalblogger.nl
 • liefdevoorlantaarnpalen.nl
 • lichtindeduisternis.nl
 • lantaarnpaalvoordummies.nl
 • etc.

Of je blog nu gaat over lantaarnpalen of over een heel onderwerp – kies bij voorkeur een naam die bij het onderwerp op je blog past. Dit kan heel breed zijn. Zo is de naam Leukegeit ontstaan, omdat ik mijn blog wilde beginnen over onderwerpen waar ik blij van word. De nodige leukigheid met een positieve inslag over onderwerpen als duurzaamheid, financiën, vega(n) eten en organizing.

Het kan helpen om in je domeinnaam een zoekwoord te gebruiken dat aansluit bij deze niche. Op deze website kun je checken of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Domein registeren - blog beginnen
Zo ziet het eruit als je een domein wilt registeren.

2. Blog beginnen op je eigen domein

Als je eenmaal een goede domeinnaam hebt gekozen, dan is het tijd om deze naam te registeren. Een blog beginnen op je eigen domeinnaam kost je niet meer dan een paar euro per jaar en geeft je blog een professionele uitstraling. De domeinnaam die je je registreert wordt de URL waaronder jouw blog straks te vinden is voor het grote publiek.

Wil je naast de domeinnaam je blog ook in de lucht hebben? Dan is het goed om er een hostingpakket bij te nemen. Simpel gezegd is hosting het huren van een stukje webruimte op een server die ervoor zorgt dat jouw blog online komt en dus zichtbaar wordt voor anderen. Dat is uiteindelijk je doel.

Wil je een blog beginnen? Dan is het eigenlijk essentieel om er een hostingpakket bij te nemen. Mijn advies is om te beginnen met een klein pakket, je kunt later altijd nog opschalen als je blog meer bezoeker gaat trekken en je website de grote stroom aan bezoekers niet meer aan kan.🤗  Hier vind je betaalbare pakketten.

3. Installeer WordPress op je domein

Wil je eenvoudig een blog beginnen? Dan raad ik je aan om WordPress te installeren op je domein. WordPress is een gratis programma waarmee je je blog kunt bouwen en onderhouden. WordPress is erg populair en best wel eenvoudig om te leren.

Zelf gebruik ik WordPress om Leukegeit te onderhouden. Via mijn eigen controlepaneel in WordPress kan ik mijn artikelen schrijven en inplannen, alle reacties bekijken en hierop reageren, foto’s uploaden en gebruik ik het voor een tig andere dingen om mijn blog te onderhouden.

Voor zowel de domeinnaam als hosting beveel ik het bedrijf Xel aan. Bekijk de (WordPress) pakketten die zij aanbieden en kies er één van. Het voordeel is dat je website na aanmelding draait op snelle servers en heb je vragen, dan kun je altijd telefonisch met hen contact opnemen. Wel zo persoonlijk, daar hou ik wel van. In slechts een paar klikken kun je hier je WordPress blog beginnen. Dat scheelt een hoop gedoe en je kunt na installatie meteen beginnen met bloggen.

Blog beginnen met WordPress
Dit is hoe een blog beginnen met WordPress eruit ziet. Lijkt moeilijk, maar het is vrij eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

Blog beginnen – mijn persoonlijke tips

Als je blog éénmaal in de lucht is, is het tijd om echt te beginnen met bloggen. Het schrijven van blogs, bezoekers trekken naar je blog en misschien zelfs wel wat geld verdienen met je blog.

Aangezien ik de afgelopen jaren mijn bezoekers elke maand heb zien toenemenen, deel ik graag mijn persoonlijke tips met je.

 • Focus houden op je blog. De afgelopen jaren ben ik af en toe nieuw blog begonnen als zij-project. Hier besteedde ik veel tijd aan, wat er vervolgens voor zorgde dat Leukegeit.nl wat ging versloffen. Voor nu ben ik gestopt met extra projecten buiten Leukegeit.nl, waardoor ik al mijn werktijd kan steken in het schrijven van blogs en het ontwikkelen van nieuwe online diensten (die je kunt vinden in je eigen Leukegeitenstal).
 • Een blogritme opbouwen werkt voor mij heel goed. Al sinds het begin heb ik een vast blogritme opgebouwd. Op maandag en donderdag verschijnt er een nieuw blog op Leukegeit.nl. Zowel de bezoekers als ikzelf weten wanneer er een nieuw artikel verschijnt. Dit vergt enige discipline, maar het zorgt voor stabiliteit.
 • Laat de nieuwste gadgets even voor wat het is. Deze heb je niet nodig om een blog te beginnen. Een laptop, een beetje ergonomische stoel en wat creativiteit en je kunt beginnen met bloggen.
 • Bedenk dat een blog beginnen pas het begin is. Het opbouwen van bezoekers is eigenlijk het echte werk. Mijn aanpak? Langzaam, maar gestaag groeien door dagelijks iets te doen aan je blog. Dit iets doen mag een nieuw blog zijn, maar hoeft zeker niet. Je kunt ook denken aan het bedenken van onderwerpen, het updaten van oudere artikelen, iets op social media plaatsen, etc.
 • De ruim 200.000 bezoekers per maand komen niet zomaar naar je blog. Dit bereik je vooral door goed te peilen wat je bezoekers willen lezen. Tip: Bekijk je top 10 meest populaire artikelen en kijk of je over dit onderwerp nog een aantal goede artikelen kunt schrijven. Je helpt hiermee zowel je bezoekers als de bezoekersaantallen op je site.
 • Heb je een idee waar je je bezoekers echt heel goed mee kan helpen? Dan kun je eraan denken om een online cursus te maken. In dit artikel vertel ik je er alles over. Een online cursus, workshop of eBoek wordt een verlengstuk van de blogs op je website waar bezoekers extra waarde uit gaan halen. En jij verdient er vervolgens wat geld mee om je blog te onderhouden.

Er bestaan natuurlijk al de nodige blogs, maar dat betekent niet dat jij geen blog kan beginnen. Integendeel – met jouw unieke kijk op bepaalde onderwerpen, jouw schrijfstijl en eigen mening ga je mensen krijgen die je gaan volgen om wie je bent en wat je doet.

Direct een blog beginnen?

Leuk! Ik raad je aan om eerst je eigen domein te registreren met WordPress hosting. Dan heb je je blog in korte tijd in de lucht voor een paar euro per maand.👌

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Gerard

  Ik lees je blog al geruime tijd en ik wist niet dat je hiervoor een vakantie website had. Goed artikel verder Billy, ik denk er ook al langer aan om een blog te beginnen.

 2. 🐐 Lori

  Dank voor dit waardevolle artikel Billy!

 3. Ik heb een website en wilde daar blogs op gaan zetten, of is het verstandiger om dat van elkaar te scheiden? Mijn website is elliessolutions.nl

 4. 🐐 Patricia

  Duidelijk artikel, op 1 ding na.
  Verdien je alleen een centje bij als je iets aanbied, zoals een cursus, of krijg je ook betaald per bezoeker?
  Als het dat laatste is, hoe en wat krijg je dan betaald? Ik krijg binnenkort een uitkering en zou op deze manier een beetje bij willen verdienen, maar dat bijverdienen is, in dit artikel in mijn ogen, nog niet geheel duidelijk.
  Alvast bedankt voor je reactie. Mag ook privé via de mail 😉

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate