Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #24 – Chantal ruilde haar ruime hoek-eengezinswoning in voor een chalet en spaart nu 1000 euro per maand

Een nieuw financieel overzicht! Chantal ruilde haar ruime hoek-eengezinswoning in voor een chalet en kan nu behoorlijk veel sparen. Hoe hoog zijn de inkomsten en wat zijn de uitgaven? In dit artikel vertelt ze openhartig over haar financiële situatie.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld delen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het  erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je het (emigratie)verhaal van Marloes lezen. Twee jaar geleden is ze verhuisd naar het land van de naaldbomen, broodbeleg uit tubes en het land van de rode houten huisjes. Marloes vertelt openhartig over haar emigratiedroom en haar financiële situatie.

Vandaag is het de beurt aan Chantal om haar financiën met ons te delen. Chantal woont samen met haar poes en drie kippen in een chalet. Haar woonkosten zijn laag, maar de vervoerskosten des te hoger. Toch lukt het haar om 1000 euro per maand te sparen.

Het chalet waar Chantal samen met haar poes en drie kippen woont.
Het chalet waar Chantal samen met haar poes en drie kippen woont.

Hieronder lees je alle ins & outs van Chantal’s financiële situatie en waarom ze heeft besloten om haar ruime hoek-eengezinswoning in te ruilen voor een chalet. ⬇

Wie ben je en hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik ben Chantal, 37 jaar en rijd graag motor en ga hiermee ook regelmatig een weekendje mee weg of op vakantie. Ik vind het ook heerlijk om in zee te zwemmen/zijn, zeker wanneer het regent.😃

Ook met puzzelen, wandelen, lezen of iets creatiefs met mijn handen spendeer ik veel van mijn vrije tijd. Verder is mijn favoriete activiteit vooral knuffelen met mijn Poezenbeest en lachen om mijn Kipsels.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik werk 34 uur per week in een fabriek in de voedingsmiddelenindustrie (in ploegendienst). Ik blijf graag leren en heb hier ook al veel verschillende functies gehad. Ik ben nog heel erg zoekende wat mijn volgende stap hierin gaat zijn.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

 • Huur –  175 euro per maand

Voorheen woonde ik alleen in een ruime hoek-eengezinswoning. Die had ik op de groei gekocht en ook wel als investering (voor later was toen het idee). Het huis- en onderhouden van zo’n hele woning begon me steeds meer tegen te staan. Ook merk je dan toch dat je eigenlijk wel erg veel geld aan het betalen bent iedere maand voor een dak boven je hoofd. Dat is op zich prima natuurlijk, maar dit dak was veel groter dan ik nodig had en dus kon dat misschien ook wel voor minder geld. Er was ook nog een overweging in gezondheid, die helaas niet altijd meezit en daarom zou ik dus graag klein en gelijkvloers willen wonen.

Lang heb ik erover nagedacht en veel verschillende opties overwogen. Veel bezig geweest met tiny houses ook, dat bleek echter nog best een lastige onderneming voor de korte termijn. Er is nog zoveel gedoe omheen, en wat ik niet wil is gedoe (heb ik ergens in een of ander boek gelezen ook volgens mij 😉 – Steeds leuker).

Zo ziet de chalet er van binnen uit.
Zo ziet de chalet er van binnen uit.

Uiteindelijk ben ik gaan kijken naar vakantieparken. Ook hier is nog wel wat gedoe omheen, maar al een stuk minder dan bij de tiny houses. Uiteindelijk gewoon veel gaan zoeken en een huisje gekocht waar ik blij van word. De staplaats huur ik nog wel, daar betaal ik dan ook wel soort van gemeentebelasting aan, of in ieder geval een bijdrage voor afval (€105/jaar).

 • Gas/water/licht – 150 euro per maand
 • Verzekeringen (alles bij elkaar) – 250 euro per maand
 • Gemeentelijke belastingen – 0 euro
 • TV/internet/telefoon – 35 euro per maand
 • Boodschappen – 200 euro per maand
 • Vervoerskosten – 400 euro per maand

De vervoerskosten zijn vrij hoog, omdat ik en (nu nog) 2 motoren heb. Voor één daarvan huur ik nog een garage (90 euro per maand) en ik rij graag en veel. Ik ben ook vrij ver uit de buurt van alles gaan wonen. Dus mijn woon-werk lasten zijn al best heel hoog (enkele reis is ~70km).

Mijn familie woont ook niet echt in de buurt, dus de kosten zijn vooral hoog door simpelweg veel gebruik te maken van vervoer. OV is vanaf mijn woning niet echt goed bereikbaar en vind ik eigenlijk ook nog best prijzig, dus al met al niet echt een optie. Ik overweeg wel heel sterk om, wanneer ik een richting heb bedacht waar ik heen wil qua werk, dat het handiger is om dat iets dichter in de buurt of locatie-onafhankelijk te gaan doen.

Rondjes om en tourtjes met de motor kosten overigens natuurlijk ook gewoon benzine en uiteindelijk onderhoud…

Overige uitgaven

 • Vakbond – 17,25 euro per maand
 • Goede doelen – 20 euro per maand

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Ik verdien 3100 euro per maand.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Per maand spaar ik rond de 1000 euro.

Lees ook: Mijn twee manieren hoe je het beste geld kunt sparen

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Veel kleine dingen bij elkaar (pizza bestellen, iets lekkers of leuks halen). Benzine ook vooral! Maar ik ben bewust verder van mijn werk gaan wonen omdat deze plek mij zo veel rust geeft, dat ik de extra financiële last daarvoor over heb.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Ik ben kleiner gaan wonen en heb een tijd lang echt gelet om mijn boodschappen te beperken. Inmiddels is dat gewoonte en hoeft dat niet meer. Ik probeer ook steeds meer te besparen op water en energie.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

De beestjes! Die zullen altijd goed verzorgd worden.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Ik heb een betaalrekening en de spaarrekening op de bank onderverdeeld in doelen (buffer, vakantiegeld en een niet-aankomen-spaarpotje).

Daarnaast heb ik nog kleine beleggingsrekeningen – twee rekeningen waar voor mij wordt belegd en één waarin ik zelf kan spelen en leren.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Maak je leven simpel. Hoe minder je nodig hebt om van te leven, hoe minder zorgen. Hoe meer je hebt, hoe meer je hebt te verliezen.


Bedankt voor het delen van je verhaal en je financiële situatie, Chantal! Superfijn dat je zo open bent over je financiën en dat je weg hoe je het chalet hebt gekocht met ons wilde delen. Ik kan het alleen maar beamen dat minder spullen je leven een stuk eenvoudiger maken.

Ook interessant: 5 tips om nu te beginnen met minimaliseren in huis

Wat vind jij van het verhaal van Chantal? Ben je geïnspireerd geraakt om ook kleiner te gaan wonen of hoe zij haar financiën aanpakt? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

14 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Brenda Renken

  Ik zou graag weten of Chantal het gehele jaar op het park mag wonen. De meeste parken staan permanente bewoning niet toe helaas.

 2. 🐐 Dunjah

  Hoi Chantal,

  Wat klinkt dat als een goede woonbeslssing. Mijn vriend en ik willen ook graag kleiner wonen en het liefst een chalet, maar wat Brenda hierboven ook zegt lopen wij ook aan tegen verbod op permanente bewoning. Wij moeten dan bewijs aanleveren dat dit echt onze 2e woning wordt en dat is niet onze bedoeling. Ik ben inderdaad ook benieuwd hoe jij dit hebt weten te regelen. Veel succes met alles en knuffels aan de kippies en poes !

 3. 🐐 Sila Thiel

  Idd vermoed ik dat er een postadres is en Brenda er niet voor GBA ingeschreven is
  Immers geen gemeentelijke belastingen op het overzicht te zien.

  Elders ingeschreven staan brengt extra kosten voor de adresgever zijnde hogere
  heffingen etc.

 4. 🐐 Ank

  Net als hierboven is ook mijn reactie of ze daar permanent mag wonen of hoe ze dat heeft opgelost want ook wij zoeken al heel lang naar wat de mogelijkheden zijn om in een chalet op een vakantiepark te kunnen wonen. Graag zou ik hier ook een antwoord op hebben.

 5. 🐐 Andre

  Hallo Chantal,

  Ik ben ook erg benieuwd op welk park je permanent maag wonen. maar mooi dat het bij jou park wel kan.

 6. 🐐 Irene

  Ik ben reuze benieuwd waar haar chalet staat! Ben zelf nl al tijdje op zoek, maar op de meeste parken mag je niet permanent wonen. Of staat ze nog ergens anders ingeschreven?

 7. 🐐 Erica

  Inderdaad mag je op de meeste vakantieparken niet permanent wonen. Als de gemeente gaat handhaven, krijg je te maken met dwangsommen van EUR 10.000,- per maand. En een postadres elders is lastig te bewijzen, als het op een rechtszaak uitkomt. Yep, ik spreek uit ervaring…
  Informeer je dus goed als je deze stap gaat zetten!

 8. 🐐 Robert

  Fijn dat ze het makkelijker gaan maken om permanent in een chalet te wonen. Dit biedt voor heel veel mensen extra financiële ruimte en eerder een mogelijkheid om zelfstandig te gaan wonen.

 9. 🐐 Chantal

  Hallo lieve mensen,

  Het is idd behoorlijk zoeken geweest naar mogelijkheden voor ik dit vond en daarbij ook tegen veel onmogelijkheden aan lopen.

  Zeggen waar ik sta wil ik vooralsnog niet. Het blijft gedoogd aangezien het wettelijk nog niet is toegestaan om op een vakantiepark te wonen. Wat ik wel kan zeggen:
  Verschillende gemeenten hanteren regels op verschillende manieren. Ik ben hier open en eerlijk geweest over mijn intenties en heb me toch mogen inschrijven. De basis daarvan ligt erin dat inschrijven (op de plek waar je de komende 4 maanden de meeste nachten zal verblijven) als iets anders gezien wordt dan (permanent) wonen.
  Vraag ook niet aan de parken of er gewoond mag worden. Ze zullen, op basis van wetgeving, allemaal ‘nee’ verkopen. Ze zijn ook niet gek op inschrijven ivm (helaas veelvoorkomend) misbruik hiervan. Ken je mensen op een park of ben je daar een keer? Vraag om je heen bij de mensen daar en vind een weg. Als je goed kijkt zie je op een park vaak echt aanwijzingen of iemand er is voor een korte tijd of er langer verblijft.

  Uiteindelijk was het bij mij een samenspel tussen mijzelf, de beheerder van het park en de gemeente. Ik heb hier misschien simpel ook een beetje geluk in gehad.

  Ik hoop dat de wetgeving echt gaat veranderen en het makkelijker wordt om hiervoor te kiezen, maar ook om op zoveel andere manieren te kunnen wonen legaal (bijvoorbeeld in Tiny houses, yurts, campers, whatever iemand maar in wenst te wonen)

  Alle goeds!

 10. 🐐 josine

  Chantal,
  Bedankt voor het ophelderen. Je hebt goed gezocht en zit voorlopig goed en goedkoop, dat heb je goed gedaan.
  Ik hoop dat er in Nederland nou eindelijk eens wat grotere boerenbedrijven ermee ophouden en er veeel huizen bijgebouwd kunnen gaan worden, er is gewoon woningnood helaas….Iedereen succes hier.

 11. 🐐 Femke

  Hoi Chantal, wat leuk dat je op een camping woont!
  Vanwege dat ik vorig jaar met mijn vriend wilde samen wonen en op snelle bassis niks binnen onze prijs klasse konden vinden zijn wij ook bij een camping uit gekomen. Wij verblijven hier het hele jaar. Maar wonen hier officieel niet, we staan ingeschreven op een ander adres.
  Het is heerlijk wonen hier, lekker rustig midden in het bos.
  Met onwijs gezellige buren die hier ook het hele jaar verblijven.
  Het viel mij op dat jij lage kosten hebt qua telefoon, internet en tv.
  Wij hebben beiden ons eigen telefoon abbonoment, met hierbij nog tv en internet kosten van 52 euro per maand. Dit moesten we echt minimaal betalen.

  Tof dat je het voor elkaar hebt gekregen dat je er mag wonen zonder extra woon adres!

  Veel plezier en geniet van je mooie paleisje samen met de beestenboel.

 12. 🐐 Chantal

  Hoi Femke,

  Klinkt als een fijne situatie voor jou en je partner!

  Ik heb geen TV en ook geen internetaansluiting. Ik heb alleen een telefoonabonnement met onbeperkt data, daar kom ik in de meeste gevallen prima mee weg. Wanneer ik echt de laptop moet updaten of een nieuw systeem moet installeren dan maak ik even gebruik van de WiFi tijdens een bezoekje aan familie of vrienden.

  Geen TV scheelt niet alleen in kosten (waar het mij in dit geval ook niet om te doen was), maar vooral ook in rust en contact. Ik heb al zo lang geen TV meer dat ik niet zo goed meer weet waar iedereen toch de tijd vandaan haalt om ernaar te kijken…

  Genietze van jullie plekje in het bos 🙂

  Liefs,

  Chantal

 13. 🐐 Leeuwhans

  Eens wilden wij ook in een chalet wonen op een park in Moordrecht. Helaas was permanent bewonen niet toegestaan. Wij wonen nu in een appartement in Amersfoort. Voor energie betalen wij een voorschot van € 75,- per maand. Dan zit Chantal toch een stuk hoger. Wij hebben nu alles gelijkvloers en het appartement is niet groot, ongeveer 95 m2. En wij hebben een parkeerplaats in de parkeergarage onder het complex

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate