Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #21 – Laura: “De hypotheek is de grootste hap uit ons budget.”

Dit keer deelt Laura haar financiële overzicht met ons. Ze woont samen met haar partner die op dit moment werkloos is en hun twee katten. Toch lukt het hen om nog 500 euro per maand te sparen. Hoe hoog zijn de inkomsten en wat zijn de uitgaven? In dit artikel lees je alles over hun financiële situatie.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je lezen dat Joëlle naast een full-time baan ook nog om het weekend werkt en de zorg voor haar zoontje heeft.

Vandaag is het de beurt aan Laura om haar financiën met ons te delen. Ze woont samen met haar partner en hun twee katers. Zij werkt full-time, haar partner is op dit moment werkloos. Toch lukt het hen om maandelijks nog 500 euro te sparen. Hieronder lees je alle ins & outs van hun financiële situatie. ⬇

financieel overzicht van Laura
Dit zijn de twee katers van Laura, Lilo en Nala. 😻

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit

Ik woon samen met mijn partner. We hebben geen kinderen, maar wel onze twee katers.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik werk 40 uur per week als finance consultant in een multinational bedrijf op consolidatie niveau. Mijn partner werkte 36 uur per week, maar is nu tijdelijk werkloos.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

 • Hypotheek – 1345 euro
 • Gas/water/licht – water 30 euro & gas/elektriciteit 145 euro per maand
 • Zorgverzekeringen – 55 euro – dit is enkel voor brandverzekering voor de woning en een familiale verzekering. Ik betaal geen aparte zorgverzekering (woon in België).
 • Gemeentelijke belastingen – 25 euro
 • TV/internet/telefoon – 64 euro
 • Boodschappen – 400 euro per maand
 • Vervoerskosten – 120 euro aan benzinekosten per maand

Overige uitgaven

 • Sport – 45 euro per maand – vooral dansen en ook squash.
 • Momenteel ook nog hoge maandelijkse kosten voor het huis, meubels, elektriciën en een loodgieter. Maandelijks is dit vaak boven de 1000 euro.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Per maand verdien ik 2450 euro netto. Mijn partner verdiende voorheen ook nog 1850 euro, maar is nu tijdelijk werkloos.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Nu sparen we 500 euro per maand (tijdelijk), normaal sparen we 1200 euro per maand.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Hetgeen wat lager kan en mag zijn is het bedrag voor de boodschappenuitgaven. Niet persé het bedrag zelf, ik probeer ook veel biologisch te kopen en vaak zijn deze producten iets duurder Meer het volume, want vaak blijven er producten liggen die slecht worden en dat is altijd zo zonde. Wij proberen nu te werken met een weekplanning, dat we alle avondmalen op voorhand beslissen en dus enkel kopen wat we echt nodig hebben, en dat lukt nu wel al wat beter.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Nee. Ik heb niet echt iets wat erg naar beneden moet. Al zijn we altijd wel op zoek naar manieren om op reis te gaan, zonder al te groot budget. We zijn fervente gezelschapsspel spelers en kopen hier misschien soms te veel en te dure spellen die we maar één of twee keer spelen.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Ons huis. We hebben een dure hypotheek, maar hierdoor een prachtig huis. De aflossing is de grootste hap uit ons budget.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Elk een bijdrage op de gezamenlijke rekening die in verhouding staat tot wat we verdienen. Van de gezamenlijke rekening betalen we eigenlijk alle uitgaven. Elk een gelijk bedrag op een andere rekeningen voor het betalen van de hypotheek.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Onze ontspanning is vaak goedkoop. We nodigen vrienden uit of gaan bij hen thuis, we spelen gezelschapsspellen. We fietsen of wandelen in de omgeving.


Bedankt voor het delen van je financiële overzicht, Laura! Zo zie ik het ook, ontspanning hoeft iedereen niet veel geld te kosten. Vrienden thuis uitnodigen, een spelletje spelen of een wandeling maken in de natuur. Allemaal goedkope uitjes die mij veel plezier bezorgen.

Daarnaast vind ik zelf lekker om thuis wat yoga te doen of mijn hardloopschoenen aan trekken om een rondje hard te lopen in de buurt. Op deze manier zit ik niet aan een duur sportschool abonnement vast, en krijg ik toch de nodige beweging. 💪

Wat vind jij van de manier waarop Laura haar financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Linda

  Ik begrijp niet hoe je 2450 salaris kunt hebben, over de 3000 uitgeven en dan 500 sparen? Want zoals ik het lees geeft ze meer uit dan dat er binnen komt?

 2. 🐐 Elianne

  Ik vermoed dat haar partner nu een uitkering krijgt wegens tijdelijke werkloosheid. Anders zou ze nu inderdaad meer uitgeven dan er binnenkomt.

 3. 🐐 Wil

  Jammer van dat mooie huis, wat minder was makkelijker geweest voor het leven in het algemeen. Maar hopen dat de partner weer aan het werk komt…

 4. 🐐 HereIsTom

  Waar je ook nog op kan besparen zijn de energiekosten, dus zuiniger omgaan met energie en/of isoleren.
  Wij betalen voor gas/licht nog niet de helft in de maand.
  En als je beide salarissen rekent dan is 500 euro sparen niet veel.
  Lossen jullie wel extra af op de hypotheek, dan dalen je maandlasten ook sneller en op lange termijn bespaar je dan heel veel.

 5. 🐐 Lizzy

  ?? Geen ziektekostenverzekering? Maar hoe doe je dat dan als je medische kosten hebt? (Zit bij ons in de top 5 hoogste kosten (chronisch ziek)).

 6. 🐐 Mieke

  @Linda: in BelgiË zijn nu veel tijdelijk werklozen door Corona, haar man krijgt nu nog 70% van zijn loon aan uitkering.
  @Lizzy: in België moet je 1x per jaar een bedrag betalen aan een mutualiteit, bij medische kosten breng je die binnen bij hen en wordt een deel terugbetaald (hangt ook af van in welke loonschaal je valt en welke medische zaken het zijn) In België betalen wij HEEL veel aan de belastingen ook, ons medisch systeem krijgt daar ook een deel geld van.

 7. 🐐 Anna

  Vervelend dat haar partner werkloos is geworden. Hun uitgaven zien er vrij simpel uit, dat doen ze goed! En ook sparen ernaast. Vereniging eigen huis rekent gemiddeld 300e pm voor onderhoud, dus die 500 is wel slim denk ik. Het is een hoge hypotheek maar als je veel plezier hebt van je woning krijg je er ook veel voor terug.

 8. 🐐 Jan

  Bedankt voor jullie verhaal. In België zijn er veel belastingen. Maar ik weet niet onderaan de streep wat nu voordeliger is?
  Nederland/België. Uiteindelijk is dat ook niet belangrijk maar dat je fijn woont en je goed kan zijn voor je omgeving. Ik denk gelukkige mensen dragen op onbetaalbare wijze mee aan het geluk van anderen.

  Betreft sparen; wow!
  Ik ben alleenstaand co-ouderschap, maar kan nooit zoveel sparen. Me salaris is net iets minder dan van jou. Ik heb in ieder geval stof tot nadenken.

 9. 🐐 Merle

  Wow, echt heel knap. Ik vraag me wel af hoe ze het hebben geregeld met de verzekeringen, en hiermee bedoel ik bv. aansprakelijkheidsverzekering, maar ook (ivm het fantastische huis) woon- en opstalverzekering. En zijn er helemaal geen kosten voor vervoer, of is dat nu ivm corona?

 10. 🐐 Marloes

  Precies wat Linda zegt.. Nog 500 euro kunnen sparen.. Krijgt haar man dan nog een uitkering? Zo ja, waarom is die dan niet bij de inkomsten opgegeven? Dat had de boel logischer verklaard..

 11. 🐐 Charelle

  Wat interessant om te lezen vanaf januari zijn mijn vriend en ik eigenaar van ons eigen eerste huis. Als ik kijk naar de uitgave en inkomen zit er een flink gat in ik kom uit op 2200-2300 uitgave en 2450 aan inkomsten dan spaar je ongeveer 100 euro per maand. Zelf hebben we nu huur van ongeveer 600 euro en straks een hypotheek van 900 dus wij gaan goed bijhouden wat we uitgeven.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate