Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #22 – Bianca: “Mijn zwakke plek is impulsaanbiedingen die het leven makkelijker maken.”

In dit financiële overzicht deelt Bianca haar overzicht met ons. Ze woont samen met haar vier katten, gebruikt een bullet journal als kasboek en je leest over de lasten waar ze op bespaart én haar zwakke financiële plek.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je lezen dat de hypotheeklasten van Laura wel erg hoog zijn, maar dat het Laura en haar partner toch lukt om minimaal 500 euro opzij te zetten.

Vandaag is het de beurt aan Bianca om haar financiën met ons te delen. Ze woont samen met haar 4 katten. Ze werkt op dit moment niet en daardoor is het voor haar lastig om geld te sparen. Hieronder lees je alle ins & outs van Bianca’s financiële situatie. ⬇

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit

Ik woon samen met mijn vier katten. Ik stel ze graag even voor: Rosalie, Demitri, Pebbles en Lydia.

De 4 katten van Bianca.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik werk op dit moment niet, ik ontvang een (bijstands)uitkering.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

 • Hypotheek – 480 euro
 • Gas/water/licht – water 13 euro & gas/elektriciteit 178 euro per maand
 • Zorgverzekeringen – 193 euro
 • Gemeentelijke belastingen – 15 euro
 • TV/internet/telefoon – 75 euro
 • Boodschappen – 450 euro per maand
 • Vervoerskosten – Normaal gesproken heb ik wel vervoerskosten aan het OV (25 euro) om naar mijn vrijwilligerswerk te gaan, maar ivm corona vervalt dit. Een auto heb ik niet en de rest doe ik allemaal met de fiets.

Overige uitgaven

Mijn overige kosten geef ik uit aan WWF (5 euro per maand). En een plantje of zaad bij het tuincentrum.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Per maand ontvang ik 1000 euro aan een bijstandsuitkering + 330 euro aan toeslagen voor huur en zorg.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Nu spaar ik 50 euro per maand.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

We hebben een grote tuin, maar ik zaai nu zelf mijn planten, groente en fruit. Het is absoluut geen onkruid! Elke dag drink ik kruidenthee (en water) om mijn lichaam te reinigen. ‘s Morgens en ‘s avonds drink ik een glas limonade met de heel vieze heermoes.

De verzorging ervan blijft wel een kostenpost. Een andere zwakke plek is impulsaanbiedingen die het leven gemakkelijker maken.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

 • Elke week spit ik alle folders uit. Groente en fruit wordt tenslotte steeds duurder en gezond eten is voor mij een must.
 • Mijn huisdieren zijn veel blijer met een zelfgemaakte speel- slaapdoos (lees kartonnen foodtruck) dan een luxe mand, maar ze krijgen wel uitstekend voer.
 • Het aquarium(pje) wordt maar één keer in de maand schoongemaakt.
 • De tuin onderhoud ik zelf en ik bespaar zo veel mogelijk water.
 • Ook was ik in de daluren, heb ik de tv niet de hele dag onnodig aan en heb ik geen ongebruikte abonnementen.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

De laatste jaren ben ik een hoop kwijt geraakt dus mijn katten zijn mijn alles. Haar- en gezichtsverzorging. Ook veel beautyproducten maak ik zelf, de ingrediënten koop ik in de aanbieding bij een natuurwinkel.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Ik heb één betaalrekening en natuurlijk één spaarrekening. Er is geen rente op sparen. Toch spaar ik voor mezelf en ik kan redelijk goed geen geld uitgeven. Ik zie mijn spaarrekening graag ‘groeien’.

Alle rekeningen worden automatisch betaald, zodat er geen achterstand kan ontstaan.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Sinds ik een bullet journal gebruik heb ik een veel beter overzicht. Niet alleen van de in- en uitgaven maar alles in het algemeen. Ik pieker veel minder nu alles in één bundel staat.

Ja, het kan digitaal. Toch geef ik de voorkeur aan pen en papier vanwege de tijd en zorg die ik eraan besteed. Het is netjes, het is persoonlijk en georganiseerd.


Bedankt voor het delen van je financiële overzicht, Bianca! Slim om de rekeningen automatisch te betalen, zodat je geen betaalachterstand opbouwt.

Goed idee ook om een bullet journal bij te houden om alle financiën in bij te houden. Voor de één werkt een digitaal huishoudboekje goed, voor een ander werkt het juist beter met pen en papier. Kan me goed voorstellen dat het ook prettig is om wat minder op een scherm te hoeven doen. 💪

Wat vind jij van de manier waarop Bianca haar financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Jennifer

  Bianca heeft een inkomen van 1330 euro per maand. Haar vaste lasten zijn 1429 euro. Dan spaart ze ook nog 50 euro per maand. Ik vraag me af…hoe dan? Het bijhouden van een bullet journal doe ik ook. Behalve dat alles overzichtelijk is, is het ook erg leuk om te doen 🙂

 2. 🐐 Inez

  Wat een lieve poezen!
  Ik kan me voorstellen dat zij je alles zijn. Jij bent ook hun alles.

  Groet van een kattenfan.

 3. 🐐 Marloes

  Precies dat wat Jennifer zegt.. Hoe krijg je het voor elkaar om maandelijks te sparen als je vaste lasten al hoger zijn dan je inkomsten.. Ik ben hier wel heel benieuwd naar..

 4. 🐐 Mina

  Goed bezig, en fijn dat je nu geen stress ervaart door je bullet journaal.misschien een tip voor je via de gemeente je zorgverzekering is goedkoper en je pakket ruimer, en je komt denk ik ook in aanmerking voor meerdere regelingen via de gemeente, de moeite waard om eens na te vragenbus je sociaal wijkteam! Zeker doen hoor!

 5. 🐐 Hestia

  Ik verbaas me over de hoge energienota. Ik ben in een hoekwoning, alleenwonend, minder dan 92 euro per maand kwijt namelijk. En de huurtoeslag voor een huis met een hypotheek? Wist niet dat dat bestond. Ben benieuwd naar de antwoorden, ook op de opmerking van Jennifer.

 6. 🐐 Anna

  Beste Bianca,

  Het klinkt alsof je een zware tijd achter de rug hebt. Ook zit je nu financieel niet breed. Toch knap dat je het hoofd boven water houdt. Je energiekosten zijn inderdaad hoog. Ik kon via mijn gemeente gratis zonnepanelen huren (heb niet precies uitgezocht hoe dat werkt) maar misschien bieden ze dat in jouw gemeente ook wel aan. Je zou ook kunnen overwegen om voor de zomer een regenton (misschien goedkoop tweedehands te krijgen?) te installeren om waterverbruik voor de tuin te minimaliseren. Hopelijk gaat er in de toekomst meer ruimte voor je inzitten maar je doet het goed zo vind ik.

 7. 🐐 Bianca

  Bedankt voor al jullie tips! Ik ga er zeker de loep bij pakken. Hypotheek = huur, maar ik zag inderdaad dat de boodschappen wel erg hoog waren vorige maand. Oepsie, dat was de dierenarts! Verrassing! Ik geef eerlijk toe dat ik de laatste tijd wat buitensporig ben geweest met boodschappen, en daar ga ik de rem op zetten.
  En Inez heeft inderdaad ook gelijk 😉 Ze zijn cute!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate