Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #29 – Lor: “We weten niet waarvoor we verzekerd zijn en hoeveel geld ons dit kost.”

Een nieuw financieel overzicht! In dit overzicht vertelt Lor hoeveel geld er maandelijks binnenkomt, hoe hoog de uitgaven zijn én heeft Lor de nodige bespaartips. Je leest alles over haar financiële situatie in dit nieuwe overzicht!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor deze rubriek delen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie. Het zijn een paar vragen over het inkomen, uitgaven, bespaartips en de zwakke plek waar liever minder geld aan wordt uitgeven. Ik zou het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.🚀

Wil je een kijkje nemen bij eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je het verhaal van Dennis lezen. Hij woont samen met zijn partner en hun drie jonge kinderen. Samen hebben ze veel hobby’s, gaan ze graag op vakantie en komt er maandelijks, zoals hij zelf ook toegeeft, een meer dan riant salaris binnen. Lees hier zijn financiële overzicht.

Vandaag deelt Lor haar financiën met ons. Lor woont samen met haar man en hun dochter van een half jaar oud. Ze deelt hoeveel geld er maandelijks op hun rekening verschijnt en waar hun geld vervolgens allemaal aan uitgegeven wordt.

Hieronder lees je alle ins & outs van Lor’s financiële situatie. ⬇

1. Wie ben je en hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik ben Lor en ik woon samen met mijn man en dochter van 6 maanden in een rijtjeshuis. Mijn man houdt van muziek maken, modelbouw en bordspelletjes. Ik hou van knutselen, gamen en wandelen.

financieel overzicht van Lor
Lor’s woonkamer.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik heb nog geen werk, manlief werkt 40+ uur per week.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

  • Hypotheek – 780 euro per maand
  • Gas/water/licht – 203 euro per maand
  • Verzekeringen – 336 euro per maand
  • Gemeentelijke belastingen – 110 euro
  • TV/internet/telefoon – 70 euro per maand (we kijken geen tv)
  • Vervoerskosten – 100 euro per maand
  • Boodschappen – 400 euro per maand.

De boodschappen deden wij alleen bij de Albert Heijn en twee keer per week in verband met de data op de verpakkingen. Nu proberen wij één keer per week naar de supermarkt te gaan en maken daar sinds kort een weekmenu voor aan de hand van de aanbiedingen die er zijn. Zo zien wij welke winkels wij af moeten en hoeveel het gaat kosten.

Als ik naar de supermarkt ga, houd ik mij aan de boodschappenlijst en haal ik geen impulsaankopen in huis. ls mijn man boodschappen doet, komt er geregeld een zak chips of drop bij. Ook komt het wel eens voor dat mijn schoonzus voor ons de boodschappen bestelt en dan kiest ze net de duurdere merken. Niet zo erg, maar wel zonde van het geld.

Overige uitgaven

  • Onze auto kost 255 euro per maand
  • Loterij – 30 euro
  • Studieschuld – 128 euro

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Per maand zijn de inkomsten 2400 euro.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Per maand sparen we 80 euro.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

De verzekeringen zijn voor ons een zwakke punt, omdat we eigenlijk niet weten waarvoor we verzekerd zijn en waarvoor we betalen.

Hier hebben wij inmiddels naar gekeken, maar wij vinden het nog wel heel erg hoog. We kwamen er onder andere achter dat we nog een verzekering niet hadden, waardoor dit hoger is geworden.

We weten nog niet hoe hoog de kosten nu precies zijn, omdat één van de verzekeringen nog niet is toegekend.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

We kijken geen tv dus die is er uit, net als alle andere providers.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op de autokosten willen we niet besparen. Wij kiezen al tien jaar voor een leaseauto, omdat je er geen omkijken naar hebt.

Al het onderhoud, verzekeringen, belastingen zijn al voor je geregeld. Het is eigenlijk meer gemakzucht. Ook het idee dat als er wat is dat je dan vervangend vervoer krijgt en dat ze je komen halen en thuis brengen vind ik prettig. Deze keuze past bij mijn waarden zekerheid.

De auto gaat er binnenkort uit, omdat we de auto van mijn schoonzus kunnen gebruiken. Hiervoor hebben wij een agenda aangemaakt voor de auto. Nadeel is wel wij kunnen hem niet zomaar even pakken.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Sinds wij getrouwd zijn (in 2020) hebben wij er voor gekozen om één rekening en één spaarrekening te hebben bij één bank. Dit omdat we eerst zes rekeningen hadden en dus drie keer bankkosten konden afdragen. Met de extra passen vonden wij dit zonde van ons geld.

Hier moet een stel wel goed over nadenken en het één en ander vastleggen bij de notaris of in de huwelijkse voorwaarden: denk aan schulden, erfenissen, etc. Je wilt jezelf namelijk niet in de vingers snijden mocht je toch uit elkaar gaan.

Lees ook: Overzicht van de goedkoopste betaalrekeningen van dit jaar

Onze dochter heeft nu een regenboogrekening. Dit is een gratis spaarrekening tot haar 18de verjaardag. Super handig, want zo kun je al geld voor je kind apart houden voor een rijbewijs of studie of andere dure kosten in de toekomst. Althans dat is ons doel met haar eigen rekening.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Kijk wat je echt gebruikt en wat je niet gebruikt moet je weg doen. Een baby hoeft niet duur te zijn, kijk bij een winkel als Kruidvat en maak groente- en fruithapjes zelf.

Bedankt voor het delen van je financiële situatie, Lor! Superfijn dat je zo open bent over je financiën en wat goed dat jullie inmiddels ook aan aan de slag zijn gegaan om jullie uitgaven aan de verzekeringen onder de loep te nemen.

Wat vind jij van de manier waarop Lor haar financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate