Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #16 – Financieel overzicht van Lisa (van haar inkomen tot zwakke plek)

Er staat een nieuw financieel overzicht voor je klaar! Dit keer geeft Lisa een kijkje in haar financiën. Wat verdient ze en waar geeft ze haar geld aan uit? Daarnaast heeft ze nog een aantal bespaartips in petto en deelt ze haar zwakke plek met ons.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. Zo kon je in de vorige editie al lezen dat Rick druk bezig is met een aantal renovaties binnens- en buitenshuis.

Vandaag is het de beurt aan Lisa om haar financiën met ons te delen. Lisa woont alleen en heeft een herkenbare zwakke plek in haar financiën (🙄). Verder is Lisa fan van plannen én creatief bezig zijn, spaart ze op dit moment geen geld, maar wil ze dit in de nabije toekomst zeker gaan doen. Hieronder lees je alle ins & outs van Lisa’s financiële situatie. ⬇

Foto van Lisa haar zelfgemaakte planner. Zoals Lisa zelf zegt: “Creatief bezig zijn + plannen = rozegoud.”

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Alleenstaand.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik leef van een uitkering.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

 • Huur – 436,49 euro per maand
 • Gas/water/licht – 65 euro voor gas en licht. Water zit bij de huur inbegrepen.
 • Zorg-, uitvaart-, wa- en inboedelverzekering – 140,81 per maand
 • Gemeentelijke belastingen – kwijtgescholden
 • TV/internet/telefoon – 72,21 euro, maar nog een paar maanden en dan kan ik mijn tv abonnement stopzetten.
 • Boodschappen – dit verschilt heel erg per maand, maar sinds ik er wat beter op let probeer ik onder de 200 euro aan boodschappen uitgaven te blijven.

Overige uitgaven per maand

 • Ik heb nog een LOI cursus die ik aan het afbetalen ben. En ik spendeer soms wat aan mijn creatieve hobbies.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Mijn uitkering is 1260,92 euro per maand, inclusief toeslagen.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Op het moment niks. Maar in de nabije toekomst wil ik tussen de 100 en 150 euro per maand gaan sparen.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Gemakzucht : eten bestellen. Nogal van geschrokken hoeveel dat was per maand, dus nu probeer ik flink in te dimmen. Ook wat betreft m’n gezondheid.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

 • Ik kijk altijd naar de goedkoopste verzekeringen en gebruik vergelijkingssites.
 • Ik koop producten en kleding vooral merkloos.
 • En net nieuw ingevoerd een 30 dagen wenslijst: als ik iets graag wil hebben schrijf ik het op de lijst en moet ik 30 dagen wachten, als ik het dan nog wil hebben dan koop ik het. Maar 9 van de 10 keer is het het niet waard. 😃

Ook interessant: in 2 eenvoudige stappen veel geld besparen – praktische bespaar checklist

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op mijn hobby zou ik nooit willen besparen. In principe kan ik Bullet journalen met alleen boekje en pen, maar ik hou ervan om de boel op te vrolijken. En lekker eten. Prima dat het goedkoper en gezonder moet, maar aan smaak mag het niet ontbreken. 😉

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Ik gebruik één betaalrekening en daarnaast heb ik een spaarrekening.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Een budgetplanner en/of een kasboek bijhouden. Pen to paper geeft je een beter inzicht, vind ik. En wees eerlijk naar jezelf over wat je uitgeeft.


Bedankt voor het delen van je financiële situatie en de nodige tips, Lisa! Die 30 dagen wensenlijst is een ontzettend goed idee. Pak een stuk papier, hang het op aan de koelkast en iedere keer als je iets wilt hebben schrijf je het op samen met de datum. Zo kun je zelf bijhouden of je het na een maand echt nog wilt aanschaffen. 🎁

Wil je meer bespaartips? Lees dan ons artikel met kleine bespaartips die je veel geld gaan opleveren.✌🏻

Wat vind jij van de manier waarop Lisa haar financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

18 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marrie

  Ik vind het altijd vreemd dat iemand met een uitkering eten laat bezorgen. Ten eerste is het duur en ten tweede ongezond.

 2. 🐐 Billy

  Hi Marrie, bedankt voor je reactie. Wat voor de één vreemd is, is voor de ander normaal. En het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je bestelt of het ongezond is of niet. Je hebt tegenwoordig zoveel keus – ook gezondere opties zijn er steeds meer (pokébowls, hummus schotels, salades, etc.). Laten we elkaar op een positieve manier inspireren. 💛😃

 3. 🐐 Mima

  Als je een uitkering hebt betekend het niet automatisch dat je geen geld hebt. Het hangt altijd af van je uitgave patroon.
  De een besteed het aan een hobby, de ander aan pizza of kleding.

 4. 🐐 Lisa

  Tja, het lijkt altijd een beetje vreemd als je iemands situatie niet kent natuurlijk. Wees wat voorzichtiger met oordelen, dat maakt je een stuk vriendelijker. ✌️

 5. 🐐 Denny

  Ben het helemaal met je eens Lisa! Dank voor het delen van je overzicht. Mijn televisieabonnement gaat ook de deur uit, ik kijk er toch niet meer naar en zo zonde van het geld.

 6. 🐐 Lisa

  Graag gedaan Denny 😊 en indd TV kijken doe ik ook nauwelijks meer. Veel leuker om eens bij vrienden op bezoek te gaan of bezig te zijn met hobby. En een x fimpje kijken kan altijd nog op laptop of in de bios toch 😉

 7. 🐐 Deb

  Lisa, leven met een uitkering kan moeilijk zijn. Dit heb ik ook gedaan.
  Hopelijk is je loi cursus snel afbetaald. Tip: leg dit geld meteen weg wanneer je cursus is afbetaald. Meteen een stukje spaargeld 🙂
  Wat ik heb gedaan is werken met spaardoelen. Wat ik zelf heel belangrijk vind is om 3 maanden salaris/uitkering te sparen. Mocht mijn salaris/uitkering wegvallen heb ik elk geval dit geld om op terug te vallen.
  Lisa, heel veel succes!

  En BuJo YAY!!!

 8. 🐐 Maria

  Ik heb in de afgelopen 10 jaar ook op en af een poos zonder tv abonnement gezeten maar waar ik vooral tegenaan loop is dat het soms voordeliger is om een alles in 1 pakket te nemen dan alleen een abonnement voor een goede internetverbinding. Wie heeft hierin de gouden tip? TV is gemakzucht, wij kijken vooral veel Netflix, youtube en NPO.

 9. 🐐 allard van der starre

  hoi…boodschappen zijn bij mij max 150 euro per maand,
  maar dat is wel vrij minimaal…en inderdaad gooi de TV eruit en neem goedkoop abo, bv Telfort
  mvg,
  allard

 10. 🐐 Ronée

  Mijn ervaring is als je eenmaal een keer in je leven krap hebt moeten leven (in mijn geval onder de armoedegrens zonder uitkering) dan blijft dat ergens in je systeem hangen. Bij mij is besparen een soort van hobby geworden. Een uitkering ervaar ik dan ook als een luxe (ik kon er destijds geen krijgen), ook al is het krap, je kunt er net zoals Lisa mee omgaat prima van leven. Je moet alleen slim en creatief zijn. Omdat ik er wel gewoon leuk bij wilde blijven lopen (I love fashion!) ben ik naar kledingruilbeurzen gegaan en bij mij in de buurt is een weggeefhoek waar mensen spullen en kleding inbrengen en waar je ook weer iets mee mag nemen. Super leuk! Oude kleding en spullen ben ik op rommelmarkten gaan verkopen. Zo had ik er weer een zakcentje bij waar ik weer nieuwe hardloopschoenen van kon kopen (goedkope sport!). Ik heb ook net de app To Good To Go ontdekt, waarbij je voor een klein bedrag een zak vol heerlijk voedsel meekrijgt. Dit zou anders in de container belanden, dus je helpt ook nog om voedselverspilling tegen te gaan! Verder rij ik in een kleine (dus lichte) auto met goedkope onderdelen en mijn vriend doet alles zelf, waardoor ik voor WB en reparatie niet veel kwijt ben. Zelf handig zijn loont enorm! Ren niet meteen naar de fietsenmaker als je band lek is, maar vraag je buurman/vrouw om je een keer te helpen om te zien hoe het moet of raadpleeg je beste vriend YouTube. En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan… 🙂 Succes iedereen met besparen!

 11. 🐐 Patricia

  Dankjewel voor je openheid. Ben erg blij met je 30 dagen wenstip! Zelf heb ik de neiging om soms impulsaankopen te doen. Zoals laatst op de jaarmarkt, waar ik 2 leuke haarbanden kocht. Niet duur maar toch, want ik blijk ze eenmaal thuis niet te dragen. Voordeel, ze gaan nu naar een goed doel! 😉 Dankjewel voor je tip!

 12. 🐐 Patricia

  Hoi Lisa nog even! Goeie tip voor je om ‘t Loigeld straks weg te blijven zetten, succes! Wb spaardoelen, wellicht kun je bij je bank’ spaarpotjes’ opzetten. Zie het als het oude blik met diverse vakjes met gleuven van heel vroeger. Mensen deden daar geld in voor huur, gwl, ziekenfonds oid. Je kunt bv een spaarpotje maken voor je vaste lasten, hobby, telefoon, iets leuks doen, maar ook bv maandelijks een klein bedrag sparen, etc. Als je dit ingesteld hebt dan verdeelt ‘t zich maandelijks en heb je altijd ergens geld voor staan. Dan zie je wat je overhoudt voor boodschappen. Misschien kun je er wat mee. Groetjes!

 13. 🐐 Liesbeth

  Hè Lisa,
  Bedankt voor je overzicht.
  Goede tip voor die 30 dagen lijst
  Eten bezorgen/ bestellen heeft als voordeel dat je minder verleid wordt in de supermarkt, je houdt je meer aan je boodschappen lijst vind ik persoonlijk. Dus je uitgaven gaan omlaag. Ik vind deze rubriek erg inspirerend en vind het moedig dat mensen hier zo open in zijn,want sommige situaties zijn niet gemakkelijk.

  Mvg
  Liesbeth

 14. 🐐 Liesbeth

  PS: ik heb de tv weg gedaan en kijk Netflix op tablet. De maandelijkse kost deel ik en het internet is basic. Nieuws enz kan ik gratis opvragen. Vele goedkoper. Misschien een tip.

  Mvg
  Liesbeth

 15. PS: ik heb de tv ook weggedaan.
  Heb basic internet en Netflix waar ik de maandelijkse kost deel met andere gebruiker. Vele goedkoper. Nieuws enz kan ik gratis opvragen.

  Mvg
  Liesbeth

 16. 🐐 Jo

  Dank je Lisa, voor je 30-dagen tip! Heel goed voor me. Ik wordt me al steeds bewuster van het tot koop verleidende taalgebruik: “je zomer is niet compleet zonder ……” of kledingstukken e.d. die musthaves genoemd worden. Het grappige is dat ik je tip vroeger al toepaste bij onze kinderen. Dan zei ik dat ik nu geen tijd had om naar de stad te gaan, misschien van de week…. en of ze vast precies uit wilden zoeken wat, waar en hoe duur. Dan was het vaak al niet dringend meer. Nu ik nog.

 17. 🐐 Mina

  Dank je wel Lisa voor je eerlijke verhaal! Tips heb ik niet echt behalve weekmenu maken en dan opschrijven per dag wat je nodig hebt en zo gericht boodschappen doen. En sparen! Gewoon heel klein beginnen. Zelf heb ik zo’n blikje (kost ongeveer € 1.00 euro) wat je open moet maken voor de decembermaand daar gaat elke week een paar euro in.

 18. 🐐 Lisa

  Wat leuk dat iedereen zo lief reageert!
  Inderdaad ga ik, zodra loi afbetaald is, dat geld sparen.
  En ik ben ook bezig met meal planning! Dat werkt toch echt een stuk beter.
  De tv twijfel ik toch nog over, ik kijk het zelfs nooit, maar wat als..? Stom he, tis maar gewoon tv.
  Ik ben ook druk geweest intussen met Social influenzers uitdunnen. Inderdaad het “je bent niet compleet zonder dit item” gedoe is echt belachelijk soms. Vooral de dingen die je om de 3 maand “moet” vervangen om nog mee te doen.
  Bedankt ook iedereen voor jullie tips!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate