Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Kasboek bijhouden

Door het bijhouden van een kasboek krijg je inzicht hoe je er op financieel gebied voor staat. In dit artikel leg ik alles uit over het bijhouden van een kasboek.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Wat is een kasboek?

Een kasboek bijhouden is een slimme manier om inzicht te krijgen in je inkomsten en de uitgaven die je doet en om hier verandering in aan te brengen. Een kasboek is onwijs overzichtelijk en duidelijk als je financiële doelen hebt die je sneller wilt bereiken. Daarnaast is een kasboek bijhouden een ideale manier als je voor wat financiële uitdagingen staat en deze wilt veranderen.

Hoe begin je een kasboek?

Er zijn wat mij betreft twee manieren om te beginnen met een kasboek. Je kunt het kasboek bijhouden op papier óf digitaal in een Excel sheet.

Dit heb je nodig:

  • Een schrift of een lege Excel sheet
  • Pen of een toetsenbord
  • De app van je bank

Maak vervolgens een rij met inkomsten en uitgaven per maand. Open je bank app en vul alle gegevens in van de afgelopen 3 maanden. Schrijf per maand alle uitgaven onder elkaar en tel ze bij elkaar op. Doe ditzelfde met de inkomsten. Trek de uitgaven van de inkomsten af en je hebt een goed beeld hoe je financiële situatie er voor staat.

Voordelen van een kasboek

Zoals ik al zei krijg je door een kasboek bij te houden in één keer overzicht in je financiële situatie. Heb je financieel niets te klagen? Of sta je juist voor financiële uitdagingen? Het maakt niet uit welke reden jij hebt om een kasboek bij te willen houden, alles wordt in één keer overzichtelijk als je eenmaal begonnen bent.

Door alle uitgaven van een maand onder elkaar te zien krijg je ook meteen te zien wat voor aankopen je hebt gedaan. Waren deze uitgaven echt nodig of kocht je ze meer omdat je zin had om iets te kopen – de welbekende impulsaankoop? Sinds ik regelmatig een overzicht maak van mijn financiële situatie, ben ik me meer bewust geworden van mijn uitgaven.

Digitaal kasboek en op papier

Zelf geef ik de voorkeur om een kasboek bij te houden in een Excel bestand, maar ik ken ook genoeg mensen die met pen en papier in de weer gaan. Het is wat jij het prettigst vindt en welke manier voor jou het meest effectief is.

Kasboek bijhouden op papier:

  • Voordeel: losse bonnetjes kun je er even los inplakken om later te verwerken
  • Nadeel: berekeningen doen kosten meer tijd

Kasboek bijhouden in Excel:

  • Voordeel: helder overzicht en via Excel worden berekeningen automatisch gedaan – je hoeft zelf niet meer te rekenen
  • Nadeel: kost je misschien iets meer tijd om het kasboek erbij te ‘pakken’

Waarom is het bijhouden van een kasboek handig?

Een kasboek bijhouden is handig als je een goed overzicht wilt van je financiën. Helaas is een dergelijke functie nog niet in de apps van banken verwerkt, dus zul je een online programma moeten kopen of het gewoon zelf moeten doen.

Vind je het lastig om jezelf er toe te zetten? Geef jezelf dan een doel of een reden om het makkelijker vol te houden. Misschien wil je wel uit de schulden komen of wil je juist aan het eind van het jaar 4000 euro hebben gespaard. Bepaal zelf welk doel of welke reden jou motiveert om een kasboek bij te gaan houden.

Ik ben zelf altijd fan van dit gratis Excel bestand die ik heb gemaakt. Je vult niet alle inkomsten en uitgaven individueel op, maar op een maandelijkse basis. Je doel is om iedere maand winst te draaien, zodat je je reserves niet hoeft aan te breken maar ze juist laat groeien. 🙂

Vind jij het handig om een kasboek bij te houden?

Praktische tips om geld te sparen

Ben je op zoek naar praktische en écht werkende tips die je gaan helpen om maandelijks meer geld te sparen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Laura

    Een kasboek bijhouden, dat doe ik al 16 jaar. Van af het moment dat ik op mij zelf ging wonen heb ik het altijd bijgehouden. Ik heb een vaste lijst op de computer die print ik voor een half jaar uit. Die plak ik in een schrift op de rechterkant. Hierop staan mijn vaste lasten(uitgaven) in een kolom en mijn inkomsten in een kolom.
    Zodra het salaris is gestort gaat eerst het spaargeld naar de spaarrekening. Dan pin ik bij de automaat voor de hele maand het geld om te tanken, de boodschappen en uitjes geld. Iedere maand zijn dat vaste bedragen. Die stop ik per bedrag in een huishoudportemonnee, zo’n horeca knip met meer vakken. In elk vak zit een tabblad met het doel voor het geld, dus boodschappen, tanken en uitjes.
    De rekening hoeft zo niet meer gebruikt te worden en is dus voor vaste lasten die automatisch worden afgeschreven.
    Eens per week kijk ik op de rekening wat er is afgeschreven, zodra er iets is afgeschreven zet ik een krulletje bij die uitgave in het kasboek, zo houd ik precies bij wat er nog van af moet en wat er nog komt.

    Nog een tip wat mij heeft geholpen bij het sparen; een spaarrekening nemen bij een andere bank dan je lopende rekening. Zo zie je bij internetbankieren die spaarrekening niet en het kost 2 dagen om het naar je lopende rekening te krijgen, doordat je het niet ziet en het langer duurt, bedenk je je eerst of je het wel echt nodig hebt.
    Ook heb ik mijn salaris naar beneden gezet in de inkomsten, zodat ik het overige op de bank kan zetten.

  2. 🐐 Stephanie

    Als je dit voor 1 persoon en met 1 rekening doet is het allemaal fun & games… maar zodra je van 2 personen een privérekening hebt met beide een spaarrekening en daarnaast nog een en/of-rekening incl. spaarrekening krijg ik met m’n dyscalculie toch elke maand weer hoofdpijn 🙂 Daar nog tips voor? Of misschien een kasboek in Excel+ bestandje? 😉

  3. 🐐 Marleen

    Ik heb al 50 jaar een kasboek en vind het onmisaar. Ik heb ook een ” rood boekje ” waarin ik schrijf waaraan ik heb kunnen weerstaan en niet gekocht heb! Héél héél leerrijk…
    Marleen

  4. 🐐 Marianne

    Bedankt voor alle goede, bruikbare tips iedereen!!!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate