Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #17 – Financieel overzicht van Rowan (van inkomen, budget bijhouden tot zwakke plek)

Er staat een nieuw financieel overzicht voor je klaar! Dit keer geeft Rowan een kijkje in haar financiën. Wat verdient ze en waar geeft ze haar geld aan uit? Daarnaast houdt ze een budget bij, is ze dit jaar al 5 keer op reis geweest in én deelt ze de nodige bespaartips en haar zwakke plek met ons.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. Zo kon je in de vorige editie al lezen dat Lisa fan is van plannen én creatief bezig zijn en kon je lezen dat haar zwakke plek was om eten te bestellen.

Vandaag is het de beurt aan Rowan om haar financiën met ons te delen. Rowan woont alleen, werkt bij een kinderdagverblijf, is dit jaar al 5 keer op vakantie geweest en geeft iedere maand slechts 100 euro uit aan boodschappen.🙌 Verder gebruikt ze onze handige sheet om een begroting in bij te houden, waarmee ze inzicht heeft gekregen waar ze teveel geld aan uitgaf. Hieronder lees je alle ins & outs van Rowan’s financiële situatie. ⬇

Rowan - financiële plaatje
Rowan! 🙋‍♀️

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Alleenstaand, ik heb geen kinderen.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Parttime, ik werk 26 uur op een kinderdagverblijf.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

  • Huur – 725 euro per maand
  • Gas/water/licht – 60 euro per maand
  • Alle verzekeringen bij elkaar – 150 euro per maand
  • Gemeentelijke belastingen – 50 euro per maand
  • TV/internet/telefoon – 32,50 euro voor glasvezel internet en 9,50 euro voor mijn mobiele telefoon abonnement.
  • Boodschappen – 100 euro per maand. Ik houd absoluut niet van koken – en ik kook ongeveer 2x in de week, de rest van de week eet ik uit de vriezer. Daar zit denk ik wel een besparingscomponent in, want ik koop daardoor groot in voor een maaltijd, waardoor je vaak voordeel hebt omdat je een grotere hoeveelheid hebt. Zo’n voordeelzak spinazie bijvoorbeeld, dan koop ik er daarvan meteen twee voor mijn lasagne. Alle tips hoe Rowan haar boodschappen uitgaven zo laag houdt is te lezen bij nummer 7. >⤵️
  • Vervoerskosten – Dit wisselt veel per maand, gemiddeld 20 euro per maand voor OV. Ik heb geen auto, alleen een elektrische fiets. Naar familie/verjaardagen ga ik vaak samen met mijn oma, die heeft een auto maar rijdt niet meer, omdat ze zelf vindt dat ze te slecht ziet.

Overige uitgaven

  • Abonnement op Trouw – 12 euro per maand
  • Danslessen – 25 euro per maand. Sinds een kleine 2 jaar volg ik Ierse dansles in Hoofddorp. Het is kleinschalig en enorm uitdagend. Ik ben geen sportmens, maar door deze lessen leer ik iets nieuws, terwijl het ook een goede work-out is.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Mijn loon is 1700 euro per maand + zorg en huurtoeslag.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Ik vind het lastig in te schatten hoeveel ik nu iedere maand spaar, omdat ik eigenlijk geen geld naar m’n spaarrekening verschuif. Als ik een reis betaal gaat er een deel van m’n spaarrekening naar de betaalrekening. Als ik naar het jaaroverzicht kijk in excel, sta ik momenteel op -3000 euro voor dit jaar.

Ik moet ook wel zeggen dat dit jaar met vijf vakanties en een nieuwe elektrische fiets een beetje een uniek jaar was. Bijna 8 jaar had ik een relatie met iemand waarbij we aan het sparen waren voor een koophuis. Toen dat vorig jaar eindigde zat ik met al m’n spaargeld.

Door mijn werk in de kinderopvang verdien ik vrij weinig (maar die lieve kindjes geven me er genoeg voor terug 😉) en door mijn hoge spaarrekening kwam ik niet meer in aanmerking voor toeslagen en moest ik belasting over m’n spaargeld betalen. Ik heb nu 10.000 euro aan m’n ouders gegeven, dus voorlopig zit ik wel weer goed, maar ik leef nu veel meer in het nu dan dat ik aan het sparen ben voor later. Volgend jaar ga ik wel proberen om iets meer quitte te draaien.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Spulletjes voor in huis van de Xenos en Kwantum, troep van AliExpress.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Ik stap ieder jaar over naar een andere energieleverancier. De prijzen zijn vrijwel gelijk, maar je krijgt altijd een cadeautje of korting als nieuwe klant.

Verder heb ik voor heel veel dingen een maximum ingesteld, maximaal 2 keer per maand naar de toko, maximaal 1 keer per maand naar de bioscoop, etc. Zodra ik het maximum heb gehaald doe ik het niet meer die maand, ook niet als het de eerste week is.

Wat ik qua boodschappen uitgaven anderen het meest kan adviseren:

  • Ga naar een islamitische slager/supermarkt. Het fruit en de groente hier is altijd echt stukken goedkoper dan bij mijn lokale Jumbo, en ik kan hier vrijwel alles vinden wat ik nodig heb. De kwaliteit is over het algemeen ook prima, je moet even door de appels heen spitten en zorgen dat je geen beurse appel pakt, en ook is het wel meer gericht op snelle consumptie. Waar je een tomaat van de supermarkt gerust een week kan laten liggen, gebruik ik de meeste producten van de islamitische supermarkt dezelfde dag nog.
  • Verder koop ik over het algemeen vrijwel nooit fruit. Ik werk op een kinderdagverblijf en we eten altijd met de kinderen mee.
  • Fruit en groente van de islamitische supermarkt ziet er altijd wat minder goed uit, ik denk dat het misschien het fruit is wat door de Nederlandse controle wordt aangezien als ‘minder mooi’ en daarom niet verkoopbaar is voor de grote supermarktconcerns. Meestal komt het wel uit hetzelfde gebied (bv. sinaasappelen of munt) en het scheelt echt enorm in prijs. Bij de Jumbo was een bakje munt van 40g gram 1 euro, dat kost bij de islamitische 0,50ct en de bos is 2x zo groot. Én is overigens ook niet in plastic verpakt, zoals met veel dingen jammergenoeg nog steeds bij de supermarkten.
  • Tot slot koop ik naast mijn avondeten, brood, melk en havermout verder niks. Koekjes eten we tijdens de pauze op werk en wil ik júist niet huis, en ik drink alleen thee. Ik heb altijd twee grote flessen water in de koelkast staan waar ik minstens 24 uur thee in laat staan (cold-brew ijsthee) of warme thee in m’n mok. En de thee krijg ik dan vaak weer voor verjaardag en voor kerst, want mensen vinden dat leuk om te geven omdat ze weten dat ik het veel drink.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op vakanties. Letterlijk iedere cent die overblijft spendeer ik aan vakanties, en het afgelopen jaar ook meer dan er binnenkomt. In verband met een aardige spaarpot kan ik dit ook nog wel een tijdje volhouden als ik op budget reizen blijf gaan.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Heel simpel: ik heb één betaalrekening en één spaarrekening.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Gebruik een Excel sheet om inzicht te krijgen in je financiën, ik ben hiermee begonnen met de Excel sheet van Leukegeit. Ik zag toen dat ik bijvoorbeeld veel uitgeef in winkels zoals kwantum, Xenos en AliExpress. Nu ik dit weet, probeer ik hier veel meer op te letten en denk ik twee keer na voor ik iets koop. Heb ik dit écht nodig of heb ik al genoeg vergelijkbaars?


Dankjewel voor het delen van je financiële overzicht, Rowan! Ik blijf ook fan van het Excel bestand, wat fijn dat het jou ook heeft mogen helpen om meer te letten op je uitgaven. Goede tip om jezelf een maximum budget op te leggen en je je hier ook daadwerkelijk aan houdt.👌

Wat vind jij van de manier waarop Rowan haar financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Tom

    Leuk stuk weer! 🙂 Ik snap alleen het spaargeld overmaken naar ouders niet helemaal. Is dat een cadeau of is dat belastingontduiking? 😮

  2. 🐐 Nicole

    Eens met Tom. Enerzijds je spaargeld elders onderbrengen om via de ander kant allerlei toeslagen te ontvangen? Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

  3. 🐐 Denise

    Fijn overzicht Rowan. Ik ervaar groente en fruit bij de Islamitische supermarkt niet persé als goedkoper dan de Jumbo, ik haal andere producten die goedkoper zijn. Verse kruiden ook, die zijn inderdaad echt heel goedkoop. Net als een zak gedroogde peulvruchten, kost echt haast niks.

  4. 🐐 Laura

    Ik snap wel niet dat ze zegt dat haar loon van 1700 euro aan de lage kant is terwijl ze maar 26 uur werkt, ik verdien 1700 en ik werk 40 uur!

  5. 🐐 Mirjam

    @Laura; die 1700 euro is loon + toeslagen (huur en zorg toeslag) als ik het goed lees.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate