Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #4 – financiële situatie van H. den H.

Vandaag delen we in de nieuwste editie van de rubriek open over geld een kijkje in de financiën van H. den H. Samen met haar man runt ze een melkveebedrijf. Ook benieuwd naar hun inkomsten, uitgaven en tips hoe zij hun financiën regelen? Lees dan snel verder!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht in de financiële situatie

Voor de rubriek open over geld hebben we via deze vragenlijst aan bezoekers gevraagd of zij een kijkje willen geven hoe zij met hun financiën omgaan. Vul zeker de vragenlijst zelf ook in, het staat vrij om je hele naam in te vullen, enkel de initialen of dit veld open te laten (anoniem), zodat dit mensen niet weerhoudt om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan zeker hier. Je vindt hier onder andere de situatie van J.H. met dubbele woonlasten en het verhaal van Jeanine die ondanks haar lage inkomsten maandelijks 75 euro probeert te sparen.

Vandaag is het de beurt aan H. den H. om haar financiën met ons te delen. Ze runt samen met haar man een melkveebedrijf en hebben sinds kort een elektrische auto gekocht. Hieronder lees je alles over hun financiële situatie. ⬇️

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik ben getrouwd, en mijn man en ik hebben 4 kinderen die nog thuis wonen.

2. Hoeveel uur per week werk je?

We hebben een melkveebedrijf, waarbij mijn man meer dan 100 uur per week maakt en ik ongeveer 10 tot 15 uur per week. Ik pas daarnaast één keer in de week op.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

 • Hypotheek – we hebben geen privé hypotheek alleen een bedrijfshypotheek.
 • Gas/water/licht – de kosten voor gas, water en licht zijn lastig na te gaan, omdat we een bedrijf aan huis hebben, maar geen verschillende meters. Ik heb het even berekend via de NIBUD site en onze gegevens daar in mee genomen. Dan zouden we totaal uitkomen op ongeveer 200 euro in de maand.
 • Verzekeringen (alles bij elkaar) – 272 euro per maand.
  • zorgverzekering – 230 euro per maand
  • autoverzekering – 42 euro per maand
We hebben een elektrische auto gekocht. Deze was wel wat duurder in aanschaf, maar hierdoor betalen we geen wegenbelasting meer en hebben we geen benzinekosten meer. De autoverzekering is wel weer wat duurder, omdat we hem all-risk hebben verzekerd. We hebben zonnepanelen op het dak dus de energie voor de auto is gratis.
 • TV/internet/telefoon – rond de 80 euro
 • Boodschappen – dan kom ik per week echt niet boven de 40 euro uit. Hier zitten de kosten voor het brood nog niet bij. Ons brood wordt door de bakker aan huis bezorgd. Hiervoor betalen we rond 17,50 euro per week. We eten hier namelijk veel brood.

Hoe het komt dat de kosten zo laag zijn? Dit heeft meerdere redenen. We hebben een boerenbedrijf en hebben dus veel producten zelf:

 • Melk hebben we van onze eigen koeien (toetjes maken we dus ook bijna altijd zelf)
 • Vlees is ook van de eigen koeien
 • Fruit groeit er voldoende aan onze fruitbomen
 • Groente hebben we uit onze eigen groentetuin, wat we zomers te veel hebben vriezen we in voor de winter ( ik koop praktisch nooit groente uit de winkel)
 • Eieren hebben we van onze kippen
 • Zoetigheid komt hier weinig binnen
 • De kinderen krijgen gewoon een beker drinken en een eigen gevuld fruittrommeltje mee naar school, dus geen dure pakjes en tussendoortjes
 • En zo kan ik nog wel even doorgaan

Overige uitgaven

We hebben een grote familie waar kleding en spullen onderling veel geruild wordt. Daarnaast zijn mijn man en ik zijn beide heel eenvoudig opgevoed en hebben ook geen behoefte aan luxe en dit geven we de kinderen ook mee (zij zijn hier tot nu toe heel tevreden mee Knipogende emoticon).

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Tussen de 1000 en 2000 euro per maand gezamenlijk inkomen.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Niet.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Ik kan van mezelf geen zwakke plekken bedenken waar ik teveel geld aan uit zou geven.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Zo min mogelijk kleding kopen. En als ik het koop, dan koop ik het op kledingbeurzen of kringloopwinkels.

8. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Mijn inkomen uit het bedrijf blijft zo veel als mogelijk in het bedrijf. Op mijn rekening komen de inkomsten van het oppassen binnen, kindgebonden budget en de kinderbijslag en zorgtoeslag binnen. Daar gaat de zorgpremie van af en daar probeer ik de boodschappen van te doen per week. De vaste lasten gaan van de rekening van mijn man af.

9. Welke financiële tip zou jij de lezers van leukegeit.nl willen geven?

Kijk elke keer als je iets wilt uitgeven of je het ook kunt uitstellen tot volgende week of volgende maand. Wees creatief met zelfgemaakte cadeautjes.


Bedankt voor het delen van je financiële situatie H. den H.! Interessant om een kijkje te hebben mogen krijgen in hoe jullie financiën eruit zien en hoe jullie deze zaken regelen met een eigen melkveebedrijf.

Laat zeker even een reactie achter hoe jij je financiën beheert en of jij dingen anders aanpast of juist niet. We zijn heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Edwin Rosenquist

  1000 – 2000 € voor 100 uren werken = 20 € p uur max normaal werken we 40 – 36 uur p week voor 1500 €

 2. 🐐 Mieke

  Ze hebben een bedrijf waar ze met hart en ziel voor gaan , met hard werken en zuinig leven komen ze rond. Hier heb ik heel veel respect voor!

 3. 🐐 animous

  heeft u de ruimte niet om wat geld opzij te leggen voor later (=sparen) of is er een andere reden?
  Slim gedaan trouwens met die auto, bijna gratis kilometers rijden dus!
  En kleding, ach, op een bedrijf thuis heb je toch geen dure kleding nodig, neem ik aan.
  Het zal idd veel geld schelen om bijna zelfvoorzienend te zijn met voedsel, maar een groentetuin bijhouden kost ook tijd.

 4. 🐐 Nellie

  Spaarrente is toch heel erg laag en dus is het beter om het geld in het bedrijf te laten zitten en er mee te werken; dat drukt ook de belasting. Een pensioen is er vaak niet; het geld voor ‘later’ komt vrij bij de overname of verkoop. En wat die uren en het inkomen betreft: je kan een zelfstandig vrij leven op het platteland niet een op een vergelijken met een baan van negen tot vijf. Wij verdienen op papier misschien minder maar hebben een rijker leven!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate