Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

open over geld #2 – financiële situatie van J.H.

Het is weer tijd voor onze nieuwe rubriek waar we bezoekers hebben gevraagd naar hun financiële situatie. Wat verdienen ze, wat zijn hun uitgaven en wat is hun zwakke plek op het gebied van hun uitgaven? Vandaag is het de beurt aan J.H. - die op dit moment dubbele lasten heeft.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht in de financiële situatie

Voor de rubriek open over geld hebben we via deze vragenlijst aan bezoekers gevraagd of zij een kijkje willen geven hoe zij met hun financiën omgaan. Bij het invullen van de vragenlijst staat het vrij om de hele naam in te vullen, enkel de initialen of dit veld open te laten (anoniem), zodat dit mensen niet weerhoudt om de vragenlijst in te vullen.

In de eerste editie van deze rubriek kon je al lezen dat E.E. een zwak heeft in het kopen van planten en toch maandelijks probeert om 600 euro te sparen.

Vandaag is het de beurt aan J.H. om haar financiën met ons te delen. Op dit moment heeft ze dubbele woonlasten, aangezien ze tijdelijk een huis huurt en het nieuwbouwhuis in aanbouw is.

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Alleenstaande moeder met 5 thuiswonende kinderen en 1 uitwonend, studerend kind.

2. Hoeveel uur per week werken jullie?

Ik werk parttime, 24 uur per week en ja, de enige die betaald werk heeft (al heeft de zoon van 14 wel een krantenwijkje op woensdagmiddag).

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

 • Hypotheek – 659 euro
 • Gas/water/licht – 74 euro
 • Verzekeringen (alles bij elkaar) – 250 euro
 • Gemeentelijke heffingen – 70 euro
 • TV/internet/telefoon – 35 euro
 • Boodschappen – 450 euro
 • Benzine / OV-kosten – 160 euro

Overige uitgaven

 • BSO – 130 euro
 • Sportclubs/muziekles kinderen – 150 euro
 • Private lease auto – 165 euro
 • Huur (tijdelijk ivm bouw nieuwbouwwoning) – 788 euro
 • Lenzen dochter – 17 euro
 • Bibliotheek – 3 euro

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

3300 euro alleen voor/door mij.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

800 euro per maand.

6. Wat is de zwakke plek in jullie financiën?

Momenteel aan dubbele lasten (huur en bouwdepot/hypotheek) en nieuwe ‘grote’ dingen voor het nieuwe huis: erfafscheiding, vloer, gordijnen en keuken.

7. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Ik zou overal wel op willen besparen (huis in aanbouw heeft het dak vol zonnepanelen), maar koop wel altijd biologische zuivel, aardappelen, uien en wortels en vrij dure vleesvervangers. Ook de hond krijgt vrij prijzig voer, maar doet dan wel weer vrij lang met een zak.

8. Hoe organiseren jullie de rekeningen en betalingen?

Het gaat allemaal van mijn privérekening waar ook mijn salaris op binnenkomt, maar ik stort wel altijd eerst een bedrag naar mijn eigen spaarrekening. (Pay yourself first!)

9. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit.nl willen geven?

Zet op een rij wat je vaste uitgaven zijn per maand en hoeveel speelruimte er dus is en kijk of er dingen zijn waar je op kunt bezuinigen. Ik houd nu al een paar jaar maandelijks een overzicht bij van mijn saldi (inhoud portemonnee, privérekening, spaarrekeningen, incl. aandelen groenfondsen, crowdfunding, spaarrekeningen van de kinderen) met het doel iedere maand erop vooruit te gaan. Dat lukt tot nu toe heel goed.

Door overzicht te houden voorkom je dat je dingen gaat aanschaffen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven. Ik kan daardoor wel als alleenstaande moeder een energiezuinige nieuwbouwwoning aanschaffen, waardoor mijn lasten uiteindelijk nog lager worden (de maandelijkse aflossing van de hypotheek is lager dan mijn huur nu en ook de energiekosten gaan nog lager uitvallen).

Nu heb ik wel een goede baan als arts bij de GGD, dat scheelt ook. Ik hoef niet fulltime te werken om het hoofd boven water te houden en zo kan ik werk/gezin/opleiding en hobby’s combineren.


Bedankt voor het delen van je financiële situatie J.H.! We zijn het helemaal met je eens dat het goed is om je vaste lasten op een rij te zetten, zodat je weet hoeveel ruimte je nog over hebt om maandelijks uit te geven. Een tijd geleden maakten we deze gratis te download excel sheet om je vaste lasten te berekenen – handig als je een goed overzicht wilt hebben van je inkomsten en uitgaven.

Laat zeker even een reactie achter hoe jij je financiën beheert en of jij dingen anders aanpast of juist niet. We zijn heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

18 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Tanja

  3300 euro voor 24 uur werken per week?

 2. 🐐 Joke

  Je hebt het geweldig voor elkaar, zo in je eentje met werk, groot gezin en opleiding gecombineerd! Ik heb veel bewondering voor je!

 3. 🐐 Nancy

  Wow, ik ben compleet onder de indruk van deze overzicht. Dat wil ik ook denk ik, maar leg me alsjeblieft uit hoe je 6 personen van gezonde en biologisch voeding kunt voorzien van 450€. Mij lukt het met drie personen niet onder de 1000€ per maand. Vriendelijk groeten, Nancy

 4. 🐐 marjan

  Best Billy,ik heb even nagerekend hoe JH het rond breid met 3300,- euro.Maar er klopt niets van.Zoals ik bereken komt ze elke maand 346,-euro tekort en dan heeft ze nog niet eens gespaard.Leg dat maar eens uit.Ik lees altijd jullie berichtjes maar dit vond ik wel knap met zo een hoog salaris en die dubbele lasten en ben even gaan rekenen.Mijn voorstel is om voortaan voor dat jullie wat op de site zetten eerst eens na gaan of het werkelijk klot. Heel veel Groetjes Marjan.

 5. 🐐 Billy

  Hi Marjan, dankjewel voor je reactie. We hebben het zeker nagerekend anders zou het niet zomaar op de website verschijnen. Helaas hebben we J.H. niet kunnen vragen hoe het precies zit (anoniem, geen mailadres), maar als je alles uitrekent dan klopt het wel. Waarschijnlijk zal ze in deze periode met de dubbele woonlasten niet zoveel sparen als normaal. Als je nu alle uitgaven van haar inkomsten aftrekt, dan houdt ze toch nog 346 euro over om maandelijks te sparen.

 6. 🐐 Billy

  Ik ook hoor Nancy! Echt goed om te zien hoe ze met haar geld omgaat. 🙂 450 euro aan (voornamelijk) biologische voeding is inderdaad niet heel veel voor zo’n groot gezin. Zelf haal ik wekelijks een ‘afgekeurd’ biologisch groente/fruitpakket voor 10 euro, 5-6 kg in totaal via ecorevolte.org, ben ik erg blij mee en is heel betaalbaar.

 7. 🐐 Marjan

  Oke Billy ,dank je voor je reactie en voor de rest van leukegeit, ga zo door. Ik vind het altijd leuk om te lezen.Fijne dag nog. Groetjes Marjan.

 8. 🐐 Aled

  Wow boodschappen 450 euro,ik probeer heel goed op te letten (2 volwassenen&2 kids)maar ik krijg dat zelfs niet 1 maand voor elkaar echt knap

 9. 🐐 Aled

  ik heb hier eens zo’n 40/30/30 regel gelezen weet iemand waar ik dat terug kan vinden,dat kwam neer op 40% salaris voor je basisbehoeften 30% sparen en 30 % voor jezelf weet niet of het precies zo klopt maar zoiets was het

 10. 🐐 Maggie

  De schrijfster geeft aan dat ze een alleenstaande moeder is met 5 thuiswonende kinderen en 1 uitwonend, studerend kind. Ze betaald voor de verzekeringen (alles bij elkaar) – 250 euro?

  Ik ben benieuwd welke verzekeringen ze dan heeft?

  Zijn de thuiswonende kinderen allemaal nog onder de 18 jaar en hoeft ze dan nog geen premie voor de zorgverzekering voor deze kinderen te betalen of betalen de thuiswonende kinderen boven de 18 zelf de premie? In het stuk staat dat zij de enige is met een inkomen.
  Daarnaast zou er in het bedrag een opstal, inboedel aansprakelijkheidsverzekering bij zijn. Heeft ze geen uitvaartverzekering?
  Ik vind het bedrag qua verzekeringen voor zo’n groot gezin echt heel laag en ik vraag me af of het klopt.

 11. 🐐 Maaike

  Dat is een heel hoog inkomen ! Is dat salaris of zit daar ook alimentatie, kindgebondenbudget, belastingteruggaaf, kinderbijslag e.d. bij? Ook de verzekeringen zijn wel heel laag. Ik ben alleenstaande moeder met 2 kinderen en betaal meer (zonder uitvaartverzekering, die heb ik niet).

 12. 🐐 Mieke

  Gas Water Licht 74 euro met 5 personen kan echt niet. Ik ben alleen en ik heb 3 winddelen voor elektriciteit en ik ben al meer kwijt per maand.

 13. 🐐 Lisa

  3300 euro, is dat netto voor 24 uur werken? Geef mij ook zo’n baan!

 14. 🐐 NG

  Ik ben ook arts bij de GGD, maar ik verdien fulltime niet eens dat bedrag :’-)

 15. 🐐 J.H.

  Ik wil e.e.a. nog wel even nader toelichten: Mijn inkomsten bestaan uit salaris (incl. vakantiegeld, eindejaarsuitkering berekend per maand) kinderalimentatie ( € 530,- voor 3 kinderen), kinderbijslag en royalties. Verder heb ik een groot bedrag geleend aan een vriend die me maandelijks €300,- terugbetaalt. Ik heb geen droger of vaatwasser en energiezuinige apparaten en verlichting. Wat verzekeringen betreft: ziektekostenverzekering alleen basisverzekering met het hoogste eigen risico (Anderzorg) voor mij en de oudste thuiswonende zoon, die ik vooraf jaarlijks ineens betaal. De uitwonende zoon betaalt zijn eigen ziektekostenverzekering. Hij betaalt zijn studie en woonlasten van zijn (door mij opgebouwde) spaarrekening, wanneer de bodem in zicht is, moet hij een bijbaan zoeken of lenen. De halfjaarlijkse controle bij de tandarts betaal ik uit eigen zak voor mij en de oudste thuiswonende zoon. Autoverzekering zit bij de leaseprijs in. Verder een aansprakelijkheidsverzekering. Opstal hoeft pas zodra het nieuwe huis opgeleverd wordt, niet voor een huurwoning, dan gaat tevens een inboedelverzekering lopen, maar ik heb veel tweedehands spullen die ik zelf opknap. Geen uitvaartverzekering e.d. omdat ik genoeg financiële middelen heb om een uitvaart te kunnen bekostigen. Dat ik maandelijks een redelijk bedrag overhoud, komt ook doordat mijn beleggingen het momenteel goed doen, ik heb voor mezelf een bepaald winstpercentage vastgesteld waarbij ik ze verkoop. Daaronder houd ik ze vast en doe ik er niets mee, daarboven verkoop ik ze, momenteel om te investeren in mijn nieuwe huis. Ik verspil weinig voedsel en gebruik vrijwel alleen basisproducten. Van oud brood maak ik bijvoorbeeld croutons voor in de soep en ik koop hooguit twee pakken frisdrank per week voor de kinderen en weinig koek en snoep. Ik drink geen koffie omdat ik het niet lekker vind en geen alcohol. We hebben geen tv en wanneer we iets willen zien, kijken we via internet. Wel hebben we een wekelijkse spelletjesavond met het hele gezin waarbij we Kolonisten, 30 seconds, Risk e.d. spelen, met een lekker kopje thee en zelfgebakken wafels. Geen telefoonabonnementen, alleen prepaid. Ik ben lid van een LETS-ruilkring, lees boeken via de bibliotheek en vul regelmatig online enquêtes in (Invotes, GfK panel) waarmee je punten kunt verdienen die je in kunt wisselen voor waardebonnen bij bol.com e.d. Ik heb geen dure hobby’s ( lezen, schrijven, puzzelen, hardlopen, spullen ‘oppimpen’).

 16. 🐐 Maaike

  Hoi J.H., dank voor je toelichting, dat maakt eea een stuk duidelijker :). Hoef ik me minder zorgen te maken over mijn eigen situatie, al is die een heel stuk minder dan de jouwe.
  Wat ik verder nog doe om geld te besparen is het haar van mijn kinderen zelf knippen en veel spullen en ook kleding in de kringloopwinkel kopen (overigens vaak gewoon merkkleding en nauwelijks of soms helemaal niet gedragen). Dat laatste tegenwoordig alleen nog voor mijzelf.

 17. 🐐 NG

  Grappig. Wij doen veel hetzelfde lees ik. Nu begrijp ik je ‘inkomen’ ook beter. Ik ben zelf altijd benieuwd of ik het met minder zou kunnen doen (kostwinner hier). Hier ook Anderzorg basis met het hoogste eigen risico en de tandarts bekostig ik ook zelf. Wel een vaatwasser en droger, droger gebruik ik sporadisch. Boodschappen zouden hier strakker kunnen. Ik heb wel een eigen (oude) auto, was benieuwd of private lease uit zou kunnen. Ben er zelf nog wat huiverig voor, mijn oude bakkie rijdt nog en heeft geen grote kosten. Dus zolang hij het nog doet 🙂 Mobiel heb ik ook niet privé, alleen via het werk. Die gaat ook thuis op de wifi. Gaat prima. Hier gaat alleen een groot deel nog naar de kinderopvang i.v.m. een kleintje dat nog niet naar school gaat. Zodra zij ook gaat, zal er ook een groot deel wegvallen.

 18. 🐐 animous

  hoi, ik zie nergens iets over geld voor kleding en schoenen, jassen, e.d. Hoeveel kost je dat per maand in zo’n groot gezin? En hoe zit het met uitgaven aan verjaardagskadootjes, Sinterklaas, kerst, de vakantie, een dagje uit etc?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate