Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #5 – financiële situatie van Bieke

Vandaag delen we in de nieuwste editie van de rubriek open over geld een kijkje in de financiën van Bieke. Samen met haar man eet ze een kilo groente per dag en ze hebben nog slechts een klein bedrag aan hypotheek af te lossen. Ook benieuwd naar hun inkomsten, uitgaven en tips hoe zij hun financiën regelen? Lees dan snel verder!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht in de financiële situatie

Voor deze rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze vragenlijst hun financiën met ons delen. Het zijn een paar vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze voor hun gevoel (nog) teveel geld aan uitgeven. Vul zeker de vragenlijst zelf ook in, het staat vrij om je hele naam in te vullen, enkel de initialen of dit veld open te laten (anoniem), zodat dit mensen niet weerhoudt om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan zeker hier. In de editie van vorige keer kon je al lezen dat H. den H. samen met haar man een melkveebedrijf runt.

Vandaag is het de beurt aan Bieke om haar financiën met ons te delen. Ze vinden het erg belangrijk om gezond te eten en hebben 4 verschillende spaarrekeningen. Hieronder lees je alles over hun financiële situatie. ⬇️

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik (58 jaar) woon samen met mijn man (62 jaar) en we hebben twee uitwonende kinderen van 31 en 27 jaar.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Mijn man werkt 37 uur per week. Ik werk 7 uur per week.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

  • Hypotheek – slechts 42 euro
  • Gas/water/licht – 75 euro
  • Verzekeringen (alles bij elkaar) – 263 euro per maand.
    • zorgverzekering – 200 euro bij Menzis
    • Woonverzekering – 35 euro
    • autoverzekering – 22 euro
    • Fietsverzekering – 6 euro
  • Gemeentelijke belastingen – 68 euro
  • Water en vuilnis – 15 euro
  • TV/internet via KPN – 50 euro
  • Mobiel abonnement – 12,50 euro alleen voor mij, mijn man heeft een mobiel van werk
  • Boodschappen – 500 euro

We geven veel geld uit aan boodschappen, we kopen bijna alles biologisch en gebruiken 1 kilo groenten per dag voor 2 personen. Ik koop dure bio tandpasta en shampoo. We eten heel weinig vlees en wat we eten koop ik met 50% korting bij Ekoplaza en vries dat in voor als we eens vlees willen.

  • Benzine/OV-kosten – 50 euro

Overige uitgaven

  • 40 euro aan goede doelen
  • 6 euro voor ons bibliotheek lidmaatschap
  • 9 euro voor onze museumjaarkaart
  • 100 euro zakgeld voor ons beide

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Mijn man verdient 2300 euro per maand, ik verdien 300 euro per maand. Dit is exclusief vakantiegeld.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

We sparen 500 euro per maand voor later, 250 euro voor zorgverzekering en eigen risico, 280 euro voor hypotheek aflossing en 220 euro per maand als buffer. Dit wordt aan begin van ons salaris direct naar deze spaarrekeningen gestuurd. Als er geld over is gaat dit ook naar de buffer.

Interessant: Meer lezen om je hypotheek versneld af te lossen.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Ik koop graag boeken naast mijn bibliotheek abonnement. Kleding voor mijn man kopen we nieuw (hij koopt niet veel, maar als hij dan toch wat nodig heeft vind ik dat het nieuw moet). Ikzelf koop bijna al mijn kleding en schoenen op Marktplaats en kringloop. Ook spullen voor in huis vind ik bijna altijd in de kringloopwinkel.

Mijn man is superhandig en repareert en onderhoudt alles zelf. Mijn elektrische fiets heb ik 3 jaar geleden wel nieuw gekocht. Onze auto is 19 jaar oud en wordt echt weinig gebruikt, we rijden ermee naar onze zoon in Blaricum en 1x per week met eten naar een zus, maar verder gebruiken we de auto eigenlijk nooit.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

We zijn zuinig met energie, we hebben 20% korting bij de Nuon en stappen niet over, daar heb ik echt geen zin in. Zeven jaar geleden zijn we naar een goedkoper en kleiner huis verhuisd. Onze hypotheek heeft nog 11.400 euro op de teller, daarvan mogen we 2.800 per jaar aflossen. In 2020, als we rentewijziging hebben, lossen we het laatste restje van de hypotheek in één keer af.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op gezond eten en goede mondzorg via Universiteit Nijmegen. Verder nooit kiloknaller vlees kopen, maar afgeprijsd biologisch vlees voor de ene keer in het jaar dat we de barbecue aansteken.

Vroeger op muziekonderwijs, toneel, clubjes van de kinderen vonden we echt belangrijk en de dierenarts voor de hond indien nodig.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

We hebben één salarisrekening en 4 spaarrekeningen.

  • Sparen voor later rekening
  • Jaarlijkse hypotheek aflossing
  • Sparen voor zorgverzekering en eigen risico
  • Sparen voor buffer

Deze spaarrekening staat voor alles: vervanging auto, onderhoud huis, extra dierenarts kosten. Voor eigenlijk alle onverwachte uitgaven. Vakantiegeld gaat op aan fietsvakanties in eigen land. Dit geld gaat eerst naar de buffer spaarrekening en haal ik er vanaf als ik vakantieveilingen betaald heb.

In januari wordt mijn man 63 jaar. Onze sparen voor later rekening heeft dan het doel bereikt van 30.000 euro. Deze rekening gaan we aanspreken als hij 67 wordt en hij 740 euro AOW per maand krijgt en ik nog 5 jaar op AOW moet wachten. In januari vervalt dus dit spaardoel en gaat hij minder werken, want dan hebben we 500 euro minder aan inkomen nodig.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van leukegeit willen geven?

Denk na over wat echt belangrijk is. De keuzes die je nu maakt hebben invloed op je leven over 10, 20 of 30 jaar. En als je meer gaat verdienen, ga dan niet meer uitgeven, maar ga dan meer geld sparen. Spaar direct je vaste bedragen als je salaris wordt gestort.


Bedankt voor het delen van je financiële situatie Bieke! Interessant om een kijkje te hebben mogen krijgen in hoe jullie financiën eruit zien. Succes met het aflossen van het laatste restje van de hypotheek!

Laat zeker even een reactie achter hoe jij je financiën beheert en of jij dingen anders aanpast of juist niet. We zijn heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Tiny

    Die 4 spaarrekeningen vind ik nou echt handig. Ik zit zelf met onze energie bij vandebron waar je je eigen windmolenpark kunt kiezen, een stuk transparanter dan de nuon. Misschien heb je hier iets aan. 🙂

  2. 🐐 Janneke

    De laatste maanden was het voor ons gezin erg moeilijk om geld apart te zetten, maar vanaf september krijgen we eindelijk wat meer lucht. We hopen dan 200 euro opzij te zetten als buffer.

  3. 🐐 Laura

    Wow! Wat een lage lasten voor de hypotheek, dat zou ik ook wel willen.
    Wij doen ook als het salaris omhoog gaat dat apart op de spaarrekening. 1 spaarrekening om een investeringslening af te betalen, 1 spaarrekening voor vakanties en kleine onverwachte uitgaven (dierenarts, zorgkosten enz) een een spaarrekening als buffer voor de grote onverwachte uitgaven (wasmachine, koelkast etc.) Als onze investeringslening over 2 jaar weg is gaat dat geld wat we daar nu voor apart zetten naar de aflossing van de hypotheek. Zo hopen wij over 20 jaar het huis te hebben afbetaald en te kunnen genieten van de oude dag.

  4. 🐐 Minne

    Mooi om te lezen dat aan geld een emotie gekoppeld wordt. Door woorden als ‘slechts’ te koppelen aan 42 euro voor een hypotheek en ‘dure’ biotandpasta. Of ‘veel’ geld uitgeven aan boodschappen.
    Terwijl het uitgeven van geld relatief is, zo ook het inkomen van geld. Wat voor de een veel is, is voor de ander weinig. En andersom.
    Interessant is welke intrinsieke waarde geld heeft. Hoe jouw kijk is op geld. Welke waarde jij geeft aan geld. Immers is slechts 3% van als ons geld in gedrukte of geslagen vorm. De rest van het geld is een illusie: cijfertjes op een rekening. Het is grappig hoe dit in stand wordt gehouden alszijnde een ‘tastbare’ realiteit.
    Als wij met zn allen ons geld zouden opnemen, ontstaat een groot probleem ;-)).

  5. 🐐 Bieke

    Hoi Minne, als ik zie dat ik tandpasta kan kopen voor 0.99 cent of soms nog minder en ik kies voor tandpasta van €6,99 dan vind ik dat ik een dure keuze maak, maar toch vind ik dat blijkbaar te belangrijk en heb ik daar het geld voor over. Als ik uitreken dat van ons gezamenlijk inkomen van €2600 maar 1.6% daarvan aan hypotheekrente afgeschreven wordt noem ik dat slechts. Dat is geen illusie maar een feit. Een huisuitzetting vanwege schulden zullen mensen niet als een illusie ervaren maar als realiteit. En eten op mijn bord, een warm huis enz. ervaar ik ook niet als illusie en kan ik alleen bereiken door ervoor te kunnen betalen. Dus ja.. geld als ruilmiddel is een illusie, maar in de realiteit (de echte wereld) kun je niet leven zonder dit ruilmiddel voldoende te hebben. Bieke

  6. 🐐 Désirée van der Linden

    4 spaarrekeningen kosten best veel geld. Ik schrik toch altijd weer wat het hebben van een bankrekening kost. Je kunt natuurlijk ook heel goed dat spaargeld op 1 rekening zetten en het ( als je het er naartoe overboekt) heel goed omschrijven waarvoor het bedoelt. is met 1 druk op de knop eb je ah. Of houd het bij in een schriftje….
    En als je nog wilt bezuinigen? Misschien de auto wegdoen??

    Trouwens, er is ook een heel leuke tv serie. Die heet “Ons Goeie Geld”bij Max….

  7. 🐐 Caro

    Door jullie pensioen-financiën zo mooi duidelijk omschreven te zien zet me dat wel aan het denken. Ik ben 31 en nog totaal niet bezig met m’n pensioen maar als ik er over 20 jaar een keer aan ga denken ben ik misschien wel te laat.

  8. 🐐 Mieke

    Bieke , ik vind het heel knap zoals jullie bewust met geld en alles omgaan! Chapeau!

  9. 🐐 Bieke

    Hoi Desiree, we hebben 1 rekening bij de ING daaronder hangen de spaardoelen dat kost niets extra’s.
    Waarom zouden we extra willen bezuinigen? Bezuinigen op zich is niet het doel wat we nastreven.
    Toen onze kinderen klein waren en ik thuismoeder was en de hypotheek lasten veel hoger waren, hebben we 15 jaar geen auto gehad. Omdat we muzieklessen, clubjes van de kinderen, dierentuinkaart enz. belangrijker vonden dan autorijden.
    Nu onze zoon ver weg woont en het met openbaar vervoer een reis om de wereld is en we daar gewoon naar toe willen kunnen, hebben we nu dus wel een auto, gewoon omdat het kan. Bieke

  10. 🐐 Brigitta

    Groot gelijk Bieke, ik was ook de eerste jaren van onze 2 kinderen thuismoeder en werkte dus niet buitenshuis. Toen de kinderen echter gingen studeren op de hogere school ben ik weer parttime mee gaan werken om alles te kunnen betalen. Nu beide kinderen allang uit huis zijn hoef ik niet meer mee te werken en probeer ik zoveel alles zelf te doen in huis, tot klussen aan toe 😉 Wij zijn er happy mee en gelukkig verdiend mijn man ook genoeg om ook nog te kunnen sparen voor later, want ook wij zitten straks met een pensioengat van ruim 4 jaar omdat ik jonger ben dan mijn man. Ik heb trouwens ook ING en heb ook die spaardoelen aangemaakt, erg handig!

  11. 🐐 bieke

    Hoi Brigitta, pensioen gat is het verschil in tijd tussen ontvangen van pensioen en AOW vooral huidige vutters hebben hier mee te maken.
    Als jouw man AOW ontvangt gaat de overheid ervan uit dat jij als partner eigen inkomen hebt, zijn AOW wordt €740 Als jij overlijdt ontvangt hij ongeveer €1000 voor een alleenstaande, als hij overlijdt vervalt zijn AOW en moet je leven van eigen inkomen, afgesloten levensverzekeringen en zijn partnerpensioen zoals omschreven in zijn jaarlijkse overzichten, je hebt geen recht op weduwenpensioen omdat jouw jongste kind ouder is dan 18. Als jullie samen recht hebben op AOW is het bedrag ongeveer €1200 en wat hij en jij aan pensioenrechten hebben opgebouwd. Bieke

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate