Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geen tijd om je huis schoon te maken? Ga aan de slag met deze tips

We zijn allemaal druk en een paar dingen opruimen lukt wel, maar schoonmaken kost toch net wat meer tijd. Denk je geen tijd te hebben om je huis schoon te maken. Of toch wel?

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Stop met wachten

We hebben vaak het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten, maar is dat eigenlijk wel zo? Onbewust verspillen we vaak veel tijd aan wachten. Hoe vreselijk is dat, heel erg al zeg ik het zelf.

Een kwartier op het schoolplein wachten is heel zonde, net als de bus missen en daardoor tien minuten in de kou moeten staan. Probeer je tijd daarom zo goed mogelijk in te plannen, waardoor je minder of zelfs helemaal niet hoeft te wachten. Je huishouden plannen kost natuurlijk tijd, maar deze tijd verdien je uiteindelijk dubbel en dwars terug.

Zo bespaar je al snel een half uur tot een uur per dag. Genoeg tijd dus om nog even met de stofzuiger aan de slag te gaan.

2. Combineer het huishouden

Schoonmaken moet nou eenmaal gebeuren, maar ondertussen kun je een heleboel andere dingen doen. Wat dacht je van bellen met je moeder, appen met een vriendin of zus die al een hele tijd niet hebt gesproken? Of dat telefoontje naar de verzekering wat echt nog even moet gebeuren?

Daarnaast is een goede schoonmaakbeurt ook een uitstekende work-out, waardoor je later op de dag niet meer naar de sportschool moet. Ook opruimen kun je tegelijkertijd met het schoonmaken doen. Door dingen met elkaar te combineren heb je meer tijd over om andere dingen te gaan doen. Perfect dus als je denkt geen tijd te hebben om je huis schoon te maken.

3. Schakel hulptroepen in

En dan hebben we het niet over de poetsdiva’s die je vroeger op RTL4 zag (alhoewel, dat zou wel handig zijn…). In sommige periodes heb je het zo druk, dat je alles gewoon niet meer in je eentje kunt doen en bijhouden.

Het is daarom helemaal geen zonde om af en toe de hulp in te roepen van iemand anders als je geen tijd hebt om je huis schoon te maken. Misschien kun je een vriend(in) vragen of hij/zij op je kindje wil passen of even de hond uit wil laten, zodat jij even de tijd hebt om je huis schoon te maken. Daarnaast kunnen je huisgenoten hun handen ook wel eens uit de mouwen steken.

4. Efficiënt je huis schoonmaken

Schoonmaken kost nou eenmaal tijd, maar als je het op de goede manier doet dan kun je er langer plezier van hebben. Probeer daarom zo efficiënt mogelijk je huis schoon te maken. Ga dus niet eerst afstoffen en dan pas stofzuigen, dan heb je namelijk dubbel werk en kun je de volgende dag weer aan de slag gaan. Probeer ook altijd van boven naar beneden te werken, zo voorkom je dat je het vuil van beneden weer per ongeluk mee naar boven neemt.

5. Verwijder stoorzenders

Sommige dingen leiden heel erg af, waaronder je smartphone of je laptop. Doe deze dus bewust uit en probeer er tijdens het schoonmaken niet meer op of naar te kijken. Zet in plaats daarvan een lekker muziekje aan, waar je hart sneller van gaat kloppen.

Onbewust verspil je veel tijd door even de e-mails te lezen, te reageren op een bericht of even op sociale media te bekijken. Dit geldt niet alleen tijdens het schoonmaken, ook tijdens je werk of het studeren kan je smartphone een grote afleiding zijn. Moet je tijdens je werk of het studeren per se je laptop gebruiken? Sluit dan je e-mail programma af en bouw een e-mail-uur in.

Echt geen tijd om schoon te maken – stop met uitstellen

Precies, je leest het goed. Zo nu en dan is het goed om jezelf eraan te herinneren dat je dingen steeds voor je uitschuift die je ook op datzelfde moment had kunnen doen. Je hebt dan last van uitstelgedrag. Geen zorgen hoor, dat hebben heel veel mensen. 🙂

Op soChicken kun je direct aan de slag met de effectieve en populaire uitstelgedrag cursus. In de cursus leer je om je discipline terug te krijgen en jezelf aan het werk te zetten. Lees hier meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Leen

  ik ben altijd benieuwd om je mailtje te lezen.kijk er naar uit

 2. 🐐 janette koopman

  Weer zulke goede tips …zal mijn jack Russel even uitlaten (stoorzender balletje gooien bedelen lief kijken gaan we nog wat doen samen) dan kan ik ook aan de slag

 3. 🐐 Thea Vogelzang

  Goede tips.Alleen tip 2 en tip 5 spreken elkaar als het ware tegen.Tip 2 zegt
  dat je tijdens het huishouden je moeder kunt bellen of appen met een vriendin.Tip
  5 zegt juist om “alle stoorzenders”uit te schakelen….Ik ben trouwens voor de laatste top.Doe eerst je huishouden,met een leuk muziekje op,en ga dan je moeder bellen.Dan doe je de dingen bewust.Heb je 100%aandacht voor je moeder of vriendin.

 4. 🐐 Willy van Veen

  Zo blin met jullie tips. Geeft me het gevoel dat het ooit nog goed kan komen. ?

 5. 🐐 Janny

  Hele goede tips leuk hoor vooral als je lijf het wat minder doet bedankt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate