Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6x slimme manieren om minder voedsel verspillen

Jaarlijks verspillen we 50 kilo voedsel per persoon per jaar, hartstikke zonde natuurlijk. Helemaal als je bedenkt dat er miljoenen mensen over de hele wereld nauwelijks overleven wegens voedselschaarste. Met onze 6 tips voorkom je dat je onnodig etenswaren weggooit. Bespaart je weer een hoop vuilniszakken enzo.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Freeze your stuff

Dingen bewaren is natuurlijk de nummer één tip als we het hebben over minder voedsel verspillen. Maar vaak zijn bereide of gesneden etenswaren na een paar dagen niet meer geschikt om te eten. Probeer daarom zoveel en zo snel mogelijk in te vriezen. Als je van tevoren weet dat je het gerecht niet meer gaat eten de komende dagen, vries het dan meteen in.

Andersom is ook een goed idee: koop diepvriesgroente en -fruit, deze pak je pas uit de vriezer als je het nodig hebt. Zo blijf je groente en fruit véél langer goed dan bijvoorbeeld je pas gekochte stronk broccoli.

2. Op rantsoen

In tijden van barre weersomstandigheden werd grootmoeders voorraadkast flink gespekt met ingeblikt voedsel en potjes eten die je lang kunt bewaren. Tegenwoordig is er op bijna iedere hoek van de straat een supermarkt te vinden en zijn temperaturen van 20 graden onder nul ons eigenlijk onbekend.

Koop dus vooral niet teveel eten en schaf alleen de dingen aan die je zeker weten op gaat maken. Liever een extra keer naar de supermarkt, dan een halve boodschappenkar in de vuilnisbak.

3. Kliekjes-appeltaart-omelet

Soms doe je de koelkast open en zie je wat losse bewaarde producten. Een paar wortels, wat bladspinazie, een paar tomaten… Maar wat kun je met al die kleine beetjes doen?

Maak bijvoorbeeld eens een heerlijke appeltaart met restjes fruit zoals perzik en peer. In een omelet kan je eigenlijk alles en een roerbakmix groente uit de supermarkt bestaat ook uit een hoop verschillende groentes. Probeer verschillende, bijzondere combinaties uit en verras jezelf met nieuwe gerechten. Benieuwd wat je nog meer met kliekjes kunt doen? Lees dan zeker dit artikel nog eens door!

4. Sharing is caring

Een grote pan soep, een kwarktaart of een stamppot: als je maar met weinig personen in een huis leeft zijn deze gerechten vaak veel te veel en toch moeilijk te doseren. Deel daarom eens iets uit!

Je alleenstaande buurvrouw stelt een kommetje soep vast en zeker op prijs en je collega’s zullen verrast zijn als jij tijdens het vieruurtje een stuk taart uitdeelt. Succes gegarandeerd én je hoeft het niet weg te gooien. Je collega’s blij en jij blij, voornamelijk omdat je natuurlijk zelf niet opdraait voor al die calorieën. 😉

5. Wees de slimmerd van het gezin

Let er tijdens het boodschappen doen op dat je niet alles klakkeloos in je mandje gooit. Koop net voldoende eten, waardoor er (bijna) niets overblijft.

Om deze verleidingen in de supermarkt te kunnen weerstaan, is het verstandig om thuis alvast een lijst te maken met de producten die je echt nodig gaat hebben. Tijdens de grote boodschappendag kun je dit allemaal kopen, naar de ingrediënten die je nodig hebt voor specifieke gerechten.

Ga op een zondag samen met je partner zitten om te kijken wat je die week wilt eten. Spit kookboeken door, maak een boodschappenlijstje en kijk of je een aantal ingrediënten nog in huis hebt. Op deze manier weet je exact wat je die week nodig hebt. Het kost je in het begin wel wat tijd, maar het bespaart je weer enorm veel tijd in de supermarkt. Ook hoef je op de dag zelf niet te bedenken wat je wilt gaan eten.

Door voorbereid naar de winkel te gaan koop je niet te veel en hoef je later in de week niets weg te gooien.

6. Bij de tijd

Probeer tijdens het boodschappen doen goed op houdbaarheidsdata te letten. Door producten te kopen die langer houdbaar zijn, is de kans veel kleiner dat je zelf producten later weg moet gooien en dus voedsel aan het verspillen bent.

Een handige tip: de producten met de langste houdbaarheidsdata staan altijd achteraan in het schap. Vooral producten als melk, eieren, vlees en voorverpakte producten kunnen nogal verschillen wat betreft houdbaarheidsdata.

Anderzijds geldt natuurlijk ook: is een pak melk in de supermarkt nog maar 3 dagen houdbaar en gaat het hele pak  vandaag nog op, dan kun je met een gerust hart natuurlijk ook dit pak melk meenemen. Als veel mensen steeds maar de langst houdbare producten meenemen, blijven de anderen liggen. Ook hartstikke zonde natuurlijk!

Wat is jouw geniale tip om geen voedsel meer te verspillen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 vroon

    Geweldige website is kliekipedia. Verder is een tht datum niet de datum waarop het product niet meer te gebruiken is maar de datum tot welke de fabrikant het uiterlijk ed. garandeert. Zo staat er op blik een tht datum, maar de inhoud van een onbeschadigd blik is na 10 jaar of meer nog steeds goed. Hetzelfde geldt voor droge pasta. Dat is nog steeds eetbaar en smaakt identiek na jaren als je het tenminste droog en ongediertevrij bewaart.

  2. 🐐 Suus

    Toets op je op internetzoekmachine de ingrediënten in die je in je huis vindt en automatisch verschijnen de recepten. Altijd iets verrassends op tafel.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate