Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Backpacken in India – mijn 17 tips

De afgelopen drie maanden heb ik samen met Jelle en mijn backpack door India gereisd. Bekijk mijn 17 tips die je gaan helpen om je reis in het land van Dahl, wierook, koeien en street food onvergetelijk te maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Backpacken door India

Bij aankomst in Mumbai krijg je direct al de India experience: het is er druk, je ziet overduidelijk een kloof tussen arm en rijk, de geur van de heerlijke curry en verse chai masala hangen in de lucht en er lopen koeien-honden-schapen-ratten op de weg.

Je leest het al: backpacken in India levert een hoop avonturen op. Mijn 17 meest waardevolle tips heb ik hieronder met je gedeeld. En echt, als je nog niet naar India bent geweest, zet het hoog op je lijstje. Het is een geweldig land dat mijn hart heeft veroverd! I’ll be back! 😉

Mijn 17 tips om te backpacken in India

1. De treinen in India zijn comfortabel, betaalbaar en redelijk schoon. Het is alleen een drama om een bepaalde trein te boeken. Op rustige trajecten is dit geen probleem, maar aangezien je drie maanden voor vertrek al een trein kunt boeken, is het lastig om nog een plekje te bemachtigen als je last-minute een kaartje wilt kopen. Als backpacker in India weet je soms pas een dag van tevoren wat je volgende bestemming wordt en de meeste (nacht)treinen zijn dan al volgeboekt. Kleine geruststelling: voor toeristen hebben ze soms -vanaf 24 uur voor vertrek- extra tickets beschikbaar. Nadeel: het is ons geen enkele keer gelukt om zo’n ticket te kopen (lees: trein was al vol). Houd hier dus rekening mee of boek een nachtbus.

2. Ik heb zelf niet zo’n last van gevoelige darmen, maar probiotica is je redder in nood als je hier last van hebt. Jelle heeft drie maanden India overleefd zonder diarree explosies. Erg prettig, een aanrader dus voor mensen die niet altijd goed overweg kunnen met pittig eten en/of de slechte hygiëne staat van sommige keukens. 😉 Update: een dag nadat ik dit artikel heb geschreven hebben we beide in Delhi toch last gehad van de bekende Delhi belly. Shit happens, volgende keer toch maar iets meer probiotica inslaan.

3. Download de Uber taxi app (krijg hier gratis tegoed voor je eerste rit!). In veel Indiase steden is Uber (of concurrent Ola – niet te verwarren met de ijsjes) actief. De ritjes zijn vaak goedkoper dan een rickshaw aan de straat (de bekende tuktuk’s) en de taxi bevat altijd airco. Heel fijn als het +40 graden is. Mocht je toch liever met een rickshaw gaan, check dan de gemiddelde ritprijs in je Uber app. Zo kun je goed onderhandelen met je rickshaw chauffeur.

4. Zelf hebben we erg veel voordelen gezien om gebruik te maken van de overheidsbus als je overdag over land wilt reizen in India. Een overheidsbus – je herkent deze bus aan de laatste vier letters (srtc), deze zijn in heel India hetzelfde. Makkelijk te herkennen dus. De overheidsbussen zijn goedkoper (in ons geval 1,5-2x goedkoper) en rijden meer op tijd dan de private bussen (we kwamen soms uren later aan).  Het viel ons ook op dat private bussen, ondanks dat je een bus met airco boekt, minder luxe is dan de overheidsbus. Via websites als makemytrip kun je heel eenvoudig een bus boeken, mits je over een CreditCard beschikt.

5. Neem zodra je in India bent geland een lokale sim kaart. Ik heb een Vodafone simkaart aangeschaft (bij een officiële Vodafone winkel). Een simkaart in India kost je, inclusief wat beltegoed en 1GB aan internet, ca. 6 euro en is het dubbel en dwars waard. Even de locatie opzoeken op Google Maps, een taxi boeken, online hotels bekijken of gezellig even appen met het thuisfront als je een lange treinreis tegemoet gaat. Opwaarderen kost je 251 rupees (3,25 euro) voor 1GB of 297 rupees (zo’n 4 euro)  voor 1,5 GB.

6. Leer de bekende Indiase head wobble. We kregen op het vliegveld in Mumbai bij de security direct de vuurdoop van de bekende head wobble (schudden van het hoofd). Er stonden rijen Indiërs met hun volle bagagetrolleys en ik zag een aantal mensen -zonder in de rij te staan- langs de security guard lopen. Hij knikte. Daar had ik ook wel oren naar met onze ultra-light backpack. De beveiliger knikte ook bij ons zijn hoofd, wij liepen blij door, totdat er drie mensen tegen ons gingen schreeuwen dat we in de rij moesten gaan staan. Oeps… snel maar weer terug in de rij.

7. Homo zijn in India was voor ons geen probleem, maar om als Indiër op hetzelfde geslacht te vallen is helemaal niet zo eenvoudig. Het is in India nog steeds heel gebruikelijk dat je ouders een geschikte partner voor je vinden (uit dezelfde kaste en van het andere geslacht). Ook is het ‘zijn van homo’ door het hooggerechtshof eind 2013 verboden (de overheid wil dit gelukkig wel terugdraaien), maar het is nog steeds een groot taboe in de meeste families. Het viel ons trouwens wel op dat het heel gebruikelijk is dat Indiase jongens gewoon hand in hand over straat lopen. Dan zullen ze aan ons als twee nuchtere Hollanders niet veel gemerkt hebben. 😉

8. Check goed hoeveel belasting je voor je hotel moet betalen. Toen we bijvoorbeeld in beachlife-paradise Goa online een shack (hutje) hadden geboekt, betaalden we zo’n 2000 rupees per nacht (ruim 27 euro). Zelf bellen scheelt enorm veel geld, in ons geval had dit slecht 1200 rupees kunnen zijn, plus je zit niet vast aan allerlei annuleringsvoorwaarden en je blijft hierdoor dus lekker flexibel.

9. Haal je verse chai thee aan de straat en niet in een restaurant of café. Je betaalt én veel te veel (aan de straat betaal je maximaal 10 rupees = 15 cent), de chai is hier veel lekkerder en die vriendelijke man die je verse chai maakt heeft ook weer een leuke dag. Doen dus.

India en backpacken

10. Neem in een drukke situatie een open en ontspannen houding aan. Probeer ervan te genieten en laat je niet opjagen door straatverkopers, bedelaars en toeterend verkeer. Het is tenslotte een unieke ervaring. Als dat je niet lukt, boek dan een weekje in een ashram of aan het strand bij Goa. Gegarandeerd dat je weer helemaal zen bent.

11. Het WiFi is niet altijd stabiel. Of laat ik het beter zeggen: je mag blij zijn als het internet een beetje werkt. De meeste accommodaties waar je verblijft hebben WiFi, maar de snelheid is vaak erg traag. Nog een goede reden om een lokale simkaart aan te schaffen.

12. Zorg dat je in India nooit haast hoeft te hebben. Bij een lange busrit houd ik altijd rekening met een uur extra reistijd, maar ook in een stad als Delhi en Mumbai waar het vaak chaos op de weg is kun je maar beter een half uur aan je verwachte aankomsttijd toevoegen. Het geen haast moeten hebben begint al thuis. Zorg dat je op tijd je visum hebt geregeld of laat dit regelen door een bedrijf als E-visums.nl.

13. Logische tip om te vermelden misschien, maar laat je westerse standaarden los. Geniet dat het er in India totaal anders aan toe gaat dan je gewend bent.

14. Eet vegetarisch in India. Thuis eet ik al vegetarisch, maar ik weet zeker dat dit de reden is geweest waarom we -op de laatste dag in India na- de bekende Delhi belly niet hebben gekregen. En het is ook zo makkelijk en lekker om in India vegetarisch te eten. Restaurants worden aangeduid met termen als veg en non-veg en zijn aan de buitenkant makkelijk te onderscheiden van elkaar.

15. Houd je backpack zo licht mogelijk. Al zo’n 5 jaar backpacken Jelle en ik ultra-light. Dit jaar heb ik gereisd met een 23 liter backpack en Jelle met slechts 19 liter. Het is ongelooflijk hoeveel voordelen het heeft ten opzichte van grote backpacks. We kunnen de bagage drop off lijn skippen op vliegvelden (kan mee als handbagage), we zien er minder uit als toeristen waar hawkers rotzooi aan willen verkopen. Mensen blijven verbaasd als je zegt dat het enige is wat je hebt meegebracht. En als er iets op of kapot is, dan koop je in het land waar je bent toch gewoon een nieuwe?

backpacken in India

16. Installeer gratis de Zomato app. In Nederland nog niet zo bekend, maar Zomato is de concurrent van Yelp en een beetje van Tripadvisor. Zomato is een app/website waar je veel leuke restaurants in de buurt kunt vinden (inclusief foto’s van de menukaart en recensies). We hebben hier een aantal leuke restaurants in gevonden. Jammer alleen dat ik er zo laat achter kwam dat dit bestond.

17. Vermijd street food en restaurantjes waar geen stromend water is. Dit zie je snel genoeg, doordat mensen de borden en het bestek op de stoep met een jerrycan of in een pot schoonmaken. Niet zo hygiënisch. Wel leuk fotomateriaal.

Het zijn een hoop tips geworden en het lijstje is dan ook lang nog niet klaar. Ben jij ook op reis geweest door India en heb je nog bijzondere tips die niet mogen ontbreken? Laat ze hieronder achter in een reactie! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Albert

    Dank voor de leuke tips!

  2. 🐐 John

    Leuke en waardevolle tips, weet jij ook welk merk probiotica afdoende is?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate