Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De wereld rondreizen én op de kosten letten

De wereld rondreizen zonder geld lijkt me geweldig, maar helaas is mij dit nog niet gelukt. Sad face. Wel let ik tijdens de lange reizen die ik maak op de kosten, om het reizen betaalbaar te houden. De afgelopen jaren heb ik de nodige tips verzameld om op de kosten te letten als je aan het reizen bent.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Rondreizen met een backpack

Ik ben gek op reizen. Of ik nu in een shabby bus zit in India of als ik me op een tropisch eiland begeef met alleen een zwembroek aan. Het maakt me allebei als een kind zo blij.

Natuurlijk besef ik me dat ik me in een soort luxe positie bevind, door het soort werk dat ik doe. Op reis doe ik de nodige inspiratie op en het leuke is dat ik het werk in principe overal doen. Zolang ik maar verbonden ben met het lokale wifi netwerk – dat is wel essentieel zeg maar. 🙂

Reizen laat me de wereld zien waar ik zo gek op ben. Ik ontmoet mensen vanuit verschillende culturen en leer nieuwe vrienden kennen. Doordat ik me vaak in een andere omgeving bevind, duw ik mezelf regelmatig buiten mijn comfort zone. Zoals vorig jaar, toen ik samen met Jelle door India aan het backpacken was. We stapten in een lokale bus vanaf een goor en chaotisch busplatform en belandden na 8 uur én een vertraging van 1,5 uur op onze eindbestemming. Gewoon ergens langs een weg, want ja – het is India.

Bestemming bereikt, maar niet volgens mijn Google Maps locatie. Probeer dat maar eens duidelijk te maken aan de buschauffeur. Gaat niet lukken. Uiteindelijk stapten we de bus uit met onze backpack en werden we overspoeld door een mierenhoop aan rickshaw chauffeurs – het waren er letterlijk meer dan honderd.

Het is er dus druk, bloedheet en dan begint het onderhandelen van een ‘goede’ prijs. Want is een goede prijs voor een taxirit in India? Als je een vergelijkbare rit in Nederland maakt, dan is dit bedrag natuurlijk een schijntje. Maar op reis maak je ook kosten, waar je normaal gesproken niet of minder geld aan uitgeeft (taxi, hotels, horeca – en natuurlijk massages). 😉

Hoe kun je op de kosten letten als je op reis bent?

Jelle en ik reizen inmiddels de nodige jaren minimaal een paar maanden per jaar. Meestal hoppen we van plek naar plek, maar soms verblijven we wat langer op één plek.

Dit artikel typ ik vanaf het tropische eiland Koh Samui in Thailand waar we op dit moment verblijven. We zijn een maand in Thailand, aangezien Jelle voor zijn website een boek aan het schrijven is. Op deze manier heeft hij wat meer vastigheid en rust, zodat we niet steeds van accommodatie naar accommodatie hoeven te verhuizen. Het langer verblijven op een vaste plek brengt daarnaast ook de nodige financiële voordelen met zich mee.

Duurste reis die we gemaakt hebben? Dat was met stip op één onze allereerste reis naar Australië in 2011. We reisden in twee maanden tijd met onze backpack van Cairns naar Melbourne – met een omweg via het eiland Tasmanië.

Australië is een duur land, dat was ik me van bewust. Maar we hadden zeker 1000 euro of meer kunnen besparen. Hoe? Door onder meer de caramel latte macchiato’s in koffiezaakjes te vermijden. Gemiddeld kost zo’n drankje 4 euro en gaven we dus samen hier al 8 euro per dag aan uit (240 euro per maand). Hier zijn we op het einde van de reis mee gestopt. Het werd erg duur en het was gewoon te zoet. Dus gingen we weer over op filterkoffie voor een derde van de prijs.

Door de reizen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, heb ik de nodige bespaartips verzameld. Onderstaande tips pas ik meestal toe als ik op reis ga:

  • Door langer op een vaste plek te verblijven bespaar je enorm op vervoerskosten, op de huur van een scooter na. Een scooter is relatief goedkoop en hiermee kun je het eiland zelf verkennen, zonder een tour te hoeven boeken of losse taxiritten te nemen.
  • Het huren van een hotel of bungalow voor een langere periode is goedkoper. We bespaarden op onderstaande bungalow meer dan 50% door er een hele week te vertoeven. Geen straf kan ik je zeggen – we betaalden nog geen 16 euro per dag.

  • We zijn niet gebonden aan (school)vakanties en kunnen dus in principe op reis wanneer we willen. Op deze manier bespaar ik veel geld op vliegtickets. Onlangs schreef ik een artikel met nog meer tips om goedkope vliegtickets te scoren.
  • Koop een lokale simkaart met internet. Dit kost ergens tussen de 5-15 euro per maand. In India kon ik doordat ik een simkaart had goed onderhandelen met rickshaw chauffeurs. Ik opende simpelweg de Uber taxi app en kon een schatting krijgen van het tarief. Dit liet ik aan de chauffeurs zien en het was aan hen of ze dezelfde prijs (of minder) konden aanbieden. Deden ze dit niet? Dan wachtten we in de bloedhitte op de taxi om vervolgens in Antarctica aan te komen – lekker zo’n airco.
  • Regel zelf het vervoer naar je accommodatie (hotel, hostel, appartement – wat dan ook). Mijn ervaring met hotels of AirBnB hosts is dat ze je de meest luxe optie bieden. Ze kunnen een taxi regelen of ze komen je met hun eigen comfort car ophalen. Heel fijn en luxe, maar dit kost echt veel meer geld dan als je íets op comfort inlevert. Ga je liever voor meer zekerheid? Vraag het hotel of de host dan naar de mogelijkheden om met het openbaar vervoer bij hen te komen. Je moet misschien een stukje lopen om de bus te stappen, maar een beetje beweging kan geen kwaad.
  • Bij het boeken van een hotel, hostel of AirBnB onderhandel ik regelmatig over het tarief en het kamertype. Ik bel het hotel op of ik ga er langs en vraag naar het speciale tarief. Begin met het vragen naar het tarief voor één nacht en ik vraag later of er een speciaal tarief is als ik meerdere dagen wil verblijven. Meestal is dit een stuk lager dan er op hotelsites aan geboden wordt (ze hoeven geen commissie af te dragen). Laatst ging ik op stedentrip naar Malaga en boekte ik een appartement via AirBnB. Ik stuurde de host een mail met de vraag of ze een speciaal tarief had voor een hele week. Ze reageerde heel snel en kon 100 euro van de totaalprijs afhalen. Dat was snel verdiend.
  • Op reis ben ik verslaafd aan de horeca. Voor zowel het ontbijt, lunch als het diner ga ik op zoek naar een lekker restaurant. Dit loopt natuurlijk erg in de kosten, maar ik vind het voornamelijk leuk -zeker in Azië- om naar lokale zaakjes te gaan. Deze zaakjes zitten meestal niet op fancy plekken met uitzicht op een baai in de Middellandse zee. Ik kan er later alsnog naartoe gaan om alleen een drankje te doen.
  • Voordat ik op reis ga kick ik altijd van de koffie af. De eerste dag tijdens het afkicken mis ik de smaak van koffie heel erg. De tweede dag is bij mij het heftigst en ben ik wat warrig en niet helemaal zuiver. Het hele afkickproces duurt bij mij gelukkig maar een paar dagen en op de derde dag gaat het al een stuk beter. Na een kleine week heb ik nergens meer last van en hoef ik op reis dus niet steevast twee keer koffie te kopen – en me te laten verleiden door alle baksels die ‘horen’ bij een kop koffie. Dit scheelt me én veel geld én veel calorieën. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar ik kom van een reis altijd lichter thuis dan voordat ik wegga.

Dit zijn mijn tips geworden om de kosten een beetje in bedwang te houden tijdens het reizen. Er zijn natuurlijk nog ontzettend veel tips te noemen, maar dit zijn tips die ik tijdens de meeste reizen als eerste toepas.

Heb jij nog tips om het reizen een beetje betaalbaar te houden? Of misschien is het jou weleens gelukt om rond te reizen zonder geld? Ik ben in ieder geval ontzettend benieuwd naar jouw tips. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Elisabeth

    Ja, ik heb nog wel een tip. Ik ben op reis geweest naar Palestina en heb daar geslapen met mijn vriend in het Ramallah hostel. We hebben daar twee weken gratis kunnen overnachten omdat we de meeste dagen tegen de avond mee hielpen in de keuken. Dan kun je overdag en ‘s avonds wel doen wat je leuk vindt. Maar dat moet je wel liggen. Dan kun je wel heel lang kosteloos op vakantie…

  2. 🐐 Billy

    Dat is inderdaad een goeie tip Elisabeth! Geweldig inderdaad om op deze manier je kosten in bedwang te houden als je op reis bent. 🙂

  3. 🐐 Kitana

    Hoi Billy, mijn vriend en ik ontbijten en lunchen graag bij een supermarkt. Die zijn overal wel te vinden en je kunt daarna lekker in een parkje gaan zitten en je ontbijt/lunch nuttigen. Ik ben erg fan van toetjes, dus de plastic lepels gaan altijd mee in de backpack, zodat ik altijd een toetje kan eten wanneer ik wil. We wisselen dit af met Subway broodjes of sandwiches van deli winkels voor de variatie. Op deze manier besparen we veel tijd en geld. We willen namelijk op vakantie zoveel mogelijk zien.
    ‘s Avonds gaan we wel uit eten, en nemen een ijsje van de MacDonalds of Burger King als toetje, deze ijsjes zijn goedkoper dan een dessert bij de meeste restaurants.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate