Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo kom je goedkoop de kerstdagen door

De kerstdagen komen er aan en dat betekent (helaas) vaak een gat in je budget. Of toch niet? Met deze tips zorg je dat je de kerstdagen goedkoop doorkomt, met nét zo veel plezier!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Wat geef je uit aan kerstcadeautjes?

Vooral voor kinderen staat Kerstmis vooral in het teken van cadeautjes krijgen. En hoewel dat natuurlijk heel leuk is, kosten die cadeaus ook het nodige geld. Toch zijn er wel een aantal manieren om hier flink op te besparen.

Koop goedkope cadeautjes voor kerst. Dat zijn misschien niet de aller nieuwste uitgaves van bepaalde spellen, maar minstens net zo leuk om te krijgen. Bij ‘dump-winkels’ zijn vaak hele leuke spulletjes te koop, voor veel minder geld. Datzelfde geldt voor tweedehands cadeaus. Vooral presentjes waarvan de nieuwwaarde behoorlijk oploopt (zoals dure Lego-sets, spelcomputerspellen of merchandise van bekende animatiefiguren), zijn ideaal om tweedehands te kopen.

Maak er een leuk dagje van en speur al tweedehands- en kringloopwinkels af naar het leukste cadeau voor jouw vriendin, kind, vader enzovoort. Ben je meer gericht op zoek naar een bepaald item, dan kun je ook op Marktplaats vaak hele goede deals scoren.

Vier je enkel kerst met volwassenen? Dan kun je erover nadenken om te besluiten de cadeaus af te schaffen. Het bij elkaar zijn en lekker eten en drinken is vaak al genoeg om hele leuke feestdagen te hebben.

2. Een sober kerstdiner of groots aanpakken

Waar de cadeautjes voor kinderen het hoogtepunt zijn, is dat voor volwassenen vaak het eten en de gezelligheid. En dat met het diner als grote hoogtepunt. Dit kun je natuurlijk op allerlei verschillende manier organiseren, maar om het goedkoop te houden zijn er een aantal leuke ideetjes.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het verdelen van de gerechten? Iedere genodigde kan een gerecht maken, de ander koopt de drankjes en weer een ander doet de versiering. Een andere manier om flink te besparen op het kerstdiner is om op bepaalde ingrediënten te besparen. Zo kun je vlees of vis weglaten: dit kost vaak een hoop geld. Ook kun je kiezen voor een alcoholvrij diner, daar gaan ook vaak behoorlijk veel kosten inzitten.

Het is een stuk goedkoper om zo veel mogelijk zelf te maken in plaats van kant-en-klare dressings of sauzen te kopen. En bepaalde gerechten zijn natuurlijk altijd goedkoop: ijs kost weinig, net als salades of pastagerechten.

Besluit eens om slechts één keer een groot kerstdiner te organiseren, op kerstavond of op eerste kerstdag. De andere dag kun je dan een simpeler maaltijd kiezen, bijvoorbeeld een stamppottenbuffet of kaasfonduen.

Op tweede kerstdag eten wij thuis traditiegetrouw kliekjes: van al die kerstmaaltijden is altijd veel over, dus ideaal om dat op tweede kerstdag op te eten. Zo gooi je een stuk minder weg en het is goed voor de portemonnee.

3. Nèèèèèèpboom en gezelligheid als hoogtepunt

Kerst is natuurijk een feest vol gezelligheid en je huis versieren is daar een vast onderdeel van, met als hoogtepunt natuurlijk een kerstboom. Maar een kerstboom kost ook geld. Ikzelf heb daarom eenmalig een kunstkerstboom gekocht, zodat ik deze ieder jaar weer uit de kast kan trekken. Zo’n kunst kerstboom gaat lang mee, er hoeven geen bomen voor gekapt te worden en je bespaart ieder jaar een hoop geld.

Daarnaast is het verstandig om een vaste set kerstversiering aan te schaffen, die je ieder jaar weer uit de kast kunt trekken. Deze set kun je ieder jaar hergebruiken, waardoor je relatief weinig geld kwijt bent per Kerst.

Naast deze drie onderwerpen is het natuurlijk van belang dat je onthoudt dat het met de kerstdagen om gezelligheid en samenzijn gaat en niet om de grootste kerstboom, de duurste cadeaus of het grootste stuk vlees. Ook met een kleiner budget kun je heel gezellige kerstdagen hebben. En met bovenstaande tips moet dat zeker goed komen.

Lees ook drie prachtige kerstboodschappen van de afgelopen jaren op de website van onze grote zus soChicken:

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Carine

    Fijn, de tips voor een goedkoper Kerstfeest, maar ze mogen wel een beetje vroeger komen hé ….

  2. 🐐 leukegeit

    Fijn om te horen Carine. Klopt, daar heb je inderdaad wel gelijk in. Het artikel is maandag (al) verschenen op de website en vandaag meegenomen in de nieuwsbrief. We hopen dat je desondanks toch nog een aantal tips kunt toepassen dit jaar. 🙂

  3. 🐐 Marjan

    Tweede kerstdag is bij ons altijd een familiedag bij mijn zus. Vorige jaren met Indonesisch eten. Dit jaar met erwtensoep en een vegetarische variant. Niet duur, waarschijnlijk wel gezellig. Kerstversiering? Ik houd van mooi en dat blijkt altijd weer duur. Maar daags na kerst (en dit jaar al daags voor kerst) gaat er een hoop van dat moois voor veel minder geld weg. Voordeel van duur en mooi: het is vaak tijdloos. Ik heb in de loop van de jaren een mooie collectie bij elkaar passende versieringen bij elkaar gespaard. De kerstversiering kost mij al lang geen geld meer. Geen geld voor een kerstboom? : Met dennetakken en snoeiafval is er ook iets moois te maken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate