Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 leuke ideeën voor Sinterklaasavond (inclusief dobbelspel!)

Hoewel Sinterklaas vooral wordt gezien als kinderfeest, kan Sinterklaasavond ook een hele leuke avond worden voor volwassenen! Hoe? Dat vertellen wij je!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Surprises, cadeaus of een dobbelspel?

In principe horen cadeautjes erbij op 5 december, maar gelukkig heeft de Sint geen specifieke regels aan zijn feest verbonden. Overleg daarom met het gezelschap of cadeaus onderdeel zijn van de avond.

Zo ja – ga je dan voor serieuze cadeaus of koop je kleine, grappige cadeautjes. Koop je een groter cadeau, dan kunnen jullie de verdeling door middel van lootjes bepalen. Maak een leuk gedicht en/of surprise en geef je cadeau.

Bekijk hier een overzicht van:

Speel je met kleinere cadeautjes op Sinterklaasavond, dan kun je bijvoorbeeld een leuk dobbelspel doen, zoals hieronder is uitgelegd. Koop of maak een dobbelsteen met verschillende symbolen. Ieder symbool tijdens het dobbelspel staat voor een optie: pak een cadeautje, geef je cadeautje naar links/rechts door of mag je het cadeautje uitpakken. Dit kun je een aantal rondes doen. Zodra alle cadeaus op zijn mag je je huidige cadeaus houden. Dit spel zorgt gegarandeerd voor een avondje lachen tijdens Sinterklaasavond.

Lees ook zeker: sinterklaas- & kerstcadeautjes kopen zonder stress

2. Hapjes en drankjes op Sinterklaasavond

Bij het heerlijk avondje horen natuurlijk de nodige snacks. Je kan volgens het American party-systeem afspreken dat iedereen een hapje + drankje meeneemt, zodat de kosten eerlijk verdeeld worden en de gastheer en/of –vrouw niet alleen voor de catering staat. Je kan snacks kopen, maar ook zelf maken.

Op internet staan tal van lekkere recepten met als thema Sinterklaas. En vergeet natuurlijk niet de typische Sinterklaas lekkernijen als peper- en kruidnoten, marsepein en speculaas! Die zijn natuurlijk essentieel op een avond als deze. Wat betreft de drankjes kun je het makkelijk houden: fris, warme chocolademelk met slagroom en eventueel wat alcoholische versnaperingen. Wat altijd goed werkt is om een welkomstdrankje te serveren. Zo komt iedereen meteen in de stemming.

3. Locatie+tips

Hartstikke leuk, zo’n avond vol vrienden en familie! Maar waar laat je ze allemaal? Voor wie een groot huis heeft, kan natuurlijk de woonkamer en/of keuken gebruiken. Wel zo makkelijk wat betreft het eten en drinken. Heb je minder ruimte, dan is wellicht de garage of een schuurtje een goede optie. Zorg wel voor verwarming, anders verkleumen je gasten!

Ben je echt met een grote groep? Probeer dan ergens een ruimte te huren. In buurthuizen of gymzalen kun je zelfs soms gratis terecht! De moeite waard om eens rond te vragen.

4. Goedkoop sinterklaas vieren

Ben jij de gastheer of –vrouw en heb jij aangeboden de hapjes en drankjes voor je rekening te nemen, dan zijn de kosten daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Je kunt afspreken dat jij geen cadeaus hoeft te kopen. Daarnaast kun je proberen veel hapjes zelf te maken, in plaats van kant-en-klaar te kopen.

Qua aankleding kun je het simpel houden – het is immers nog geen kerst! Dat scheelt ook weer in je portemonnee.

5. Knusse sinterklaasavond ideeën

Geen zin in massaal gedoe met veel vrienden en familie? Maak het dan met een select groepje en/of je partner gezellig. Koop een paar hapjes, maak lekkere warme chocolademelk en zet lekker een gezellige film op – zoals dé Nederlandse Sinterklaasfilm Alles is Liefde op.

Koop eventueel voor je dierbaren een lekkere chocoladeletter en laat het daarbij. Gezelligheid hoeft niet altijd een overdaad aan eten, drinken, drukte en cadeaus te betekenen!

Sinterklaasavond – Uitleg van het dobbelspel

Ook geen zin om tijdens Sinterklaasavond ellenlange gedichten of surprises te maken? Ga dan voor het dobbelspel. Lekker knokken voor je cadeaus, hier is het al jaren een succes tijdens de feestdagen! Hier vind je de spelregels voor het sinterklaas dobbelspel.

1e ronde: totdat alle cadeaus zijn uitgepakt en verdeeld. Zijn alle cadeaus op? Alles mag uitgepakt worden en ronde 2 kan beginnen!

Gooi vervolgens met de dobbelsteen en kijk wat je moet doen:

 1. Pak een cadeautje, maar pak deze niet uit
 2. Alle cadeaus naar rechts verplaatsen
 3. Pak een cadeau en pak deze uit
 4. Alle cadeaus aan een willekeurig iemand geven
 5. Pak één cadeau uit als je er één hebt
 6. Pak een cadeautje, maar pak deze niet uit

2e ronde: Zet een wekker (tussen de 20-30 minuten)

Gooi vervolgens met de dobbelsteen en kijk wat je moet doen:

 1. Ruil met één iemand alle cadeaus
 2. Geef een cadeau aan iemand anders
 3. Laat iemand één cadeau aan iemand geven (niet aan jezelf)
 4. Ruil met iemand een cadeau
 5. Schuif allemaal een plek op naar rechts (en laat de cadeaus liggen)
 6. Pak bij iemand een cadeau weg

Handig om te weten:

 • Koop zo’n 3 of 4 cadeaus per persoon (of spreek af om allemaal overbodige dingen uit je huis in te pakken)
 • Er zijn in totaal twee spelrondes
 • 1 grote dobbelsteen
 • Een kookwekker of alarm op je telefoon

Succes en plezier gegarandeerd. Fijne Sinterklaasavond!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate