Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Vegan paddenstoelen ragout – heerlijk kerstrecept

Billy van der GaagDeze vegan paddenstoelen ragout zit, zoals de naam al doet vermoeden, boordevol paddenstoelen. Dit budgetvriendelijke recept is ideaal om als voorgerecht te serveren tijdens kerst en het laat zien dat je echt geen vlees of zuivel nodig hebt om iets lekkers op tafel te zetten!

Een echte kerstklassieker

Ragout is volgens mij zo’n beetje het meest bekende kerstrecept. Met kip of met paddestoelen, beide zijn mogelijk. En hoewel ik ook bekend ben met deze kerstklassieker, is het voor mij jaren geleden dat ik voor het laatst ragout op had.

Daar moest maar eens verandering in komen. In de supermarkt ging ik op zoek naar alle ingrediënten voor deze vegan paddenstoelen ragout. Geen kant-en-klaar blik ragout, wel kant-en-klare plantaardige ragout bakjes. In gezellige kerstster vorm, dat maakt het lekker kerst-achtig. De paddenstoelen ragout is zo lekker – dat ik het bij deze uitroep tot hét ultieme Christmas comfort food. 🎄

ragout van paddenstoelen

Ingrediënten voor 4 personen

Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 15 minuten
Oventijd: ragout bakjes afbakken in zo’n 15 minuten

Voor het maken van deze vegan paddenstoelen ragout heb je het volgende nodig:

  • 300 gram verschillende paddenstoelen – in stukken gesneden
  • 1 ui – fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 400 ml groentebouillon
  • optioneel: 100 ml rode wijn (verminder dan de groentebouillon met 100 ml)
  • 40 gram bloem
  • 40 gram margarine
  • flinke theelepel gedroogde tijm
  • peper en zout naar smaak
  • 4 bakjes ragout (of zelfgemaakt) – check goed of ze plantaardig zijn
  • paar takjes verse peterselie – fijngehakt

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor om de ragout bakjes af te bakken (zie verpakking).
  2. Verhit wat olijfolie of margarine in een koekenpan en bak hier de paddenstoelen in.
  3. Verhit ondertussen in een steelpan de margarine. Fruit hier de ui glazig in, samen met de knoflook, een snufje peper, zout, tijm en peterselie. Houd wat peterselie apart ter garnering.
  4. Maak nu een roux door de bloem langzaam aan de margarine toe te voegen. Blijf de hele tijd goed roeren. Het is de bedoeling dat de bloem wat donkerder van kleur gaat worden. Dit duurt al met al zo’n 5 minuten.
  5. Zet de lege bakjes ragout in de oven en bak af volgens verpakking.
  6. Voeg nu de groentebouillon (en eventueel de rode wijn) beetje bij beetje toe aan de roux. Blijf weer de hele tijd goed roeren, zodat het één geheel wordt (zonder klonten).
  7. Kook de ragout op laag vuur voor een paar minuten en schep hierna de gebakken paddenstoelen erdoorheen. Breng de paddenstoelen ragout op smaak met wat peper en zout.
  8. Schep de paddenstoelen ragout vervolgens in de bakjes. Garneer eventueel met nog wat peterselie en je kerstklassieker is klaar. Eet smakelijk!

Tip: De ragout kun je al de dag van tevoren voorbereiden. Op het moment zelf hoe je dan alleen nog even de bakjes af te bakken en de paddenstoelen ragout op te warmen. 🎅🏼

paddenstoelen ragout
paddenstoelen ragout recept

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate