Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hartige cake – met pesto, feta en zongedroogde tomaat

Deze hartige cake met onder andere groene pesto, feta en zongedroogde tomaat is heerlijk als lekker hapje voor bij de borrel. Of gewoon omdat je er trek in hebt, dat kan natuurlijk ook. :)

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Makkelijk borrelhapje meenemen

Een paar weken geleden maakte ik deze hartige cake, met als aanleiding omdat we gezellig gingen borrelen bij vrienden. Het is altijd een goed idee om een lekker borrelhapje te maken, vind ik dan. Deze cake is net weer even anders dan nootjes, een quiche, stukje kaas of afbakstokbrood met verschillende smeersels.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een hartige cake had gemaakt, en het was een heerlijke aanvulling op tafel samen met de andere borrelhapjes. Een tijd geleden had ik weleens deze vegan hartige taart gemaakt, ook heel lekker. Alleen kostte deze taart me wel iets meer tijd om te maken dan deze cake me aan tijd heeft gekost.

De cake is luchtig van structuur geworden en de smaak was heerlijk. Een goede reden om vaker een niet zoete cake te maken. Hieronder deel ik graag de ingrediënten en de bereiding met je. ⬇

hartige cake

Ingrediënten – dit heb je nodig

Het is echt ontzettend makkelijk om deze hartige cake te maken. Je hebt alleen maar een mengkom, een kleine koekenpan en een cakeblik nodig. Oh en een oven – dat is wel handig om de cake gaar te krijgen. 😉

Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 40-45 minuten

  • 180 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 50 ml olie – zonnebloem- of olijfolie
  • 100 gram groene pesto
  • 100 gram feta
  • peper en zout
  • 75 gram zongedroogde tomaatjes – fijngehakt
  • een handjevol pijnboompitten

Bereidingswijze:

  1. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en en rooster hier de pijnboompitten in. Zodra de pitjes beginnen te verkleuren zijn ze klaar en kan het vuur uit. Doe de pijnboompitten in een bakje, zodat ze niet verder gaan verkleuren (en verbranden).
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius en bedek een cakevorm alvast met wat bakpapier (of vet de cakevorm in).
  3. Doe de eieren, olie en melk in een mengkom en meng met een garde of met een mixer tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Voeg nu de groene pesto, pijnboompitten, fijngehakte tomaten toe en verkruimel de feta boven de kom. Strooi er wat peper en zout over en meng het geheel nog even door elkaar.
  5. Zeef ondertussen de bloem samen met het bakpoeder boven de mengkom. Meng het beslag voor de hartige cake voor een laatste keer door elkaar.
  6. Giet het beslag over in de cakevorm en bak de hartige cake af in de voorverwarmde oven voor 40-45 minuten.

hartige cake met groene pesto

De hartige cake heb ik hierna nog zo’n 10 minuten laten afkoelen in de cakevorm. Het is een heerlijk borrelhapje geworden. Ga je binnenkort langs vrienden of krijg je visite, dan zou ik deze hartige cake zeker gaan maken.

Heb jij weleens eerder een hartige cake gebakken? Of gaat jouw voorkeur toch uit naar een zoete cake? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Nicole

    nog een aanvulling voor mensen die echt klein behuisd zijn of super minimalistisch zijn: sysas-pannen met deksel zijn ook te gebruiken als oven. Je kunt dus ook cake bakken in de pan. Al moet ik er eerlijkheidhalve wel bij zeggen dat ik mijn oven niet kan/wil missen! Maar in mijn studententijd had ik geen oven en heb ik dus cakes en “ovenschotels”in mijn pan gemaakt en het werkt heel goed.

  2. 🐐 Liesbeth

    Ziet er heerlijk uit!

  3. 🐐 maria

    Meteen gemaakt, erg lekker!

  4. 🐐 Jessica J. • www.jessicajay.eu

    Jezus, wat klinkt dit lekker! Ik zou wel een plakje of twee (of vijf, of zes :-P) lusten nu!

  5. 🐐 R.kluiter

    Heb net een zoete cake met blauwe bessen en walnoot-vijgen en banaan gemaakt. Maar ga zo ook maar eens aan de slag voor deze .Ik denk dat ik er ieder hier een groot plezier mee doe.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate