Bekijk mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s - lekker, gezond én goedkoop eten. 🥑 Bekijk alles hier!

Gezonde & hartige muffins

Billy van der GaagDeze gezonde & hartige muffins zijn wat mij betreft het perfecte tussendoortje. Zonder olie en eieren, maar met de nodige groenten. In dit artikel laat ik je zien hoe je met deze gezonde muffins aan de slag gaat.

De hele dag door muffins eten

Het werd tijd voor iets anders. Vandaar dat ik muffins heb gemaakt zonder olie, suiker, boter & eieren. En of je deze hartige muffins vol met groenten nu eet als ontbijt, lunch of als tussendoortje. Dat maakt nu niet meer uit.

Ik ben de keuken ingedoken om aan de slag te gaan met dit recept voor hartige muffins. Het is een gezond alternatief geworden voor de vele ongezonde tussendoortjes die er zijn. De ultieme middenweg om toch nog even iets te snacken voor het eten – zonder meteen 300 kilocalorieën aan je dijen te moeten plakken. Een beetje meer verantwoord tussendoortje dus. 😐

vegan hartige muffins recept

Bekijk ook mijn recepten voor gezonde ontbijtmuffins (wat zoeter) en heerlijke zoete aardappelmuffins.

Ingrediënten:

Dit recept voor hartige & gezonde muffins zitten boordevol groenten, zijn plantaardig en helemaal verantwoord om te eten. Met de ingrediënten hieronder lukt het je om 12 muffins te maken.

Aantal: 12 gezonde muffins
Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 30 minuten

  • 240 gram tarwemeel
  • 20 gram edelgistvlokken (3 tot 4 eetlepels)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 550 ml water
  • 1/2 blikje maïs (zo’n 140 gram)
  • 1 (oranje) paprika – in kleine blokjes
  • halve rode ui – in kleine blokjes
  • handvol spinazie – grofgehakt
  • 1 Spaanse peper (zonder zaadjes) – in dunne ringen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet de muffinvormen heel licht in met wat olie – of gebruik van die kant-en-klare muffinvormen voor eenmalig gebruik.
  2. Meng in een grote kom meel, edelgistvlokken, knoflookpoeder, bakpoeder, zout en rozemarijn door elkaar.
  3. Roer er met een spatel het water door en voeg vervolgens de mais, paprika, rode ui, spinazie en Spaanse peper toe. Meng het beslag nog een keer goed door elkaar.
  4. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormen (of bak de muffins in twee keer af – zoals ik heb gedaan). Bak de muffins af in de voorverwarmde oven voor zo’n 30-35 minuten.
  5. Laat de muffins vervolgens afkoelen om een rooster.

gezonde, hartige muffins recept

Wil je deze hartige muffins graag invriezen en op een later moment eten? Ik heb zelf een lading van deze gezonde muffins in de vriezer liggen (in zakjes van twee). De avond van tevoren (of ook de dag zelf) haal ik een zakje uit de vriezer en leg ze op het aanrecht om te ontdooien. Zo heb ik altijd een gezond tussendoortje binnen handbereik.✌️

Laat het me zeker weten als je ook aan de slag gaat met deze gezonde muffins. Vind ik leuk, probeersels opgestuurd met de post worden helemaal op prijs gesteld. 😉

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sandra

    Als je havermeel zou gebruiken, zou je dan evenveel nodig hebben? (om er nog maar een extra schepje gezondheid bovenop te doen.. Vult nog beter ook!)
    Gewoon meel staat zo haaks op alle gezonde ingrediënten, ik zou op z’n minst voor volkorenmeel gaan. Krijg wel honger van die foto’s.. Bedankt voor de inspiratie!

  2. 🐐 Billy

    Hi Sandra, ik verwacht dat je evenveel havermeel kunt gebruiken. Meng anders eerst iets minder door het beslag en kijk of het niet al te dik is. Voeg als het beslag nog wat meel kunt gebruiken de resterende havermeel toe. Lekker!

  3. 🐐 Chantal

    Hallo Billy,

    Kan je mij zeggen wat edelgistvlokken zijn en waar ik dat kan kopen?

    Alvast bedankt!
    Hartelijke groet, Chantal

  4. 🐐 Olivia

    Beste Billy,
    ik heb vandaag de hartige muffins proberen te maken, maar ze zijn helemaal mislukt! Ik heb het recept precies gevolgd, alleen viel me op dat er meer water in moest dan normaal gesproken en dat het beslag veel wateriger was dan ik zou verwachtten bij een muffin. Toen ze uit de oven kwamen heb ik ze netjes laten staan en even later geproefd. Ze waren heel erg waterig in het midden, ik heb ze toen nog eens 5 min in de oven gedaan boven op de 35 min dat ze er al in hebben gezeten. Daarna bleken ze alsnog heel erg nat in het midden en ik heb ze toen nog 5 min in de oven gedaan. De buitenkant kwam bijna verbrand uit de over en de binnenkant was alsnog erg nattig. Heb ik toch iets verkeerd gedaan? Of klopt er iets niet in het recept?
    Alvast bedankt!
    Vriendelijke groet, Olivia

  5. 🐐 Billy

    Hi Olivia! Nee, toch! Ik durf even zo 1-2-3 niet te zeggen wat er is misgegaan, maar wat ontzettend balen dat de muffins bij jou niet goed zijn gelukt. Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt en bij mij komen de hartige muffins er goed uit. Stond de oven niet te hoog? Of toch iets teveel water gebruikt? Nou goed, ik weet dus niet wat er is misgegaan, maar ik hoop dat het de volgende keer wel goed lukt. 😃

  6. 🐐 Marleen

    Ik denk dat ik deze week een klein meisje blij ga maken met taartjes als avondeten!
    Wij eten quiche (gewoon met ei), maar zij heeft een onder andere een fikse ei allergie. Ik pas t een beetje aan naar smaak, maar heb er nu al zin in haar hiermee te verrassen!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate