In verband met coronacrisis: tijdelijk ruim 40% korting op mijn populaire online tempeh workshop. 🌱 Lees meer

Gezonde & hartige muffins

Billy van der GaagDeze gezonde & hartige muffins zijn wat mij betreft het perfecte tussendoortje. Zonder olie en eieren, maar met de nodige groenten. In dit artikel laat ik je zien hoe je met deze gezonde muffins aan de slag gaat.

De hele dag door muffins eten

Het werd tijd voor iets anders. Vandaar dat ik muffins heb gemaakt zonder olie, suiker, boter & eieren. En of je deze hartige muffins vol met groenten nu eet als ontbijt, lunch of als tussendoortje. Dat maakt nu niet meer uit.

Ik ben de keuken ingedoken om aan de slag te gaan met dit recept voor hartige muffins. Het is een gezond alternatief geworden voor de vele ongezonde tussendoortjes die er zijn. De ultieme middenweg om toch nog even iets te snacken voor het eten – zonder meteen 300 kilocalorieën aan je dijen te moeten plakken. Een beetje meer verantwoord tussendoortje dus. 😐

vegan hartige muffins recept

Bekijk ook mijn recepten voor gezonde ontbijtmuffins (wat zoeter) en heerlijke zoete aardappelmuffins.

Ingrediënten:

Dit recept voor hartige & gezonde muffins zitten boordevol groenten, zijn plantaardig en helemaal verantwoord om te eten. Met de ingrediënten hieronder lukt het je om 12 muffins te maken.

Aantal: 12 gezonde muffins
Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 30 minuten

  • 240 gram tarwemeel
  • 20 gram edelgistvlokken (3 tot 4 eetlepels)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 550 ml water
  • 1/2 blikje maïs (zo’n 140 gram)
  • 1 (oranje) paprika – in kleine blokjes
  • halve rode ui – in kleine blokjes
  • handvol spinazie – grofgehakt
  • 1 Spaanse peper (zonder zaadjes) – in dunne ringen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet de muffinvormen heel licht in met wat olie – of gebruik van die kant-en-klare muffinvormen voor eenmalig gebruik.
  2. Meng in een grote kom meel, edelgistvlokken, knoflookpoeder, bakpoeder, zout en rozemarijn door elkaar.
  3. Roer er met een spatel het water door en voeg vervolgens de mais, paprika, rode ui, spinazie en Spaanse peper toe. Meng het beslag nog een keer goed door elkaar.
  4. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormen (of bak de muffins in twee keer af – zoals ik heb gedaan). Bak de muffins af in de voorverwarmde oven voor zo’n 30-35 minuten.
  5. Laat de muffins vervolgens afkoelen om een rooster.

gezonde, hartige muffins recept

Wil je deze hartige muffins graag invriezen en op een later moment eten? Ik heb zelf een lading van deze gezonde muffins in de vriezer liggen (in zakjes van twee). De avond van tevoren (of ook de dag zelf) haal ik een zakje uit de vriezer en leg ze op het aanrecht om te ontdooien. Zo heb ik altijd een gezond tussendoortje binnen handbereik.✌️

Laat het me zeker weten als je ook aan de slag gaat met deze gezonde muffins. Vind ik leuk, probeersels opgestuurd met de post worden helemaal op prijs gesteld. 😉

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sandra

    Als je havermeel zou gebruiken, zou je dan evenveel nodig hebben? (om er nog maar een extra schepje gezondheid bovenop te doen.. Vult nog beter ook!)
    Gewoon meel staat zo haaks op alle gezonde ingrediënten, ik zou op z’n minst voor volkorenmeel gaan. Krijg wel honger van die foto’s.. Bedankt voor de inspiratie!

  2. 🐐 Billy

    Hi Sandra, ik verwacht dat je evenveel havermeel kunt gebruiken. Meng anders eerst iets minder door het beslag en kijk of het niet al te dik is. Voeg als het beslag nog wat meel kunt gebruiken de resterende havermeel toe. Lekker!

  3. 🐐 Chantal

    Hallo Billy,

    Kan je mij zeggen wat edelgistvlokken zijn en waar ik dat kan kopen?

    Alvast bedankt!
    Hartelijke groet, Chantal

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate