Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Waar mijn hekel aan strijken vandaan komt

Sporadisch tover ik mijn strijkgereedschap tevoorschijn, maar dan alleen als het ook echt moet. Net als veel mensen heb ik een haat-liefdeverhouding met strijken. Een hekel om er aan te beginnen, maar wel erg blij met het resultaat. Lees waarom ik een hekel aan strijken heb en hoe een strijkplank het iets draaglijker maakt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

De harmonica-deur-mode

Ik kan er gelukkig helaas geen foto meer van vinden, maar man man man wat zag ik er uit toen ik een jaar of 18 was – op moment van schrijven alweer 13 jaar geleden. Ik ging op stap en trok -zonder te hoeven strijken- mijn gekreukte overhemd uit de kast. Het was op dat moment helemaal in – ik noem het ook wel de kreukel- of de harmonica-deur-mode.

Op dat moment was ik helemaal in mijn nopjes met mijn gekreukte overhemd, maar achteraf gezien denk je: “Hoe kan ik hieraan meegedaan hebben?” Deze gedachten heb ik trouwens constant als ik foto’s terug zie van mijn tienerjaren. Bedankt mam. 😉

Toch had deze harmonica-deur-mode ook een heel belangrijk voordeel: strijken was overbodig. Zoals je begrijpt – strijken is niet mijn favoriete bezigheid. Laat ik het duidelijker formuleren: strijken is mijn minst favoriete bezigheid.

Hoe het komt dat ik een hekel aan strijken heb

Als ik er nu over nadenk komt mijn afkeer tegen strijken voort uit mijn lekkende en instabiele strijkplank. Althans dat is één van de redenen. Jaren geleden kocht ik de meest goedkope strijkplank die er te vinden was. Dat hoeft natuurlijk helemaal niks uit te maken, maar er waren twee nadelen aan deze strijkplank:

 • het was een gedoe om uit te klappen – het mechaniek werkte niet zo goed, waardoor ik altijd aan het hannesen was om dat ding uit te klappen.
 • de stof was erg dun en er lekte altijd veel water door het stof heen – het resultaat was altijd een hoop druppels op de grond en de stof waar veel vocht in terecht kwam.

Van Brabantia kregen we onlangs een mintgroene Mandala strijkplank opgestuurd. En na al het gehannes om onze eerdere strijkplank uit te klappen, kwam deze als geroepen. De strijkplank heeft aan de zijkant een metalen stoomunithouder waar ik mijn stoomstrijkijzer op kan plaatsen.

Om je nog even een indruk te geven – links zie je de oude strijkplank en rechts onze nieuwe. Zie jij het verschil? 😉

strijkplank

Netflix aan en gaan met die banaan

En omdat het alweer een tijd geleden was dat ik voor het laatst gestreken had, was het hoog tijd om weer eens aan de slag te gaan. Gewapend met strijkijzer, strijkplank én het nieuwe seizoen van Orange is the New Black op Netflix heb ik alle gekreukelde overhemden glad gestreken. Hoewel ik nog steeds het liefst kleding koop die kreukvrij uit de was komt, zag ik het strijken toch wel als een momentje voor mezelf – samen met Joe Caputo, Piper, Red & Crazy Eyes (je weet wel – van mijn favoriete serie op dit moment).

strijken tips

Brabantia strijkplank

Ik moest me er even toe zetten om aan de slag te gaan, maar bij het tweede overhemd was ik al zover in de serie gekropen dat nummer drie en vier ook zo gestreken waren. De strijkplank is lekker breed en dat zorgt er voor dat je grotere oppervlakten in één keer kunt strijken. En dat zorgt er weer voor dat je sneller klaar bent met strijken. Daar hou ik van.

strijkplank

Wist je dat veel van de strijkplanken van Brabantia het cradle to cradle certificaat hebben? Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen, want de gedachten van cradle to cradle is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.

Wanneer je trouwens één van deze strijkplanken van Brabantia koopt, krijg je er een grote hamam-doek cadeau bij. Lekker voor wat extra tijd voor jezelf op deze zomerse dagen. Ik pak mijn strandtas alvast in, jij ook? 🙂

Wat is de ergste modetrend waar jij aan hebt meegedaan? Ik ben benieuwd!

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Brabantia geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 marieke

  Heel hard gelachen om je gekreukelde overhemd fase hahaha. En hier nog een orange is the new black fan.

 2. 🐐 Janneke

  Niet echt weer om mijn strandtas in te pakken. 😉 Wel mooi die strijkplank, ik zet lekker keihard een album met 80’s muziek aan als ik ga strijken.

 3. 🐐 Angelique

  Strijkvrije kleding kopen. Strijkvrije bloezen bijvoorbeeld, wat duurder, maar oersterk en nooit meer strijken! Koop spijkerbroeken, shirts, stoffen die niet of weinig kreuken. Koop mooie tule tops waar je altijd een tshirt onder aan doet, zodat je alleen het t-shirt hoeft te wassen.

 4. 🐐 Angelique

  en nee ik heb een strijkplank, maar gebruik hem zelden ?

 5. 🐐 Anouk

  Ik vindt strijken echt niet vreselijk Krijg er altijd een beetje jeugdsentiment van dat mijn moeder stond te strijken en me zusje en ik dan op bed lagen te kletsen met zijn alle

 6. 🐐 Kris

  Strijk aan mij geven

 7. 🐐 Diane

  Pas op met inademen van stoom van geparfumeerd strijkwater, hier kun je naar van in je hoofd worden.

 8. 🐐 Saskia

  Ik ben een van de weinigen die geen hekel heeft aan strijken. Ik houd het wekelijks bij (wordt de stapel niet zo groot) en doe het altijd beneden in de woonkamer.Vroeger toen de kids klein waren keken we samen een tekenfilmpje,rust voor ons allebei of speelden ze rond mijn voeten en tegenwoordig is er altijd wel iets leuks om tussendoor naar te kijken en met de kids hun dag door te babbelen.

 9. 🐐 Marjan

  Ik strijk meteen als de was uit de machine komt,hang hem dan pas op en als het avond is hoef ik hem alleen nog maar op te vouwen.Door het strijken hoef ik niets met de stoomstrijkijzer te doen en door de hitte is het al gelijk wat droger.Plus het strijkt ook nog eens makkelijker als de was nog vochtig is.

 10. 🐐 wacje

  Ik heb alleen maar zwarte sokken en ondergoed.
  Ook zwarte bad-hand- en theedoeken.
  Coclusie: minder gauw vuil EN:
  wassen op 30 graden IPV 60.
  Beter voor het millieu

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate