Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Praktische tips om sneller en makkelijker te strijken

Strijken is voor velen van ons één van de meest vervelende huishoudelijke klusjes die gedaan moet worden. Hieronder geven we je een aantal tips om strijken makkelijker en sneller te maken, zodat je de strijkmand niet meer zo laat uitpuilen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wat is de beste manier om te strijken?

 • Zorg ervoor dat je strijkijzer een schone en gladde onderkant (zool) heeft. Op deze manier voorkom je dat er vlekken op je schone overhemd gaan komen.
 • In ieder kledingstuk hangt een label met hierop de strijkvoorschriften. Een kruis door het strijkijzer betekent uiteraard dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Als het kledingstuk wel gestreken mag worden (zonder kruis) dan staan er in het strijkijzer icoon 1, 2 of 3 stippen. Wat houden deze stippen in?
 1. stip: Licht warm (110 graden)
 2. stippen: Redelijk heet (150 graden)
 3. stippen: Maximale warmte (200 graden)
 • Op iedere strijkbout staan trouwens ook de stippen aangegeven om zo direct naar de juiste temperatuur te draaien.
 • Sorteer alle strijkgoed op de zogenoemde strijk temperatuur. Begin altijd eerst met strijken van stoffen die op de laagste temperatuur gestreken dienen te worden en als laatste de stukken die als heetste moeten.

Volgorde van strijken?

Een theedoek of dekbedovertrek (als je dit tenminste strijkt, ik sla dit meestal over) heeft eigenlijk geen volgorde. Houd er alleen rekening mee dat je aan één kant begint en dan langzaam naar het einde strijkt, zo voorkom je dat je stukken vergeet.

Een overhemd strijken is een stuk lastiger. Begin met het strijken van de kraag (strijk van het midden van de kraag naar de zijkant toe om kreukels te voorkomen). Strijk vervolgens de mouwen aan beide kanten en als laatste heb je dan de grote vlakken over.

Extra handige strijktips

 • Hang gestreken overhemden direct aan een hanger. Zo kreukt je vers gestreken overhemd minder snel. Vouw overig gestreken kleding niet direct op na het strijken, maar laat het nog even uithangen. Op deze manier verminder je het aantal kreuken.
 • Schaf een stoomstrijkijzer aan. Deze staan er om bekend dat ze erg goed de kreukels uit het wasgoed halen. Ze zijn vaak wel iets duurder dan de ouderwetse strijkijzer, maar het voordeel met een stoomstrijkijzer is dat het strijken een stuk sneller gaat en dat het strijken niet zoveel kracht meer kost.
 • Strijk niet over ritsen of knopen. Zo voorkom je dat de onderkant van de strijkijzer beschadigt.
 • De meeste strijkijzers hebben ook een spray knop. In het reservoir hiervan kun je water doen om tijdens het strijken een kledingstuk op sommige laste strijkpunten te bevochtigen.  Je zult merken dat dit lastige stukje een stuk makkelijker gaat. Als je geen spray functie hebt op je strijkijzer kun je ook gewoon een plantenspuit nemen met water erin.
 • Let er bij het strijken van synthetische stoffen op dat je deze niet te heet strijkt (kijk goed op het label). Je kledingstuk kan dan vast gaan smelten aan je strijkbout. Ik heb deze fout ooit gemaakt en ben er ziek van geweest dat ik mijn favoriete overhemd heb zien smelten. 😉 Als je niet zeker weet of een kledingstuk een synthetische stof bevat, begin dan op een lage temperatuur met strijken.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Debora

  Of je doet het nog simpeler en strijkt gewoon niet. Ik strijk nooit. De meeste kreukels verdwijnen vanzelf als je kleren even aan hebt. En ik heb nog nooit een opmerking gehad over kreukels.

 2. 🐐 Leonieke

  @ Debora

  Dat ligt maar net aan de kleding die je hebt en wat je doet, als je een baan/stage bij een overheidsbedrijf hebt en overhemden/blouses draagt kun je niet met een ongestreken kledingstuk aankomen.

  Daarnaast kan het ook zijn dat nog nooit iemand het heeft durven zeggen.

 3. 🐐 Debora

  @Leonieke
  Ik ken meerdere mensen die zoiets toch wel zouden zeggen. Maar zelfs als ze het niet durven zeggen, ik heb er geen last van als er niemand klaagt. 😉

  Overhemden heb je trouwens gelijk, maar als vrouw heb je andere opties. Gelukkig.

 4. 🐐 miriam

  Als je alles na het wassen netjes ophangt, dus alle kreukels er een beetje uitwappert en alle boordjes, kraagjes enz meteen goed doet, blouse op een haakje laten drogen enz. Dan vallen de kreukels best mee. De was na het drogen vouwen en in de kast leggen en ‘s ochtends alleen de kleren strijken die je aan gaat doen. Zo heb je nooit een volle wasmand met strijk en toch altijd gestreken kleren.

 5. 🐐 Britt

  Je kleding vochtig van de lijn halen en dan strijken. Gaat ook best vlot.

 6. 🐐 Marijke Dubois

  Kleding die andere mensen strijken steek ik voor 5 à 10 minuten in de droogkast op de warmste stand. Dan goed uitschudden en op een kapstok hangen en bijna alle kreukels zijn weg. Als ik dat aan mensen vertel geloven ze niet dan mijn kledij niet gestreken wordt! Deftige hemdes van mijn man zijn bijna de enige kleding stukken die ik wel strijk!

 7. 🐐 Zuul

  Was nat strijken en dan (aan knaapjes) laten drogen. Is het ook sneller droog.

 8. 🐐 Rob

  Laatst heb ik een heel leuk was- en strijkboek in handen gekregen: Schat, zal ik de was doen? en het is geschreven door Rudolf Hunnik. Het is echt een aanrader met goeie tips en prachtige foto’s. Op de site van huismannen kun je het bestellen.

 9. 🐐 Jan

  Tip voor overhemden en tshirts, dit is het enige dat ik (nu moeiteloos) strijk. Centrifugeer op niet meer dan 900 toeren en doe je machine niet meer dan 3/4 beladen. Na het wassen uitschudden en op hangerstjes op hangen, strijken bijna niet nodig

 10. 🐐 martin

  Vouw je dekbed overtrek met zijn twee veel makkelijker

 11. 🐐 Jolanda

  Ik strijk wel, geen probleem, neem ik de was van me jongste ff mee strijk ik zelfs alles…vind ‘t ook heel vervelend als de kleinkids in kreukels lopen…ik moet wel zeggen dat ff in de droger ook helpt..scheelt soms best veel….maar heel grappig, ben ik 6 maanden in het buitenland aan ‘t werk strijk ik niets…en ik.mis ook niets..maar thuis, heerlijk…alles netjes in de kasten..

 12. 🐐 Marjan

  Ik strijk de was al als het net uit de wasmachine komt,dan hang ik het aan de lijn en tegen de avond of de volgende ochtend kan ik het zo opvouwen en in de kast hangen.Ik heb zo ook geen duur stoomstrijkijzer nodig en het strijkt ook nog eens makkelijk als het wasgoed nog nat is.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate