Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De strijkbout anno nu – Zeg maar dag tegen die kreukels

Onze vorige eenvoudige strijkbout lekte, had teveel knopjes en bovendien was het resultaat ook nog eens belabberd. Tijd voor een nieuwe stap in strijkbout-land, maak kennis met deze knoploze en steamy strijkbout.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Een lekkende strijkbout

Ruim 20 minuten bezig zijn om een overhemd te strijken met onze strijkbout en daarna nóg niet tevreden zijn over het resultaat. Herken je dat? In ons huishouden vermeden we liever het strijkwerk en trokken we liever een kreukvrij shirt aan. En áls ik dan een overhemd nodig had, dan kocht ik liever een nieuw -glad- overhemd, dan dat ik in de weer moest met onze lekkende strijkbout.

Gelukkig is dat verleden tijd. Vorige week hebben we dit hippe stoomstrijkijzer van Philips opgestuurd gekregen. Het is eigenlijk meer een stoomgenerator omdat hij een aparte watertank heeft, maar het woord stoomstrijkijzer klinkt zo lekker fancy. En we vinden het woord stoomgenerator sowieso een beetje vreemd aangezien je er geen elektriciteit mee kunt opwekken.

Goed, even oppikken bij de postbus dus.

coolblue-philips

Een beetje beduusd over hoe groot zo’n apparaat kon zijn (ons oude strijkijzer was een klein dingetje met een snoer), zijn we aan de slag gegaan en hebben we de week doorgebracht omringd in stapels strijkgoed. Gewoon omdat het zo leuk is om te zien hoe glad wasgoed kan worden.

Ons model, een Philips Perfect Care Elite, is een stoomstrijksysteem die géén verschillende warmtestanden heeft. Je hoeft enkel de stekker in het stopcontact te steken en wachten tot het lampje brandt (duurt nog geen 2 minuten). Vervolgens kun je aan de slag om je kleding kreukvrij te maken.

coolblue-philips-strijken

coolblue-philips--strijkijzer

Voordelen van de Philips Perfect Care

 • Strijken zonder een temperatuur in te stellen. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en 2 minuten later kun je beginnen.
 • Lange snoeren om er voor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt tussen de strijkbout en het waterreservoir. De snoeren kun je bovendien ook eenvoudig wegwerken, zodat je geen losse snoeren meer hebt liggen.
 • Groot waterreservoir, zodat je genoeg dampende lucht over je kleding kunt stomen (en anders vul je het reservoir tussendoor gewoon even bij).
 • Strijken blijkt met de PerfectCare van Philips een fluitje van een cent. Genoeg stoom gebruiken bij het strijken en je overhemd heb je binnen een paar minuten gestreken (en in mijn geval nog zonder kreukels ook).
 • Je kunt het strijkijzer gewoon met de hete zoolplaat op de strijkplank laten staan tijdens het strijken. Het strijkijzer zal geen schroeiplekken achterlaten op je kleding.

Alleen maar positief?

Hoewel we natuurlijk erg blij zijn dat het strijken nu een stuk gemakkelijker gaat, zijn er ook wel een paar kleine puntjes van kritiek te noemen.

 • Groot apparaat in tegenstelling tot de vorige strijkbout die we hadden. Dit zal te maken hebben met de techniek om zo goed te kunnen stomen.
 • De prijs is niet voor iedereen weggelegd, maar voor iemand die veel strijkgoed heeft (en een hekel aan strijken heeft) is dit apparaat ideaal.
 • Jammer genoeg produceert de stoomstrijkijzer wel voldoende stoom om je kleding van kreukels te ontdoen, maar nog niet zoveel stoom om thuis je eigen Turkse stoombad te creëren. Dan toch maar gewoon een dagje sauna inplannen.

En, is het een aanrader?

Voor ons is het een echte aanwinst. De tijd die het kost om een broek of overhemd te strijken is aanzienlijk minder geworden. Ik denk dat we voorheen zeker 20 minuten bezig waren om een overhemd enigszins te strijken, maar nu bespaar je minstens de helft van de tijd.

Omdat we de mankementen van ons vorige strijkijzer gewend waren, maakten we hier eigenlijk maar weinig gebruik van. Ik kan me voorstellen dat we nu een stuk vaker overhemden gaan dragen, zeker ook omdat het weinig tot geen moeite kost om het apparaat tevoorschijn te toveren.

Afhankelijk natuurlijk of je veel of weinig moet strijken, zal dit stoomstrijkijzer ook voor jou weggelegd zijn. Op bol.com vind je een uitgebreid overzicht van betaalbare en fijne strijkijzers. Je kunt hier ook tekeer gaan op de vele andere stoomstrijkijzers in alle prijscategorieën.

En nu het strijken ons zo makkelijk én dankbaar is gemaakt, strijken we voortaan zelfs ons beddengoed.

Oké, dat is natuurlijk een geintje. Wie houden we voor de gek. 😉

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Gonny

  Idd een heel erg fijn strijkijzer, tijds winst minstens de helft, hoeft geen strijkgoed te sorteren, en perfect gestreken☺️?ben er echt erg blij mee, gemak diend de mens.

 2. 🐐 Riek

  Wanneer je oude strijkijzer nog goed is, doe dan aluminiumfolie onder het strijkplankdoek (glanzende kant boven), dan gaat de warmte van het strijkijzer niet verloren en ben je sneller klaar.

 3. 🐐 Billy

  Goeie tip Riek, dankjewel! 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate