Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe hou ik geld over? – 5 verrassende tips om geld over te houden

Door geld over te houden wordt de kloof tussen inkomsten en uitgaven niet kleiner, maar juist groter - en dat is een fijn idee. In dit artikel geef ik je 5 verrassende tips die je direct gaan helpen om iedere maand geld over te houden.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

‘Hoe hou ik geld over?’ is niet zo eenvoudig als het lijkt

Iedereen wil het antwoord op de vraag “Hoe hou ik geld over?”. En vrijwel iedereen denkt hier hetzelfde over: “Gewoon minder geld uitgaven, makkelijk zat”. Dit klopt natuurlijk als een bus, maar het antwoord op de vraag hoe je dan minder geld uitgeeft daar zijn de meningen over verdeeld.

Daarnaast is het voor veel mensen niet altijd makkelijk om meer geld te besparen op hun uitgaven. In dit artikel probeer ik rekening te houden:

 • als je er al alles aan doet om je uitgavenpatroon zo laag mogelijk te houden
 • als je juist nog wat financiële ruimte hebt om geld over te houden

Naast het beperken van je uitgaven zijn je inkomsten vergroten ook een belangrijk element om financieel wat gezonder te worden. Zeker als je financieel gezien weinig ruimte hebt om geld te besparen, dan is het goed om te kijken om je inkomsten te vergroten.

Hieronder vind je mijn 5 tips hoe ik geld over hou! ⬇️

1. Tel alle kleine uitgaven bij elkaar op

Open nu je bank app op je mobiel en ga alle afschrijvingen af van de afgelopen maand. Bekijk hoeveel geld je hebt uitgegeven aan horeca en kleine aankopen zoals een broodje bij de bakker of een windlicht bij een willekeurige budgetwinkel.

Tel deze bedragen bij elkaar op en bereken hoeveel geld je hebt uitgegeven aan deze kleine, vaak onnodige uitgaven. Alles bij elkaar opgeteld is dit vaak een behoorlijk bedrag. Zet dit geld voortaan opzij en je zult jezelf aan het eind van de maand dankbaar zijn.

2. Hoe kleiner, hoe fijner

Hoe kleiner iets is, des te fijner het wordt – zo luidt mijn motto. Dit gaat niet altijd helemaal op, maar in de meeste gevallen wel. Hoe hou ik geld over? Onder andere door dit:

 • in een klein huis te wonen. Hoe groter het huis, hoe hoger de hypotheek, hoe meer spullen je nodig hebt voor de inrichting, hoe meer ruimtes je moet verwarmen, etc.
 • in een kleine auto te rijden. Een kleine auto is minder duur in aanschaf (en meestal ook in onderhoud), kost minder benzine, minder wegenbelasting en de maandelijkse premie van je autoverzekering is lager dan zo’n dikke SUV.
 • op reis te gaan met een kleine backpack. Ik hoef geen geld te betalen voor mijn bagage, heb minder kleren nodig en ik heb minder waardevolle spullen bij me die geld kosten en ik kwijt kan raken. Daarnaast ben ik ontzettend blij dat ik niet als een pakezel op pad hoef.

3. Spek eerst je spaarrekening

Sinds een paar maanden kun je persoonlijke verhalen lezen van bezoekers van leukegeit.nl in de populaire rubriek open over geld. Bezoekers geven een persoonlijk inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Zo gaf J.H. aan dat zij eerst een groot deel van haar salaris op een spaarrekening zet en de rest op de betaalrekening. Het is een erg makkelijke, maar zeer effectieve manier om maandelijks geld over te houden.

Lees ook: mijn overzicht met de goedkoopste betaalrekening van dit jaar

4. Samenwonen is goedkoper

Als je gaat samenwonen met iemand die ook een inkomen heeft, dan houd je meer over dan als je alleen woont. Dit heb je natuurlijk niet altijd zelf in de hand, maar het is een serieuze optie om te overwegen. De vaste kosten zijn een stuk lager, doordat je met twee inkomsten slechts één huishouden hoeft te bekostigen.

Woon je al gezellig samen en is het lastig om het hoofd financieel gezien boven water te houden? Dan is het tijd om jezelf te voorzien van wat extra inkomsten. Op deze manier hoef je jezelf niet meer de vraag te stellen hoe je meer geld over houdt aan het einde van de maand.

5. Handen uit de mouwen steken

Door je mouwen op te stropen kun je erg veel geld over houden. Een paar ideeën die je zelf thuis kunt doen (bij jezelf, je partner en/of je kinderen):

 • Een gemiddelde kappersbeurt bij de kapper kost rond de 25 euro. Ga je iedere 8 weken naar de kapper dan kost dit je ieder jaar 162,50 euro.
 • Een broodje kopen op het station kost snel al 4 euro. Doe je dit iedere werkdag, dan kost dit je 20 euro per week en ruim 1000 euro per jaar. Smeer je eigen boterhammen met een laagje hummus en wat groenten en je hebt een gezonde lunch die slechts een fractie van die 1000 euro kost.
 • Loop in een paar minuten deze bespaar checklist na. Checklists zijn geweldig, want ze kunnen je echt veel geld laten besparen. Als je hier en daar tientjes kunt besparen op een abonnement, dan tikt dit op jaarbasis aardig aan.

En als je het allemaal even niet meer weet, dan is soep altijd het antwoord. Snijd alle groenten die je nog hebt liggen klein en stop dit in een grote pan samen met een paar liter groentebouillon. Even aan de kook brengen en pureren met een staafmixer. Zo heb je de komende tijd in ieder geval een gezonde en goedkope maaltijd te eten. ✌️

Hoe hou jij maandelijks geld over? Laat dit in een reactie hieronder weten! 🙂

Tip – meer tips om geld over te houden

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Tempe

  1 keer per dag hoofdmaaltijd bv tussen 17.00 en 20.00 dan een beetje koffie en koek.Dan de rest van de tijd alleen water koffie thee, beetje fruit.En niet snoepen tussendoor.
  Vasten dus je valt lekker af en dat is gezond, iedereen eet teveel. Ontbijt lunch dinner tussendoor etc, niet nodig.
  En je houd lekker geld over.Ik was eerst meer dan 325 per maand kwijt aan levensmiddelen, nu ongeveer 200 , voor 1 persoon.Dus met minder eten door de dag kom je ook een eind.
  En investeer in de Crypto’s, kopen als de boel is gecrashed, verkopen op high.

 2. 🐐 Rosa

  Tempe, lekker gezond?

  Ik geef 160 per maand uit aan boodschappen en eet gewoon de hele dag door lekkere volwaardige maaltijden en ik val niet af!

  Goede tips!

 3. 🐐 Marjan

  De tip van die ene maaltijd….ik moet er niet aan denken! Goed en lekker eten is voor mij altijd een troost geweest, juist in tijden van grote armoede. Ik heb me altijd bezig gehouden met voedsel en hoe het te vinden en zo aangenaam mogelijk te nuttigen. Soms zit het genoegen in eenvoudige dingen. Goed brood wat in afgebroken stukken in een goede olijfolie gedoopt wordt en bestrooid met een beetje lekker zout….vaal lekkerder dan één of andere snack. Neem de tijd om je eigen brood te bakken…dan weet je wat er in zit en eigengebakken brood is, evenals brood van een goede bakker, vaak ook heel lekker als het oud is. Door groenten van het seizoen te kopen en goed op te bergen (meestal is dat niet de koelkast) en zelf wat kruiden of spruitgroenten te kweken, kun je jezelf op heel veel smakelijks tracteren: rijkdom zonder (veel) geld. Jamie Oliver heeft een serie uitzendingen en een boek aan het onderwerp besteed. Hij stelt ze beschikbaar op internet…daar kun je een hoop kennis uit op doen en misschien dat deze kennis je inspireerd tot verder varieren (sorry, mijn trema doet het niet). Voedsel en je dagelijkse omgeving kunnen je een gevoel van rijkdom of een gevoel van armoede geven. Ik weet nog dat ik de inboedel van m’n broer tijdelijk bij mij op moest slaan. Hij had echt geen geld, maar al z’n spullen waren mooi: met zorg en liefde uitgezocht op vlooienmarkten, weggehaald bij het grofvuil enz. Zorg, aandacht en liefde voor hoe je leeft …dat gaat niet in de eerste plaats over geld, maar wel over rijkdom. Succes er mee!

 4. 🐐 MAE

  Zelf haren knippen, doe ik al jaren, en ik heb krullen..

  1 x in de maand de basis aan (houdbare) boodschappen halen, rijst, aardappelen, pasta, meel, havermout, noten. en dan 1x in de week de verse producten en de discipline om geen extra producten aan te schaffen, de markt is niet altijd goedkoper meer maar je kan er dan een uitje van maken en een stand zoeken waar het net wat betaalbaarder is.

  Een vriezer is ook handig voor brood, in mijn geval vega en restjes van soep, stamppot. Met een vriezer kun je ook goed gebruik maken van aanbiedingen.

  Als je de tijd en ruimte hebt, ik helaas niet, eigen kippen, groente en kruiden kweken.

  Tot slot zou ik bij elke aankoop goed proberen vast stellen, heb ik dit echt nodig? Ik heb zelf, gelukkig, een hekel aan prullaria, boeken en planten is een dingetje. Nu mag ik van mezelf een plant kopen wanneer iets het niet gered heeft en ik dus een potje over heb, soms lift er dan toch nog wat extra groen mee maar ik ben me ervan bewust..

  Boeken koop ik nooit nieuw, kringloop en marktplaats (ook voor kleding e.d.). Ik heb geen wasdroger, magnetron, koffiezetapparaat o.d. geen tv abonnement, kijk wel een dvd. mijn laptop is bijna 10 jaar oud evenals de tv.

  Alleen noodzakelijke aankopen en ja ik haal wel eens een goede fles wijn met een lekker kaasje, genieten moet ook kunnen en dat moet je jezelf gunnen!

 5. 🐐 Hetismij

  Mijn tips: fulltime werken. Geen behoefte aan auto of vakantie. Geen TV of Netflix aanwezig. Met bioscoopabonnement à €20 pm en jaarkaart voor het park à €7,20 pj onbeperkt vertier in eigen stad. Met NS Weekend Vrij Abonnement à €33 pm trein je het hele weekend onbeperkt het land door (va. vrijdag 18.30 u.). Hou niet van Action, Primark enz. Geen wasdroger en wasverzachter aanwezig. 1 x pj naar kapper. Drink alleen thee en oploslimonade, koop geen koek, chips etc. Nagels prachtig verzorgd met Etos eigen merk nagellak (1 + 1 gratis = €1 per stuk). Spotgoedkoop en glanzend schoon schoonmaken met schoonmaakazijn en groene zeep. Koop zelden schoenen, kleding, tassen. Geen tandartsverzekering, kinderen, huisdieren of sportschoolabonnenent (ga wandelen). Zorgverzekering €75 per maand – hoogste eigen risico. AH Basic volkorenbrood €1, tros bananen ook. Neem zelf lunch mee naar werk. Aardappelen, fruit, vlees, groente: in de aanbieding. Kook vooruit, grote porties, scheelt gas en afwas. Vries maaltijden in. Toiletartikelen altijd voor de helft vd prijs. Stukken Dove zeep grootverpakking voor helft vd prijs €0,44 cent per zeepje; goed voor de huid, ruikt fris! Mobieltje SIM only €15 per maand. AH koopzegels ongemerkt sparen, hoog rendement! Spaarkaart Kruidvat en Trekpleister voor gratis producten. Kruidvat/Trekpleister toiletpapier aanbieding 24 rollen €5. Mijn geld gaat voornamelijk op aan etentjes buiten de deur en peperdure parfums. En ik spaar!

 6. 🐐 Heni

  Leuke reacties staan erbij! Marjan: ‘ Goed en lekker eten is voor mij altijd een troost geweest, JUIST IN TIJDEN VAN GROTE ARMOEDE’.
  Nou, dat is een bijzondere kijk op grote armoede en dat zullen hele volksstammen met me eens zijn.
  Ik snap het rijke gevoel wel, maar ik vind grote armoede een veel schrijnender situatie.

  En wat te denken van de enorm uitgebreide bezuinigings’voorstelling’ van ‘Hetismij’, met aan het eind die bijna onthutsende ontknoping.

  Ik ga nooit naar een kapper, heb geen auto, geen wasdroger, geen magnetron, geen vriezer, zelfs geen radio, ik heb een oude computer die het prima doet! (mensen vervangen vaak goede spullen).

  Ik heb geen vast weekbudget, maar ga dat uitproberen.
  De vaste lasten zijn nu nog erg hoog omdat ik een schuld aan het aflossen ben, die schuld heb ik gemaakt om anderen te helpen.
  Ik weet het, niet verstandig maar voor mijn gevoel wel nodig.
  Nog 3 keer en een restje betalen en ik ben eraf! daar ben ik heel trots op omdat ik het van een heel laag inkomen betaald heb.
  Ik ben van plan door te gaan met sparen in plaats van aflossen, er zijn inmiddels wat extra kosten bijgekomen vanwege gezondheidsproblemen.
  Eigen bijdragen slokken veel op, maar dat trek ik van het te sparen bedrag af.
  Na een periode kan ik dan wat noodzakelijke aanschaffen betalen, mijn koelkast bijvoorbeeld is al zo’n 30 jaar oud.
  Ik heb altijd maar 1 schemerlamp aan, doe de afwas niet elke dag, gebruik een fleecedeken, kortom: ik leef al behoorlijk zuinig.

 7. 🐐 Jahoor

  Heni, vergeet niet dat oude elektronische apparatuur (koelkasten, tv’s, pc’s, wasmachines etc) juist duurder kunnen zijn omdat ze veel meer energie kosten dan nieuwere, energiezuinige apparaten. Soms is vervangen dan juist goedkoper dan het oude apparaat tot einde levensduur te gebruiken.

 8. 🐐 Willeke

  Besparen kan met kleine stapjes, maar de belangrijkste stap is je bij elke aankoop de vraag te stellen heb ik dit echt nodig? Zo ja kan ik het dan misschien proberen gebruikt te kopen. En anders een dag bedenktijd inlassen. Vaak bedenk je binnen die dag dat je het helemaal niet nodig hebt.
  Voor boodschappen zoveel mogelijk huismerk kopen, op aanbiedingen letten, restjes niet weggooien maar verwerken tot soep oid, en met het seizoen mee-eten. Zelf koekjes, taart oid bakken, is nog leuk ook. Ook de markt levert soms voordelen. Vooral aan het eind vd markt willen de kooplui soms voor leuke prijsjes van hun groente en fruit af.
  Veel schoonmaak klusjes kunnen heel goed met water en een scheut azijn ipv dure allesreiniger. Van shampoo en tandpasta heb je maar een klein dotje nodig ipv een grote. Zet de kraan dicht als het even kan bij tanden poetsen en handen wassen en gebruik de stop knop in het toilet als die er is. Doe de verwarming zo vroeg mogelijk uit want het blijft nog heel lang warm.
  Een (elektrische) deken houdt je heerlijk warm en de cv kan een paar graden lager.
  Wassen en afwassen indien mogelijk op lagere temperatuur met volle wasmachine en altijd op het eco-programma indien dat er op zit.
  Kan nog veel meer bedenken maar hoop dat ik vooral met mijn eerste tip mensen op een ander been kan zetten. Persoonlijk heb ik geen financiële problemen maar heb 30 jaar geleden ook een zware periode gekend dus weet wat het is met weinig toe te moeten. De knop moet om.

 9. 🐐 Irene

  Leuke bespaartips! Zelf probeer ik boodschappen te doen voor 50 euro per week. Dat is een uitdaging, zeker met mijn twee tieners, maar het is te doen. We eten gezond en goedkoop door vegetarisch te eten en met de seizoenen mee te eten.

 10. 🐐 Edwin

  Geef elke maand minder geld uit dan je binnen krijgt. Al het andere zijn tips om dat te doen. Als je niet weet wat er uitgaat en binnenkort dan weet je ook niet of je wat overhoudt. Begin daar eerst maar eens mee. En als je overhoudt betaal dan jezelf eerst als het binnenkort. Doet de overheid ook. Doe houdt het al in voordat jij het krijgt. Meestal lossen de rest van je problemen zich dan vanzelf op. En ook al is het maar 1 euro die je jezelf betaald! Geld gaat over psychologie, geloof (waar staat geld voor jou voor) en emotie.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate