Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Tips om je nachtrust te verbeteren

Dat voldoende en een stabiele nachtrust goed voor je is, daar zijn we ons wel van bewust. In dit artikel deel ik graag mijn tips om je nachtrust te verbeteren.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoeveel slaap krijg jij?

Het zal je niet verbazen, maar sinds ik vader ben geworden slaap ik minder dan voorheen. Vroeger dacht ik altijd dat ik zeker 8 tot 8,5 uur aan slaap nodig moest hebben om een beetje te kunnen functioneren op een dag.

Wat blijkt? Op zo’n 7,5 uur slaap doe ik het ook verrassend goed. Met zo heel af en toe nog een middagdutje, heb ik voor mijn gevoel niet minder energie dan de periode voordat ik vader werd. Toch is minder slapen niet mijn gouden tip voor een betere nachtrust. Dat zou overigens wel makkelijk zijn, minder slapen.

Word je ‘s ochtends vaak duf wakker, omdat je bijvoorbeeld veel piekert of gewoon slecht slaapt? Bekijk dan hieronder mijn tips die mij helpen om een goede nachtrust te hebben. De meeste tips zijn makkelijk en snel uit te voeren. Daar gaan we.

1. Geen schermen meer

Het scherm van je telefoon, de tv en van je laptop geeft blauw licht af. En dit blauwe licht op je snoet geeft je het gevoel dat het al ochtend is, terwijl het juist tijd is om je ogen te sluiten. Door in je bed – voordat je gaat slapen – nog te staren naar het blauwe licht maakt je lichaam minder melatonine aan. Hierdoor kom je minder makkelijk in slaap. Stop met het staren naar schermen als je al in bed ligt, bij voorkeur al een uur voordat je gaat slapen.

Gelukkig kun je tegenwoordig op (bijna) alle laptops, telefoons en tablets instellen dat je niet meer gestoord wilt worden vanaf een bepaalde tijd. Alle berichten komen nog wel binnen, je krijgt er alleen geen directe melding meer van. Bij ieder piepje ben je toch snel geneigd om op je telefoon te kijken. Ik zet mijn telefoon ‘s avonds vanaf 21:30 uur in niet-storen modus tot de volgende ochtend 7:15 uur. Deze handige functie helpt mij om makkelijker in slaap te komen.

2. Verduisterende gordijnen

Zelf slaap ik het lekkerst in een volledig donkere kamer. Tijdens mijn reizen in landen als Thailand, India en Myanmar merk ik dat ze hier vaak anders over denken. Kamers in een hostel of AirBnB zijn vaak uitgerust met vaak alleen een soort vitrage voor het raam. En in sommige kamers hing er helemaal niks voor het raam. Dat betekende dat ik ‘s avonds laat druk in de weer was met het ophangen van handdoeken voor het raam om het enigszins een beetje donker te krijgen.

Een donkere slaapkamer helpt mij in ieder geval dus om mijn nachtrust te verbeteren. Geen licht van een lantaarnpaal dat via het slaapkamerraam naar binnen reflecteert of ander licht die ‘s nachts een lichtje op me wil schijnen. Gewoon lekker donker, zodat ik lekker diep en vast kan slapen.

Sinds dit voorjaar slapen we in onze nieuwe slaapkamer. Aan de ene kant hebben we mooi uitzicht op de Oude Jan in Delft. Aan de voorkant kijken we via het dakraam uit op het felle licht van een lantaarnpaal. En dus zijn verduisterende gordijnen één van de eerste dingen die we hebben aangeschaft voor in onze nieuwe slaapkamer.

Het nieuwe dakraam met twee verduisterende rolgordijnen.
Het nieuwe dakraam met twee verduisterende rolgordijnen.

De verduisterende rolgordijnen hebben we besteld via de website van Veneta.com en een week later hadden we ze in huis. Kon het karton voor het raam eindelijk plaatsmaken voor twee donkergrijze rolgordijnen. 🥳

Zelf vind ik het fijn om ‘s ochtends de gordijnen 10 minuten voordat ik uit bed ga open te doen. Dan komt er alvast wat daglicht binnen en kan mijn lichaam zich alvast voorbereiden op de dag.

3. Op vaste tijden slapen

Het consistent zijn met de tijd dat je naar bed gaat en hoe laat je wakker wordt bevordert de kwaliteit van je nachtrust. Veel mensen gaan doordeweeks vroeg uit bed en slapen in het weekend lekker uit. Uit studies blijkt dat dit soort onregelmatige slaappatronen kunnen resulteren in kortere en een minder diepe slaap.

Slaap je regelmatig slecht en ben je een uitslaper in het weekend? Leer jezelf dan de gewoonte aan om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Tegenwoordig ben ik meestal iedere dag rond half 8 het bed uit, zowel doordeweeks als in het weekend. Ik merk dat ik minder energiedalen overdag heb en dat ik ‘s nachts dieper slaap.

Lekker even dutten

Wil je ook je nachtrust verbeteren? Dan hoop ik dat bovenstaande tips je gaan helpen om lekker ongestoord te kunnen slapen.

Ben je op zoek naar raamdecoratie? Bekijk dan ook alle kindergordijnen en andere raambekleding op de website van Veneta.com. Ze zeggen tot wel 40% goedkoper te zijn dan andere aanbieders, omdat ze direct kunnen leveren van de fabriek. 🙌

Ben jij een diepe of lichte slaper? En wat doe jij om goed te slapen?

🐐 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Veneta. Door samen te werken met merken kan Leukegeit blijven bestaan. Bedankt voor je support!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Rob

    Billy, ik word al maanden rond 3 uur ‘s nachts wakker, om pas weer na 5’en in slaap te vallen – geen idee waarom. Sinds kort gebruik ik die ‘verloren uurtjes’ om te mediteren, dat komt er overdag vaak niet meer van.

    Groet,
    Rob (je weet wel, uit de CC – o wacht, zou het door al die koffie komen??)

  2. 🐐 Rachel

    Wat een fijne tips! zelf slaap ik graag in het donker en ik word ook graag wakker in het donker! Maar je hebt een fijn artikel geschreven en goede tips gegeven.

  3. 🐐 Billy

    @Rob, Haha, het zou zomaar kunnen dat het door de koffie komt. Wel lekker rustig om zo midden in de nacht te mediteren, geen tot weinig last van omgevingsgeluid. 😛 Tot snel bij de CC!

    @Rachel, dankjewel voor je complimenten. Heerlijk om lekker in het donker in slaap te vallen!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate