Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Eerder stoppen met werken – 10 tips

Wil je ook eerder stoppen met werken? Alleen heb je geen idee hoe je dit aanpakt? In dit artikel vind je 10 handige tips die gaan helpen om eerder stoppen met werken mogelijk te maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Eerder stoppen met werken – hoe krijg je dat voor elkaar?

Door met een open en (misschien wel) kritische houding naar je financiën te kijken kan het mogelijk zijn om eerder te stoppen met werken. Of je nu in loondienst bent of voor jezelf werkt – dat maakt niet zoveel uit. Want waarom wachten op meer vrije tijd als het ook eerder kan?

Van jongs af aan ben ik vrij spaarzaam geweest en ik vind het een geruststellende gedachte dat ik een spaarbuffer heb opgebouwd. Een spaarbuffer voor onvoorziene uitgaven, leuke dingen te doen én om eerder met pensioen te kunnen gaan.

In dit artikel wil ik laten zien dat je niet alleen maar de loterij of een flinke smak geld hoeft te verdienen, zodat eerder stoppen met werken werkelijkheid kan worden. Hieronder vind je mijn 10 tips! ⤵️

1. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Hiervoor kun je mijn gratis te downloaden Excel sheet gebruiken. In de Excel sheet vul je je maandelijks inkomsten en uitgaven in, waardoor je in een handomdraai ziet hoeveel geld je overhoudt of juist tekort komt.

Dit overzicht gaat je helpen in te zien hoeveel geld je nodig hebt om eerder te stoppen met werken.

2. Verlaag je vaste lasten

Heb je eenmaal in kaart hoe hoog je inkomsten en uitgaven zijn, dan is het een goed idee om je vaste lasten te verlagen. Wat je zoal kunt doen:

3. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt

Eerder stoppen met werken betekent ook dat je voldoende geld moet hebben om rond te kunnen komen. Bepaal voor jezelf een financieel doel: Hoeveel geld heb je nodig om vervroegd met pensioen te kunnen?

Stel dat je 7 jaar eerder wilt stoppen met werken en je 20.000 euro per jaar nodig hebt om rond te komen (1667 euro per maand). Dan heb je in totaal 140.000 euro aan spaargeld nodig (zonder inflatie en eventuele opbrengst uit beleggingen meegerekend). Als je dit doel over 17 jaar wilt bereiken dan moet je 8235 euro per jaar sparen (686 euro per maand).

Bereken voor jezelf hoeveel geld je nodig hebt om rond te komen als je bent gestopt met werken. Houd er rekening mee dat dit lager kan zijn dan je nu voor ogen hebt. Misschien vallen de grootste woonkosten wel weg, omdat de hypotheek tegen die tijd volledig is afgelost.

4. Laat geld voor je werken

Je kunt er voor kiezen om geld voor je te laten werken. Geld beleggen kan een stap zijn die je gaat helpen om eerder te stoppen met werken. Deze passieve vorm brengt echter ook risico’s met zich mee. Het advies is dan ook om alleen geld te beleggen dat je kunt missen.

Hoewel beleggen risico’s met zich meebrengt, kan het je ook een behoorlijk rendement opleveren (zoals ik doe via Saxo bank). Het is goed om je in te lezen voordat je begint met beleggen.

Als we kijken naar het eerdere voorbeeld dat je 140.000 euro nodig hebt om 17 jaar eerder te kunnen stoppen met werken. Stel dat je maandelijks 686 euro kunt beleggen (8235 euro / 12 maanden) dan zou je tegen een effectief rendement van 4% dit doel niet in 17 jaar, maar al in 13 jaar kunnen halen. Je kunt hiermee 4 jaar eerder met pensioen.

Nogmaals – beleggen brengt het risico met zich mee dat je je inleg (deels) kwijtraakt. Het kan je echter zoals je ziet ook veel geld opleveren.

5. Betaal jezelf eerst

Je kunt je geld beter plannen als je goed zicht hebt waar je je geld aan uitgeeft. Een stelregel is door jezelf eerst te betalen en de rest van het geld naar een andere rekening te storten. Je geeft jezelf dan een soort leefgeld per maand.

Door het overgrote deel van je salaris of inkomen opzij te zetten ga je maandelijks veel meer geld overhouden, wat weer gaat helpen om eerder te stoppen met werken.

6. Je huis verduurzamen

Het verduurzamen van je huis kost je in het begin een smak geld, maar gaat je op den duur veel geld opleveren. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van isolatie. Deze kosten heb je over het algemeen binnen een paar jaar terugverdiend. Nog een groot voordeel: je vaste woonlasten worden meteen een stuk lager.

7. Minimaliseren in huis

Een geminimaliseerd huis levert een opgeruimd hoofd, huis en een volle portemonnee op. Als je geen dingen in huis hebt die je ook niet nodig hebt, dan gaat dit je veel geld besparen. Je bent immers geen aanschafkosten kwijt. Vervolgens bespaar je ook, omdat je geen geld aan onderhoud of elektriciteitskosten kwijt bent.

8. Word minder afhankelijk van anderen

Door (deels) je eigen groenten te verbouwen, stroom op te wekken met behulp van zonnepanelen op het dak, zelf wasmiddel te maken en door simpelweg gewoon meer dingen zelf te maken ga je veel geld besparen. Je wordt minder afhankelijk van andere bedrijven en je hebt ook geen last van jaarlijkse tariefverhogingen.

9. Voor jezelf beginnen

Het opzetten van een side business gaat je helpen om extra geld te verdienen. Deze extra inkomsten gaan ervoor zorgen dat je je doel om eerder te stoppen met werken sneller gaat behalen.

Zo’n side business opzetten kun je vaak doen naast je huidige baan. Dit kan op den duur een aardige bijverdienste worden. Denk aan het verhuren van een kamer, het beginnen van een blog, het verkopen van zelfgemaakte kleding, het nemen van een krantenbaan. Wat het ook is – ieder uur dat je extra werkt gaat je helpen om je inkomen te verhogen. Wat zou jij leuk vinden om te beginnen in je vrije tijd?

10. Je hart volgen

Als laatste tip geef ik graag mee dat je je hart volgt en je dromen achterna gaat. Veel van alle keuzes die we maken laten we afhangen van anderen. Kijk eens naar wat jij zelf wilt.

Is het jouw doel om eerder te stoppen met werken? – kijk dan wat nodig is om dit te bereiken (aan de hand van bovenstaande tips) en doe wat goed voelt voor jou. Als dat betekent dat mensen andere keuzes maken of het niet begrijpen, dan is dat aan hen. Het is jouw keuze en ieder kiest zijn of haar eigen pad.

Wil je direct stappen zetten om vroeger met pensioen te kunnen? Begin dan hiermee:

 • Breng je inkomsten en uitgaven in kaart (m.b.v. mijn gratis Excel sheet)
 • Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om rond te komen
 • Verander je band met geld door te kijken wat je écht nodig hebt
 • Bekijk of beleggen iets voor jou is (ik beleg geld dat ik ‘over’ heb via Saxo bank)
 • Volg je hart en kijk wat jij zelf wilt.💛

Wil jij ook eerder stoppen met werken? Of ben je er al mee bezig? Ik ben heel benieuwd hoe jij dit aanpakt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Pieter

  Hopelijk komt het niet over als mekkeren maar het rekenvoorbeeld waarin je met beleggen tov sparen zonder rente 4 jaar eerder kunt stoppen met werken klopt niet.

  Inderdaad, het bedrag obv 7 jaar eerder stoppen met werken(140k) is met beleggen 4 jaar eerder bereikt maar van dat bedrag moet je vervolgens wel 11 jaar in je onderhoud voorzien.

  Volgens mij scheelt het als je in de berekening meeneemt dat eerder stoppen ook een hoger bedrag vereist ongeveer 1,5 jaar.

  Mijn punt is niet dat beleggen een slecht idee is maar dit voorbeeld geeft mijns inziens wel een erg rooskleurig beeld van beleggen om eerder te stoppen met werken.

 2. 🐐 Monica

  “sneller aflossen van je hypotheek”

  Waarom wordt er nooit rekening gehouden met mensen die gedwongen moeten huren en waarvan de huur ieder jaar stijgt? Huurtoeslag zover ik er nog recht op heb, stijgt minder hard mee.

 3. 🐐 marian

  Je vergeet 2 zaken
  1. Beleggen puur om winst te behalen is asociaal, kortzichtig niet ethisch. Groen beleggen kan ook, maar ook dan weet je niet of de wereld wel beter wordt van wat jij doet.
  2. Nu lijkt het alsof je alleen voor jezelf wilt/moet zorgen. Je kunt ook gewoon doorwerken en blijven verdienen, TOCH zo sober mogelijk leven en je surplus aan goede doelen geven. Of, wat nu erg speelt, het schenken aan je kinderen of achterlaten als je sterft. De jeugd van nu gaat het veel zwaarder krijgen dan wij nu. Europa is een tanend geheel, de burgers worden uitgeknepen, de economie is in verval. Dus zoveel mogelijk achterlaten voor het nageslacht is niet onverstandig.

 4. 🐐 Anna

  Bedankt voor je artikel weer. Ik heb nog wel vele decennia te werken voor ik de pensioenleeftijd heb bereikt (ik denk 37 jaar) maar als ik blijf wonen waar ik nu woon heb ik wel de hypotheek al afbetaald dan, en zou ik wel naar 3 of 4 dagen per week willen ipv 40 uur. Maar ik vind mijn werk te leuk om eerder te stoppen, en ook gezellige collega’s erbij zijn fijn. Maar het zou ook wel prettig zijn om wat meer vrije tijd te hebben om het en der vrijwilligerswerk meer te kunnen doen.
  Ik zie wel veel om me heen dat mensen graag groter en luxer willen. Dan kopen ze een groter huis of duurdere auto. Maar als je dankbaar bent voor wat je hebt en niet per se elke 5 jaar een groter huis wilt, is het denk ik ook wat makkelijker om je los te weken van de ratrace als je dat wilt.
  Succes iedereen met zijn/haar doelen hierin!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate