Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huis aan kant maken – in 4 stappen

De feestdagen zijn nu echt voorbij en alle feestjes zijn geweest. Nu begint het tweede feestje: namelijk de troep opruimen. Met deze tips is dit verveelde klusje in een mum van tijd gedaan!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Stapje voor stapje opruimen

Het is een wild feestje geweest en door heel de woonkamer en keuken zijn glazen, bordjes, kruimels en andere achterblijvers verspreid. Hoe ga je dit nou handig aanpakken? Deel de klus op in verschillende taken.

Verzamel bijvoorbeeld eerst alle vieze glazen, borden en schalen verzamelen, maak ze vervolgens schoon en leg ze op de goede plek terug. Vervolgens neem je alle meubels en oppervlaktes af en als laatst ga je stofzuigen. Tijdens het opruimen maak je de vloer waarschijnlijk toch weer vies, daarom is het verstandig om dit klusje als laatste te doen.

2. Vaatwasser of afwassen?

We hadden het er net al even over; de vieze vaat moet na een feestje gedaan worden. Misschien was je van tevoren zo slim om wegwerp servies te komen, maar voor wie dat niet heeft bedacht is dit nog een behoorlijke klus.

Borden, normale glazen en het bestek kunnen in de vaatwasser, maar wijnglazen en grote schalen kun je beter met de hand wassen. Het kristal van wijnglazen blijft zo mooier en de kans dat ze een wasbeurt overleven is groter. Schalen kun je beter met de hand afwassen, omdat deze nogal veel plek innemen in de machine.

3. Houden of weggooien?

Na al het kerst geweld en het oud en nieuw feestje is al het servies en bestek geregeld gebruikt, schoongemaakt en teruggezet. Vooral met kinderen in de buurt, sneuvelt er nog wel eens het een en ander.

Ga na alle feestdagen dus langs je servieskast en bekijk welke borden, schalen, glazen, mokken enzovoort (deels) kapot zijn. Verzamel deze dingen en doe ze meteen weg. Dit is namelijk een goed moment om nieuw servies te kopen. In januari hebben bijna alle winkels uitverkoop, dus waarschijnlijk kun je jouw servieskast voor een klein prijsje weer bijvullen.

4. Vegen

Het oud en nieuw feestje was een succes en er is tot in de kleine uurtjes gedanst. Het nieuwe jaar is in ieder geval goed ingeluid. Maar voetjes van de vloer, betekent meteen ook een vieze vloer. Hoe ga je deze weer mooi schoon krijgen? Begin met stofzuigen, zo ben je verlost van alle snippers, confetti, kruimels enzovoort. Maak daarna een sopje met heet water en een extra scheut schoonmaakmiddel en ga je vloer dweilen. Grote vlekken kun je met een schuursponsje (als het materiaal van je vloer het toelaat) schoonmaken. Laat de vloer drogen aan de lucht en je vloer is weer zo goed als nieuw.

Het grote geheel is schoon, maar vergeet ook deurklinken, de toiletten en andere greepjes niet schoon te maken. Deze plekken vergeet je vaak, maar zijn vaak vies na een feestje met veel mensen.

Ben je van plan meer feestjes te geven? Hou dan van tevoren rekening met het schoonmaakwerk. Koop zoals hierboven gezegd plastic bestek en servies (wel biologisch afbreekbaar natuurlijk) en probeer zoveel mogelijk op te ruimen tijdens een feestje. Loop je naar de keuken voor een nieuw glas drinken? Zet meteen rondslingerende glazen in de vaatwasmachine.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate