Een slecht geïsoleerd huis kan tot wel 1400 euro per jaar extra aan energie kosten. Door je huis goed te isoleren valt hier veel winst te behalen - zowel bij oudere als nieuwere huizen. Bekijk mijn 5 tips die je zelf kunt doen om je huis beter te isoleren en om er warmer bij te zitten.
Zelf aan de slag gaan voor warmere voeten én een lagere energierekening
Bij je huis isoleren denk je vast dat er een aannemer langs moet komen om slecht geïsoleerde plekken in huis aan te pakken. Vaak is dit ook zo – denk aan het vervangen van enkelglas naar hoogrendement glas of het isoleren van je schuine dak. Toch kun je zelf meer dan je denkt.
Doe de komende dagen elke dag iets van onderstaande 5 tips, zodat je er ‘s avonds lekker warm en comfortabel bij zit (en de energierekening misschien wel terug gaat draaien).
1. Het plaatsen van tochtstrips
Ga op een koude dag eens met je handen langs de randen van de voordeur en kozijnen en voel of er veel tocht doorheen komt. Voel je veel wind? Koop dan bij de bouwmarkt (of online zoals hier op bol.com) een rol tochtstrips (bepaal de juiste dikte) en plak de tochtstrips op de plekken waar je de tocht voelt.
Tochtstrips zijn makkelijk en snel te plaatsen en kosten een fractie van het geld wat je jaarlijks aan extra energie kwijt bent. Afgelopen winter plaatste ik een tochtstrips om de randen bij de voordeur en sindsdien is het hier echt nu al een stuk minder fris. 👍
Dit onderstaande plaatje van Milieu Centraal vind ik wel interessant. Je ziet hier grofweg hoeveel je kunt besparen als je van totaal geen isolatie naar volledige isolatie (of overstapt op zonnepanelen).
2. Garage of bijkeuken aanpakken
Zit de garage (of bijkeuken) direct vast aan huis? Ga dan eens na hoeveel wind hier ongemerkt de ruimte binnenkomt. Het isoleren van de garage of bijkeuken houdt je misschien een paar uur van de straat, maar door eveneens tochtstrips om kozijnen en deuren aan te brengen en door tochtborstels onder de deur aan te brengen bespaar je een hoop windvlagen langs je voeten.
3. Haal frisse lucht je huis binnen om het warmer te krijgen
Het klinkt tegenstrijdig, maar door je huis elke dag goed te ventileren zorg je ervoor dat je huis sneller warm wordt. Zet ventilatieroosters lekker open en zorg iedere dag voor frisse buitenlucht die je huis binnenkomt. Deze lucht is droger dan de meeste lucht in huis (controleer de vochtigheid in huis maar eens) – en een drogere lucht in huis is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.
4. Radiatorfolie bevestigen achter de verwarming
Een makkelijke tip om kou tegen te houden is door radiatorfolie achter de radiator te plakken. Radiatorfolie is reflecterend en door deze te plaatsen achter de radiatoren, wordt de warmte teruggekaatst naar de kamer in plaats van naar de muren.
Ook is het niet verstandig om een bank, stoel of gordijnen voor een radiator te plaatsen. Warmte van de radiator wordt hier tegengehouden – houd radiatoren zo vrij mogelijk van meubels, zodat de warmte de ruimte goed warm kan maken.
5. Offerte zonnepanelen opvragen
Tja – dit is waarschijnlijk een tip die je op korte termijn niet direct resultaat oplevert (alleen een lege bankrekening), maar sinds wij 6 zonnepanelen op ons dak hebben liggen, betalen wij haast niet meer voor elektriciteit. Voor gaskosten betalen we natuurlijk nog wel, maar deze worden gecompenseerd via de energieleverancier waar we bij zijn aangesloten.
Lees ook: Hoe duur zijn zonnepanelen & hoeveel levert het op?
Maar goed – het plaatsen van zonnepanelen levert je naast de eenmalige aanschaf direct resultaat op. Je maandlasten worden lager en ik betrapte mezelf er op dat ik ook zuiniger ben geworden met andere energiesluipers in huis. Al met al een win-win situatie. 🙂
Wat heb jij in huis gedaan om je huis beter te isoleren en warmer te krijgen? 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
7 leuke geiten 🐐🐐
Wij hadden in ons huis ook altijd last van tocht en kou. De gordijnen bewogen binnen als het even waaide. Na overal tochtstrips onder de deuren te hebben geplaatst was het nog niet over. We hebben ons hele huis voorzien van kunststofkozijnen, sindsdien geen last meer van. Kost een hoop geld, dat wel.
Even een reactie: ook als particulier kun je bij het (laten) installeren van zonnepanelen de BTW terug vragen bij de Belastingdienst. Google naar Milieucentraal en je vind een prima stappenplan. Kun je makkelijk zelf, hoef je geen € 150 aan uit te geven aan een bedrijf dat het voor je wil doen.
Wat zijn TOCHTBORSTELS? En hoe moeten die onder de deur worden geplaatst?
Onze woning is goed geïsoleerd maar omdat de woning gebouwd is in 1930 zijn de mogelijkheden minder groot dan bij een nieuwbouw. De woning wordt ook goed verlucht, dus er is geen schimmel aanwezig. Met plezier lees ik uw ” Leuke geit ” tips. Hebt u veel Vlaamse contacten? Denk er toch aan dat wij uw woord gebruik niet altijd kennen. Beste groeten,
Marleen
De (buiten) muren en zolder voorzien van EPS platen van bv 6 mm met daarover opgeschuimt behang.
1 cm piepschuim (tempex) isoleert evengoed als 30-50 cm baksteen
L -waarde EPS=30 L-waarde baksteen = 1500
Sinds wij op het idee kwamen om een erg dichtgeweven gordijn achter de voordeur en het bijbehorende raam met brievenbus erin te laten ophangen komt er heel veel minder kou binnen. Wij wonen namelijk aan een weiland en bij oostenwind ….. was het akelig koud daar. Nu niet meer en het staat nog leuk ook.
Isolatie! Wij hebben van ons oude dijkhuisje de muren zowel van binnen als van buiten geisoleerd en ons gasverbruik is dramatisch afgenomen. Wat enorm ook hielp was de buitenisolatie van ons platte dak, wat we simpelweg gedaan hebben door EPS platen neer te leggen en daaroverheen rubberen tegels (die je normaal op een balkon of onder speeltoestellen legt). Omdat je in een goed geïsoleerd huis ook altijd goed moet ventileren, hebben we nu ook balansventilatie en een warmtewisselaar, die de binnenkomende koude lucht verwarmt met de uitgaande warme lucht.
Ieder zijn ding maar ik heb de afgelopen winter helemaal niet gestookt. Kan het makkelijk betalen maar eigenlijk is stoken gewoon zonde van het geld. Ik geef het liever ergens anders aan uit. Je kan je prima op de kou kleden. Een skibroek of warmtepak en thermosokken zit best lekker. Moet erbij zeggen dat het met kunstof kozijnen nu wel goed geïsoleerd is en beneden nooit onder de 14 en boven niet onder de 17 graden komt. De thermostaat komt gewoon niet meer van de 5 gr. af en dat bevalt me goed.