Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huis schoonmaken – de 5 basics voor een schoon huis

Je huis schoonmaken - in dit artikel geven we je 5 tips om je huis snel en goed schoon te maken. Zo hoef je niet meer uren per dag aan het huishouden te besteden!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

1. Je huis schoonmaken – begin met jezelf

Een lekker muziekje, je favoriete schoonmaakkleding en een lekker kopje thee. Op welke manier kun je nog beter beginnen met schoonmaken, dan eerst voor jezelf te zorgen. Jij bent tenslotte de poetser van de dag en dan is het wel belangrijk dat je het voor jezelf lekker comfortabel en gezellig maakt.

Vergeet ook niet om jezelf een beloning te geven als je klaar bent met schoonmaken.

2. Huis schoonmaken per huishoudelijke klus

Wij geven de voorkeur om schoon te maken per huishoudelijke klus. Dus pak je stofdoek erbij en ga alle kamers in huis af waar gestoft moet worden. Doe dit vervolgens ook met het stofzuigen, het opruimen van de ruimten en bij het dweilen van de gladde vloeren.

Het resultaat zal in het begin niet zo snel te zien zijn, maar uiteindelijk zul je hiermee enorm veel tijd besparen. Dit komt omdat je nu niet steeds hoeft te stoppen met stofzuigen als één kamer gestofzuigd is, om vervolgens verder te gaan met de troep opruimen van tafel. Je kunt nu lekker doorwerken – heerlijk toch?!

3. Werk van hoog naar laag

Zorg ervoor dat je met je poetsdoek van boven naar beneden werkt. Begin dus bij de hoogste plekjes (op de kast, de stofwolk in de hoek bij het plafond) en werk zo langzaam naar beneden toe. Ditzelfde principe kun je aanhouden dat je eerst de droge dingen doet (zoals stoffen en stofzuigen) en daarna pas met het waterfestijn aan de slag gaat (dweilen en de ramen zemen).

4. Pak je plantenspuit – nee niet voor je planten

Waarom heet een plantenspuit eigenlijk een plantenspuit, terwijl de meeste mensen een gieter gebruiken om hun planten van vocht te voorzien? Eigenlijk een beetje vreemd, vind je ook niet?

Wij gebruiken de plantenspuit voornamelijk voor huishoudelijke klusjes, zoals je in ons eerdere artkel hierover kunt lezen. Lekker makkelijk: vul je plantenspuit met water en een beetje allesreiniger, schud de fles een beetje en je bent klaar om de vlekken uit je huis te verbannen. Ga de vlekken samen met de huishoud-flacon en een vaatdoek te lijf en de vlekken zijn in mum van tijd weg!

5. Geef jezelf een schoon huis in een bepaalde tijd

Eerder schreven we een artikel om je huishouden met een wekker te snoozen. Ruim je huis snel op en geef jezelf een paar minuten per huishoudelijke taak. Houd per huishoudelijke klus een bepaalde tijd in gedachten en zet je wekker (of je kookwekker).

Denk vooral niet te zwaar over al die schoonmaaktaken in huis. Beleef er plezier aan en als je samenwoont dan hoef je er natuurlijk niet alleen voor te staan. Vergeet je je beloning niet?

Meer artikelen over het schoonmaken?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Esra

  De plantenspuit is een hele goeie!

 2. 🐐 Danielle Ploegmakers

  Die tip van die plantenspuit is echt SUPER!!!!! Ik ga er vandaag meteen een aanschaffen!

 3. 🐐 Michelle

  Plantenspuit kan goed idee zijn maar met kleine kinderen ook niet veilig!

 4. 🐐 Henny

  Plantenspuit steeds hoog wegzetten, dan kunnen kleine kinderen er niet zo makkelijk bij. Werkte prima hier met kleine kids. Ik doe het al een paar jaar zo en het bevalt uitstekend. Met dank aan jullie!

 5. 🐐 Sannie

  Je kunt ook een lege sprayfles gebruiken. Scheelt geld en beter voor het milieu 😉

 6. 🐐 Carel Lurvink

  Goeie tips! Je hebt zeker niet de duurste schoonmaakartikelen nodig voor een schoon huis

 7. 🐐 Ellen

  Als de website net zo goed is als die van Jelle dan ga ik weer veel leren

 8. 🐐 Cobie van de logt

  Kun je het ook als luchtverfrisser gebruiken, hoe veel moet je het in een spuitbus doen om de nare luchtjes te maskeren overal in huis,en puur in het wasbakje om de witte was schoon te krijgen ook oude vlekken zoals wiite ondergoed gr cobie

 9. 🐐 Margareth

  goede tip ga ik ook doen plantenspuit en allesreiniger ajax
  ´t helpt

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate