Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 basics voor een opgeruimd huis

Geen stress is een belangrijke reden voor een opgeruimd huis. Een goede manier om stress te verminderen is door je huis op te ruimen. Weg met de stress en troep in huis en krijg met deze 5 basics weer een opgeruimd huis.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Opruimen zonder stress

Vuile kleding op de grond, de salontafel vol met kringen, een vloer die al een tijdje niet is gestofzuigd. Je wordt er gek van, maar je weet gewoonweg niet waar je moet beginnen.

Een slordig en rommelig huis kan zonder het te beseffen veel stress veroorzaken. Leer jezelf aan om elke dag voordat je naar je werk gaat of als je ‘s avonds naar bed gaat even de troep die je die dag gemaakt hebt op te ruimen. Dit scheelt je op den duur een hoop ergernis als je huis weer opgeruimd is.

2. Sing a long met je favoriete nummer

Er zijn vele voordelen om stress te voorkomen met je favoriete muziek. Muziek geeft je energie en als je dan toch je favoriete liedje een tandje harder zet, zing dan zeker uit volle borst mee.

Mee zingen is goed om je energieniveau hoog te houden en het helpt bij het verlagen van de stress. Gebruik muziek dus om die troep in je huis aan te pakken. Zet de muziek lekker hard en ga aan de slag met de stofzuiger in je hand om je strijd tegen de troep in je huis tegen te gaan. Maak een paar muzikale uithalen en je zal versteld staan dat je niet eens zo moe bent als je dacht. Zet ‘m op!

3. Minder spullen = meer rust in je hoofd

Heb je een overload aan spullen in je huis waar je niks meer mee doet? Maak dan een selectie van spullen waar je niks meer mee doet (en wilt doen) en een selectie van spullen die je echt wilt bewaren. Eerder schreven we een artikel om te leven met minder spullen in huis.

Teveel spullen maakt je minder gelukkig, ga aan de slag om je huis te minimaliseren. Zoek een goede plaats voor alle spullen die je wilt bewaren, zoals in de schuur, op zolder of in een kast (en dus niet onder bed of weggestopt in een hoekje).

Als je je spullen goed hebt opgeruimd kun je er ook makkelijker bij tijdens het schoonmaken. Wel zo fris om je huis zoveel mogelijk stofvrij te houden.

4. Stel kleine en haalbare doelen

Bij het aanmaken van een nieuwe gewoonte is het goed om realistische doelen te stellen. Werk hier consequent aan en geef jezelf een beloning bij iedere vooruitgang. Oké, drie stukken appeltaart op een dag zijn wat veel, maar een kop thee met een lekker koekje is ook lekker.

Dit geldt ook met schoonmaken. Als je jezelf kleine doelen stelt, ook die slechts een minuut tijd kosten, behoud je het overzicht en zit je niet tegen die grote klus aan te hikken die een halve dag in beslag neemt. Verdeel grote klussen in kleine. Dit geeft een meer bevredigend resultaat en dat is waar we op uit zijn.

5. Geniet van het resultaat

Heb je jezelf aan de slag gezet om je huis op te ruimen? Is het gelukt? Goed bezig. Je zult merken dat als je het ook maar een beetje bijhoudt dat het helemaal niet zo moeilijk is en dat je een stuk gelukkiger wordt van je opgeruimde huis. Blijf jezelf belonen als je weer een doel hebt bereikt.

Heb je bijvoorbeeld de badkamer schoon gemaakt? Verwen jezelf dan met een lekkere spa-dag bij jezelf thuis. Laat het bad vollopen met een heerlijke badolie, pak een goed boek erbij en wat te drinken en neem even lekker de tijd om bij te komen. Goede beloning voor al dat inspannende werk dat je hebt geleverd.

Meer artikelen over een opgeruimd huis?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate