Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Rommel in huis opruimen – 5 tips

Als je eenmaal lekker bezig bent, dan gaat schoonmaken en opruimen vaak vanzelf. Vergeet het heerlijke gevoel niet na een middag in huis schoonmaken. Met deze 5 tips is je rommel in huis zo weer opgeruimd!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Stel een haalbaar doel voor minder rommel in huis

Het zou geweldig zijn als je in de komende drie uur  de hele bovenverdieping kunt schoonmaken en opruimen. Dat lijkt me eerlijk gezegd een beetje veel. Stel dus een haalbaar doel om je rommel in huis op te ruimen. Hoe haalbaarder een doel, hoe minder je er tegen op ziet en dus gewoon gaat beginnen. Begin dus bijvoorbeeld met alle slaapkamers opruimen en schoonmaken.

Door kleine doelen te stellen moet je misschien wel iets vaker een uur in plannen om op te ruimen en schoon te maken, maar zo ga je wél aan de slag en word je de rommel de baas. Daarnaast ga je ook nauwkeuriger te werk, omdat het relatief niet veel werk is wat je moet doen.

Vind je het lastig om een doel voor jezelf te stellen of om aan de slag te gaan? Bekijk dan de uitstelgedrag cursus van soChicken en ga aan de slag om meer discipline op te bouwen je uitstelgedrag aan te pakken.💪

2. Geef jezelf een beloning

Als er een goede beloning te wachten staat na je schoonmaak- en opruimwerk, dan is het al veel minder moeilijk om er aan te beginnen. Wat dacht je van een lekkere huisgemaakte ijsthee of een nieuwe woonaccessoires die goed zal staan in een opgeruimd huis.

Geef jezelf natuurlijk niet voor iedere schoonmaak- en opruimbeurt een beloning, want je begrijpt dat schoonmaken en opruimen nou eenmaal ook gewoon prettig is als het gedaan is. Toch maakt een beloning het beginnen wel gemakkelijker.

3. Werk met deadlines

Als je jezelf strenge regels oplegt wat betreft schoonmaken en opruimen (en daar ook niet van afwijkt) dan ga je vanzelf aan de slag. Hier is wel wat discipline voor nodig, maar daar draait het natuurlijk allemaal om bij het netjes houden van je huis.

Spreek met jezelf af dat je een schoonmaakochtend of middag inplant en die ook helemaal vrij houdt. Dus geen andere afspraken op die ochtend of middag inplannen. Je kunt de verdere schoonmaak- en opruimwerkzaamheden tussendoor doen, maar het grootste gedeelte heb je dan al op je vaste ochtend of middag gedaan.

4. Rommel in huis opruimen doe je samen

Is je huis te groot, overzie je het niet of weet je echt niet waar je moet beginnen? Vraag om hulp. Er zijn altijd ouders, oma’s of vrienden die je graag willen helpen. Om hulp vragen ziet niemand als een zwakte. Het is juist fijn als je van een ander kan leren hoe je je huis opgeruimd houdt en schoonmaakt.

En als je niet weet wat je moet doen, dan is het helemaal moeilijk om jezelf aan het werk te zetten. Ook doe je het misschien niet op de goede of meest efficiënte manier, wat natuurlijk zonde is van je kostbare tijd.

5. Accepteer dat schoonmaken erbij hoort

Hoewel wij nog veel meer kunnen vertellen over schoonmaken, opruimen en hoe je dit snel en effectief kunt doen, draait het voor een groot deel om acceptatie.

Schoonmaken en opruimen in huis hoort er nou eenmaal bij en je hebt er alleen zelf profijt van als je huis er netjes bij staat. Een vies huis is ongezond (al dat stof en bacteriën) en met rommel in huis heb je ook een rommelig hoofd.

Dus raap jezelf bij elkaar en ga lekker aan de slag in huis!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate