Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een blik in mijn jaren 80 huishouden

Een nostalgische blik naar het huishouden van jaren geleden en een blik hoe dat in de loop der jaren veranderd is. Anna neemt je mee naar haar huishouden in de jaren 80.

🐐 Dit artikel is geschreven door Anna.

Het huishouden zonder internet

Internet bestond niet, dus snel even wat opzoeken, een email sturen of checken, kaartjes reserveren, of op Marktplaats scoren, het was er eenvoudigweg niet. Mobieltjes? Nee joh, je moest de nummers nog gewoon draaien, geduldig steeds met je wijsvinger in een nummergat.

Over de magnetron was nog helemaal niet nagedacht. Dus wilde je iets ontdooien, omdat je vergeten was langs de supermarkt te gaan – vergeet het maar. Nu kan je het leven zónder deze innovaties niet meer voorstellen. Maar wat er niet is, kan je ook niet missen.

Huishouden in de jaren 80

In de jaren ’80 runde ik een huishouden van 5 en had full-time werk in mijn drukke eigen zaak (kinderkleding in het centrum van Haarlem). En ik was getrouwd met een man die nou niet bepaald was opgevoed met het idee om af en toe ook eens een stofzuiger te hanteren.

Toch lukte het om de orde te bewaren, gezonde maaltijden te bereiden en veel gezellige dingen te doen, zonder hulp van buitenaf. Het was steeds een kwestie van goed inplannen.

Op zondag (de enige vrije dag) reserveerden we één uurtje huishoudelijk werk voor iedereen. Dat was weleens een dingetje, maar als ik uitlegde dat ik dat anders alleen zou moeten doen, deden de kids en paps gedwee mee. Bij het uitgebreide ontbijt werden de taken verdeeld en als we waren aangekleed kon het schoonmaken beginnen.

Vriendinnen moeten altijd erg lachen als ik zeg dat “wie kan lopen, kan ook stofzuigen”, maar het werkte wel. Als je af en toe wat bijstuurt en de hulpjes de hemel inprijst na gedane arbeid is uiteindelijk iedereen heel tevreden over het resultaat. En zo leer je meteen ook de kracht van teamwork.

Huishouden is managen en omvat veel meer dan goed poetsen of de was wegwerken. Vooruit denken, pragmatisch en flexibel zijn, delegeren en zo voldoende tijd voor jezelf reserveren. Dat is het geheim om van het huishouden een succes te maken.

Aanmelden voor een televisieprogramma

Vele jaren later, tijdens een vliegreis terug van verre bestemming, lezen mijn dochter en ik samen de krant. Zij de linker pagina, ik de rechter. Ze stoot me aan en wijst op een advertentie: ‘Gezocht voor nieuw televisieprogramma een Superhuisvrouw, iemand waarbij het huishouden op rolletjes loopt, ondanks drukke baan’.

“Mam, dat is echt iets voor jou, dat ben jij!”

Qua leeftijd val ik niet in de doelgroep, maar besluit om de redactie te mailen om wat tips door te geven. Meteen de volgende dag al word ik gebeld en wordt er een afspraak gemaakt. Voor ik het weet sta ik een paar weken later een programma te presenteren en leer ik gezinnen die echt niet meer weten hoe nu verder om te plannen, hoe efficiënt schoon te maken (Swiffer, wat een uitkomst), om gezonde en afwisselende maaltijden te koken, om te budgetteren en het huishouden als een bedrijfje te exploiteren.

Er zijn wat traantjes gelaten (als je bij de Voedselbank loopt, kun je niet ook nog eens 5 honden onderhouden), knopen doorgehakt, kamers opgefrist, maar uiteindelijk veel gelachen met heel veel ‘dank-je- wels’.

Huishouden is geen dagtaak. Mijn werkelijke passie ligt hier, op mijn website.

Ik reis de wereld rond, bezoek shows en deel mijn ‘tricks of the trade’ van een leuke hobby. Als @Superhuisvrouw twitter ik wat rond over alles wat me bezig houdt en geef tips door waar je soms vast iets aan hebt. Een like-je is dan precies waar ik het voor doe.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Vroon

  Wat ook hielp in die tijd; er was nog geen marktwerking in de nutsvoorzieningen, daardoor was de administratieve last voor de gemiddelde burger te verwaarlozen. Ik had een klein laadje, iets groter dan A4 formaat, waar ook nog eens mijn gearchiveerde administratie in paste. Twee of drie rekeningen te betalen per maand. De huur (waar het water bij in zit), het gemeentelijke energiebedrijf (waar centrale antenne, gemeentelijke en waterschapsbelastingen bij in zaten). En de telefoonrekening van de ptt, eens per twee maanden. Ziekenfonds werd ingehouden op je loon. Niks keuzestress of uren aan de telefoon met instanties. De genoemde rekeningen gingen automatisch. Vrijwel de enige post die je ontving was leuke post. Want bij een lager inkomen hoefde je niet eens een belastingformulier in te vullen als dat een jaar of twee een nulbedrag had vertoond. Ik zou best terug willen naar die tijd, lekker rustig.

 2. 🐐 Angelique

  Vroon, heel goed verwoord!

 3. 🐐 Cristine

  We kunnen wel gedeeltelijk terug. Ik gebruik zo mijn mogelijk electrische apparaten. Dat, voor het geval ik de electriciteit niet meer kan betalen of het tot een minimum om financiële redenen moet reduceren. Voor mij geen probleem. Stofzuigen kan dan niet meer, maar ik heb harde vloeren die, zoals mijn moeder ook deed toen we nog geen stofzuiger hadden, veeg en dweil. Uiteraard ook goed voor milieu en voor de volgende generaties blijft er misschien nog iets meer over wanneer iedereen dat zou doen. Water komt van het dak. De tank bevat 450 liter. Daar spuit ik de tuin mee als het nodig is en ook de kamerplanten. Ik heb er veel, want die eten geen brood en sommigen bloeien zo uitbundig dat mijn dagen niet meer stuk kunnen. Veel hobby’s zoals muziek, lezen (minibieb in de voortuin), tuinieren (kleine moestuin), sociale contacten, maar dan wel fysiek. Net als in de 80er jaren of eerder (ik ben 72 jaar). Dankzij de z.g. “slechte tijden” heb ik veel geleerd. Vooral om kritisch te blijven denken en bewust te leven. Ik wens iedereen het allerbeste en fijne dagen. Ik lees “zen” altijd, maar dit is de 1e keer dat ik reageer.

 4. 🐐 Dini

  heb ook harde vloeren, mijn stofzuiger weet niet wat hem overkomt als hij de kast uitkomt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate