Bekijk mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s - lekker, gezond én goedkoop eten. 🥑 Bekijk alles hier!

Kaasfondue recept met bier

Billy van der GaagDit recept voor kaasfondue met bier bevat uiteraard de nodige kaas. En groente, omdat je hier nooit genoeg van binnen kunt krijgen. Bekijk mijn versie voor een gezonde(re) kaasfondue, mét bier.

Kaasfondue met Delftse ingrediënten

De website in de buurt riep mij een paar maanden geleden uit als Delftenaar van de week. Groot feest natuurlijk en om dit te vieren bakte ik dit taartje van wilde perzik en tijm. Dit viel blijkbaar goed in de smaak, want ik ben gevraagd om voor de website een aantal recepten te maken. Superleuk – en dat doe ik natuurlijk maar al te graag.

Alhoewel ik eerlijk gezegd niet bekend ben met typisch Delftse recepten, leek het me toch erg leuk om er een Delfts thema aan te geven. Het eerste recept staat vandaag online en ik heb mijn best gedaan om de ingrediënten zo veel mogelijk bij lokale ondernemers te halen. Zo heb ik:

  • het bier in de kaasfondue gebruikt van de Delftse bierbrouwerij Koperen Kat
  • het ronde spelt brood gekocht bij de bakker op de markt
  • een aantal groenten gebruikt die afkomstig zijn uit een gered biologisch groente- en fruitpakket dat ik sinds kort weer haal van ecorevolte. De producten mogen niet meer in de supermarkt verkocht worden. Hartstikke zonde, want het ziet er allemaal nog prima uit. Voor 10 euro krijg je een combinatie van maar liefst 5-6 kg groente en fruit.

De kaas is niet zo lokaal als ik wilde, je kunt niet alles hebben. Ik vond het zonde om de lekkere kaas van Hoeve Biesland te smelten. Die eet ik liever bij de borrel met een goed glas wijn.

Dit recept voor een iets gezondere kaasfondue is zo ontzettend lekker geworden, dit wordt zeker een blijvertje. Ik heb mijn best gedaan om de kaasfondue minder caloriebommig te maken, vandaar dat ik de nodige groenten in dit recept heb verwerkt.

Laten we beginnen.

kaasfondue recept met bier

Ingrediënten voor de kaasfondue

Aantal: 4 personen
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Dit heb je nodig?

  • 2 kleine kruimige aardappels in blokjes
  • 1 kleine wortel in blokjes
  • 2 uien, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne reepjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1/2 Spaanse peper, fijngesneden
  • 1 flesje bier – ik gebruikte een bier van de Koperen Kat
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel chili poeder
  • 2 lente ui om te garneren op het einde
  • 1 groot rond brood
  • 350 gram geraspte belegen kaas

& zo maak je de kaasfondue

  1. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de blokjes wortel en aardappel in 5 minuten.
  2. Voeg de bleekselderij en ui toe en bak dit voor 10 minuten mee. Het is de bedoeling dat de uien wat karameliseren, dus zet het vuur lager als de uien snel verkleuren.
  3.  Voeg de knoflook samen met de Spaanse peper, zout en peper toe en bak mee voor 5 minuten. Giet vervolgens het bier in de pan en breng het aan de kook (duurt zo’n 5 minuten) tot het meeste vocht is geabsorbeerd.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  5. Pureer het groentemengsel met een staafmixer of in een keukenmachine en giet het weer terug in de pan.
  6. Snijd een bovenkap van het ronde brood af en hol het brood met een vork of met je handen uit. Zorg dat de korst van het brood in tact blijft, want hier gaat de kaasfondue straks in.
  7. Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en scheur de inhoud van het brood in kleine stukjes om straks te kunnen dippen in de kaasfondue. Bak het brood voor circa 5 minuten in de oven, zodat het ongeveer dezelfde temperatuur bereikt als de warmte van de kaasfondue. Dit voorkomt dat de kaas stolt in het brood, laat het brood niet te lang in de oven.
  8. Maak de kaasfondue af door de geraspte kaas toe te voegen in de pan en op laag vuur te laten smelten. Goed door blijven roeren met een garde. Strooi de chilipoeder en het citroensap toe en meng het nog even goed door.
  9. Blijft de kaasfondue erg dik? Voeg dan een scheutje melk voor de gewenste dikte toe.

Giet de kaasfondue in het uitgeholde brood en garneer met de lente ui. Serveer de maaltijd met allerlei groenten die je normaal bij kaasfondue eet. Stukjes brood, cherrytomaten, reepjes paprika, dat soort dingen. En een lekker biertje natuurlijk, want een beetje feest mag het wel zijn als je kaasfondue eet op een doordeweekse dag. 😉

gezondere kaasfondue met bier

kaasfondue met bier

Ik ben heel benieuwd wat je er van gaat vinden. Laat het dus zeker weten als je deze gezondere kaasfondue met bier hebt gemaakt. Hier komt deze kaasfondue in ieder geval vaker op het menu te staan, het was een feestje om in te mogen dippen, zonder opgeblazen gevoel na het eten. 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate