Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Deze kleine financiële aanpassingen maken een groot verschil

Wil je graag wat meer op de kleintjes letten, omdat je simpelweg wat meer geld over wilt houden aan het einde van de maand? Of misschien wel omdat het je financieel niet voor de wind gaat? De kleine financiële aanpassingen in dit artikel kunnen een groot verschil voor je gaan maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Geld besparen met kleine aanpassingen

Tips om geld te besparen zijn altijd welkom, verwacht ik zo. Ik ben door het jaar heen altijd op zoek naar mogelijkheden of ik mijn vaste lasten naar beneden kan brengen. Ik vind het fijn om meer financiële vrijheid te hebben, zodat ik echt kan kiezen waar ik geld aan uit wil geven. Zo kijk ik jaarlijks of ik geen overbodige verzekeringen heb afgesloten of dat ik de premie van bepaalde verzekeringen omlaag kan brengen.

Soms levert dit me (slechts) een paar euro per maand op, soms wat meer. Alles bij elkaar opgeteld, kan dit bedrag behoorlijk oplopen. Een echte big spender ben ik nooit geweest, maar doordat ik goed met geld om kan gaan, heb ik gelukkig nooit echt geldproblemen gehad.

Door de jaren heen heb ik op leukegeit.nl al veel geschreven over de voordelen van minimalisme geschreven (samenvatting: meer vrijheid, minder troep en meer geld). In dit artikel wil ik het dan ook meer gaan hebben over kleine aanpassingen in je financiën die direct een groot verschil maken in je portemonnee – of eigenlijk op je bankrekening.

1. Oude spullen verkopen (je hebt meer dan je denkt)

Als je bent als de meeste mensen, dan ga je je oude spullen binnenkort wel een keer op Marktplaats zetten. En binnenkort wordt uitgesteld naar volgende maand, volgende maand wordt over een half jaar. Oftewel, het wordt alsmaar uitgesteld en producten die nog een flinke waarde kunnen hebben (zoals elektronica – smartphone, tablet, laptop) worden door je uitstelgedrag steeds minder waard.

Ga vandaag (dus niet uitstellen tot het weekend) aan de slag met het verzamelen van producten die waarde hebben. Verzamel alles bij elkaar en verkoop het. Marktplaats blijft voor dit soort dingen toch wel mijn favoriet. Vind je het lastig om je hiertoe te zetten? Verdeel het werk dan: jij maakt de foto’s en de tekst, je partner doet de onderhandelingen.

2. Je telefoonrekening met 75% verlagen

Een duur telefoonabonnement (waar je de telefoon ‘gratis’ bij kreeg) heb ik een paar jaar geleden al de deur gewezen. Toch valt het me op hoeveel mensen nog voor dit type abonnement kiezen.

Ik kan me herinneren dat mijn rekening meer dan 45 euro per maand bedroeg. En dat twee jaar lang. Iedere maand 45 euro – 1080 euro over een periode van 2 jaar. Je wilt af en toe waarschijnlijk wel een nieuwe telefoon, maar als je de uiteindelijke kosten bij elkaar optelt, dan is overstappen op een sim only abonnement geen gek idee.

Door een paar jaar geleden over te stappen op sim only heb ik mijn telefoonrekening met 75% naar beneden gebracht. Je kunt iedere week een paar euro verschuiven naar een spaarrekening, maar sim only is wat mij betreft een meer effectieve keus om aan het einde van de maand meer geld over te houden.

3. Maak een plan om geld te besparen

Het is goed om voor jezelf een financieel plan te maken. Het kan een klein plan zijn waar je in een paar punten opschrijft wat je wilt gaan doen om meer financiële ruimte te hebben.

Zoals ik in het begin al zei, vind ik het fijn om minder vaste lasten te hebben. Minder vaste lasten betekent maandelijks meer geld over. Hoe meer geld je overhoudt, des te minder je zelf hoeft te werken. Je leven gaat dan minder draaien om werken voor geld.

Als je ook deze kant op wilt bewegen, dan is een plan maken een goed begin:

 • Bekijk waar je het nodige geld aan kunt besparen
 • Kun je geld aan het werk zetten (beleggen)?
 • Bereken verschillende scenario’s
 • Hoe ziet je toekomst eruit als je je hypotheek sneller wilt aflossen?

Begin met besparen en bekijk vanuit hier wat je verder nog kunt doen om je maandlasten naar beneden te brengen.

Welke kleine financiële aanpassing heeft bij jou gezorgd voor een groot verschil?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marga

  Mijn grootste besparing is dat we sinds drie weken gestopt zijn met roken. Ik rookte samen met mijn vriend voor €240 in de vier weken.

 2. 🐐 Billy

  Wauw, goed bezig Marga!! 😄

 3. 🐐 Clin

  Toen mijn man en ik 4 jaar geleden stopten met roken hebben we meteen het bedrag wat we maandelijks oprookten automatisch naar onze spaarrekening over laten boeken. Na 4 jaar is dat inmiddels een leuk spaarpotje!

 4. 🐐 Marjan

  Hoi Billy,
  dankje voor je artikel over de verschillende soorten melk.
  Je schrijft dat je pap met melk bereidt. Sinds een poos doe ik het met water en de smaak lijdt er niet onder. Hier in Finland kun je vrij veel soorten granenvlokken kopen. Ik wissel vrijwel elke dag af. De avond voor m’n ontbijt, doe ik een handje vlokken in een pannetje, erbij wat zaad, zoals lijnzaad of chiazaad…rijstvlokken met kokos blijkt een lekkere combinatie.., daarbij een handje bevroren bessen erbij (die heb ik, vanwege alle bessenstruiken in overvloed). Ik laat er water bij lopen zodat het ruimschoots onder staat.
  De volgende dag zet ik dit geweekte mengsel op een bescheiden vuurtje en ga m’n dingen doen…na een poosje traag te hebben gegaard, wordt het even opgekookt en eventueel van meer HEET ! water voorzien. Een paar ogeblikken goed door roeren met een mini-mespuntje zout, dan een klein klontje echte boter en met het deksel er op minstens 5 minuten laten staan. Resultaat: een rijke romige en voedzame pap die niet als een steen in je maag ligt. Ik heb geen behoefte aan zoet, maar je kunt naar smaak iets van honing of suiker toevoegen. Een eetlepel rozijnen mee laten weken helpt ook.

 5. 🐐 christine

  hoi, wij nemen sedert 1jaar de fiets voor alles binnen een straal van 10 km, dit is heel wat: boodschappen, bib, na schoolse opvang kleindochter(3x/week),koffieklets bij vriendin (1xweek),sauna, cinema. Deze kleine gewoonte zorgt er voor dat wij maandelijks 25€ besparen op brandstof. Vroeger nam ik heel vaak de auto voor alles en nog wat. win- win situatie: meer beweging, meer centen over.

 6. 🐐 Jacqueline

  Ik wil graag gezond eten, veel groenten en kruiden. Als ik vanaf mijn werk even een omweg maak, kom ik bij de Turkse supermarkt. Die verkoopt snoeptomaatjes voor 1,50 euro per kg. Restpartijen paprika en tomaten voor 1 euro per kg. Maar de grootste besparing zit in de verse kruiden. Bos koriander voor 35 cent, grote bos peterselie voor 75 cent.
  Dubbele winst: extra beweging en besparing op groenten en fruit!

  Tip voor liefhebbers van muntthee: koop 1x een pot munt. Verplant die over in een grote bloempot en je kunt blijven plukken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate