Koken met tajine – hoe werkt een tajine?

Koken met tajine gewordt al vaak in de Arabische keuken. Je kunt echt heerlijke gerechten in een tajine maken. Tegenwoordig zie je ook hier steeds vaker de tajine opduiken. Lees alles over het gebruik van een tajine en onze tips hoe je de lekkerste recepten uit een tajine kunt maken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Koken met een tajine – wat is het?

Een tajine is meestal een typische aardewerken stoofpot uit Marokko. Tegenwoordig bestaan er ook tajines gemaakt van andere materialen (zoals je hier op Fonq kunt zien), maar echte tajine liefhebbers zweren bij het gebruik van een originele aardewerken stoofpot. Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken.

In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Hoe gebruik je een tajine?

Als je een aardewerken tajine voor het eerst gebruikt, dan is het aan te raden om deze een dag in een emmer met water te leggen. Er komt dan vocht in het aardewerk, waardoor er bij verhitting minder snel barsten in kunnen komen. Ik zou het zelf af en toe nog eens herhalen als je de tajine een tijd niet hebt gebruikt.

Laat de tajine altijd langzaam heet worden en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de warmte (als je op gas kookt is een vlamverdeler handig, maar niet persé nodig).

Zo maak je een heerlijk tajine gerecht

  1. Bak eerst het vlees licht aan met wat zonnebloemolie. Kook je een vegetarisch tajine gerecht, dan kun je deze stap natuurlijk overslaan.
  2. Gooi hier een gesneden rode ui bij en wat knoflook en fruit het wat aan in het bakvocht.
  3. Voeg verse kruiden toe (verse koriander is echt onmisbaar) en een beetje vocht. Voor het vocht gebruik je meestal water of een bouillon, maar ik vind kokosmelk echt heerlijk.
  4. Laat alles een beetje sudderen, tot het vlees bijna gaar is.
  5. Voeg hierna de groenten toe en leg dit bovenop het vlees. Je bouwt als het ware de ingrediënten op, waarmee je de groenten die het langzaamst garen als eerste neerlegt en de groenten die snel garen bovenop legt.
  6. Wil je graag een vistajine bereiden, dan hoef je nu pas de vis te pakken. Leg de vis op het bedje van harde groenten en zet de deksel terug op de tajine.
  7. Vergeet de tajine een tijdje. Dat klinkt natuurlijk een beetje opmerkelijk, omdat je normaal alles goed in de gaten moet houden. Bij een tajine werkt dat een beetje anders. Als je de tajine gewoon een beetje z’n gang laat gaan, zal dit de smaak alleen maar ten goede komen.

Wat is een goede tajine?

Er bestaan meerdere soorten tajine. Zoals ik hierboven heb geschreven is de meest gebruikelijke tajine gemaakt van aardewerk, we raden dan ook aan om deze aan te schaffen omdat vrijwel iedere Arabier het erover eens is dat hier de lekkerste smaken uit voort komen.

Nog een verschil in tajines is het luchtgaatje aan de bovenkant. Sommige tajines beschikken erover, andere weer niet. Het maakt niet echt uit welke je koopt, het zorgt er alleen voor dat het drukverschil in de tajine goed blijft (het kan zijn dat de deksel af en toe gaat klapperen, maar dit heb ik zelf nog niet meegemaakt).

Op de website van Fonq vind je diverse tajines in alle soorten en maten van aardewerk. Ikea heeft ook een tajine in haar assortiment, maar deze is gemaakt van geanodiseerd aluminium met antiaanbaklaag. Let wel op bij het aanschaffen dat je een tajine kiest die ook geschikt is om te verhitten. Er bestaan namelijk ook tajines die alleen geschikt zijn om het gerecht in te presenteren.

Koken met tajone – heerlijke recepten uit de tajine

Kun je niet wachten om vanavond een heerlijk gerecht te maken uit je tajine, dan raden we één van onderstaande boeken aan. In beide boeken vind je vele tajine recepten die echt onmisbaar zijn in de Arabische keuken. Bovendien kun je veel informatie lezen over de Marokkaanse keuken (zoals het veel gebruikte kruidenmengsel Ras El Hanout).

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 K

    De Marokkaanse keuken is Mediterraans en is niet te vergelijken met de Arabische keuken dat voorkomt in het Midden Oosten. De Tajine is Berbers en wordt gebruikt in Noord Afrika.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate