Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Toiletpot of wc ontkalken – 5 manieren voor een vlekkeloos resultaat

Niemand houdt van een vies toilet. Zeker niet als de toiletpot ook nog eens vol kalkaanslag en urineaanslag (gele randen) zit. Wij hebben 5 tips om die hardnekkige kalkaanslag in je toiletpot te verwijderen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

Snel je wc ontkalken en schoonmaken

Soms stel je dingen als de wc ontkalken en schoonmaken van je toilet gewoon te lang voor je uit, terwijl het eigenlijk zo gebeurd is. Het toilet schoonmaken is nou niet bepaald mijn favoriete klus in huis. Toch is het prettig om op een schone toiletpot te zitten. Eerder schreven we een artikel hoe je je toilet schoonmaakt in 5 minuten – lekker schoon en snel.

Neem even de tijd om deze 5 tips te lezen en die hardnekkige kalkaanslag in je wc zal voortaan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Natuurlijk kun je naar de winkel gaan om een nieuwe toiletpot te kopen mocht je echt geen zin hebben om de toiletpot schoon te maken of je kan naar de winkel om een chemisch anti kalk middel te kopen – op bol.com kun je goede ontkalkers vinden (zoals deze) die de volgende dag gratis worden thuisbezorgd.

Maar, dat is niet zo mijn ding. Deze 5 huis tuin en keuken tips gaan je net zo goed helpen en zijn meestal nog een stuk milieuvriendelijker zijn ook. Soms is het leven te mooi om waar te zijn.

1. Toiletpot ontkalken met baking soda

De combinatie baking soda (zuiveringszout) en een scheutje schoonmaakazijn is de ideale combinatie om je toiletpot te ontkalken. Strooi wat baking soda in de wc pot en giet hier een klein scheutje azijn over. Schrik niet, het kan een beetje gaan bubbelen. Deze chemische reactie zorgt er wel voor dat de kalkaanslag snel zal verdwijnen.

Naderhand even goed schrobben met de toiletborstel en je toilet kan er weer even tegenaan. Wel even goed de ruimte ventileren voordat je begint.

2. Cola = ideale ontkalker

Cola blijkt de ideale manier om kalkaanslag te laten verdwijnen. Je verwacht het misschien niet, maar giet eens een glas cola leeg langs de randen in je toiletpot en laat dit een tijd intrekken. Even schrobben en de kalkaanslag is verdwenen.

3. Schoonmaakazijn in je wc pot

Toegegeven, het is niet één van de snelste manieren. Effectief is het wel. Giet een scheutje schoonmaakazijn in je toiletpot. Doop de toiletborstel in de pot en borstel de randen van de toiletpot goed in. Laat dit een nachtje staan, de volgende ochtend even doortrekken en de kalkaanslag is verdwenen.

Net als tip één natuurlijk wel even goed laten ventileren als je met schoonmaakazijn in de weer bent.

4. Aan de slag met een schuursponsje

Deze tip kwam ik laatst ergens tegen. Ga met een handschoen en een schuurspons aan de slag om de kalkaanslag te verwijderen. Toegegeven: deze manier voor je wc ontkalken is wat intensief, maar wel zonder chemische middelen. Eerlijk gezegd weet ik niet of het de lak in je wc pot zal aantasten – als iemand hier ervaring mee heeft, laat het dan zeker weten. 🙂

5. Zeg maar dááág tegen kalk – kunstgebit schoonmaaktabletten

Het is denk ik niet de meeste milieuvriendelijk optie, maar wel een heel effectieve. Gooi 2 kunstgebit schoonmaaktabletten in de toiletpot. Wacht even tot ze gaan bruisen en giet er dan een liter heet water over. Even goed na poetsen met de borstel en de binnenkant van je toiletpot is weer vrij van kalk.

Zit jouw ideale tip om je toiletpot te ontkalken hier tussen? Of heb jij nog een geweldige tip die niet mag ontbreken? Laat dat zeker even weten in een reactie hieronder. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

24 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Edith Bijnen

  Ik denk dat een schuursponsje geen goed idee is. Het beschadigt het glazuur, waardoor er zich, in de toekomst, nog meer vuil en kalk op afzet. Geen goed plan. Wel de baking soda en azijn.

 2. 🐐 Nancy

  Een vaatwastablet ‘s avond in de pot gooien, nachtje laten weken, ‘s morgens goed schrobben en klaar.

 3. 🐐 Asselman Rosa

  Ik poets mijn toilet met Evika kalk-reiniger en Ecover-dennegeur en mijn schoonvader zei dat mijn wc altijd een hemeltje is om in te plassen.

 4. 🐐 Lucy

  gaan we weer opnieuw door een foutje in het e-mailadres. webmaster, doe er wat aan om de tekst te behouden als je terug moet!
  WC potten zijn van keihard porselein, dus daar kan je met ieder agressief middel of schuurspons tegenaan. Lukt echt niet met alleen schuurspons als er hardnekkige kalkaanslag zit. Regelmatig onderhoud voorkomt dat. Al de voorgestelde middeltjes werken, alleen is het altijd een probleem onder de rand, aan de zijkanten, waar het spul zo van afloopt. Maar als het nu toch zover is dat er hardnekkige aanslag zit, bv als je een oud huis koopt, werkt het volgende: schep zoveel mogelijk water uit de pot. Bevochtig papieren handdoekjes of stevig keuken papier met schoonmaakazijn en plak het(in een enkele laag) op de te behandelen plekken. Maak het bij drogen steeds weer nat. Daarvoor gebruik ik een plantenspuit(ook heel handig om regelmatig kranen, sifons en afvoeren van gootsteen en wastafel mee te besproeien, zodat je bij de miste kalkvorming het meteen oplost). Houd dat een dagje vol. Verwijder dan het papier en verwijder het hopelijk opgeloste kalk met een borsteltje of schuurspons. Nog niet weg? Herhaal deze behandeling. Zelfs de goorste aanslag heb ik ermee weg gekregen. Zit de reetketelsteen echt te vast, neem een nieuwe pot. Gooi de oude niet weg, maar bewaar voor koningsdag voor een wedstrijdje toiletpotwerpen.

 5. 🐐 Katja

  Een snelle en milieuvriendelijke oplossing blijft nog altijd de pumie stick. Licht vochtig maken, even weggummen en klaar. Verkrijgbaar bij Boma.

 6. 🐐 Yvonne Pronk

  Voordat je gaat schoonmaken een scheutvgele zeep in de wcpot doen. En daarna goed boenen. Met een schuursponsje. Dat maakt geen krassen. Ik doe het al jaren.

 7. 🐐 Wilma

  Mijn tip staat er al bij zie ik, een vaatwastablet een nacht in latrn werken, echt super !!!

 8. 🐐 Alex

  Om al die terug komende kalk verwijder acties te voorkomen heb ik een waterontharder geplaatst. Werkt uitstekend. Geen kalkaanslag meer op alles wat met water in aanraking komt Zoals kranen, douchekop, doucheruimte, waterkoker, koffie-app. toilet, wasmachine, pannen, strijkbout etc. Dus ook geen dure filters meer kopen voor strijkbout en koffie-app.

 9. 🐐 Richard

  “Cleaning Block WC”

  Het is geweldig!

 10. 🐐 Ste

  Geprobeerd met azijn, werkt super, niets meer van kalk te bespeuren

 11. 🐐 Gea

  Ons probleem is de septic tank. De meeste schoonmaakmiddelen maken dat het afbraakproces wordt ontregelt, met stank tot gevolg. Elke keer met doortrekken die putlucht op het terras..aansluiting op riolering is ingrijpend en dus erg duur. Zou backing soda en azijn kunnen?

 12. 🐐 Limoentje

  Vanalles geprobeerd. Had toevallig nog een halve limoen. Binnenkant en buitenkant gebruikt. Wel ff boenen maar het werkte wel.

 13. 🐐 Schoonmaakgoeroe

  Graag wil ik reageren op de reactie van Lucy: ‘WC potten zijn van keihard porselein, dus daar kan je met ieder agressief middel of schuurspons tegenaan’
  Dit is niet waar. Door bijvoorbeeld een groene schuurspons te gebruiken breng je hele fijne krasjes aan. Deze fijne krasjes zorgen voor een zogenaamde oppervlakte vergroting van het materiaal. Aan de, ook al zijn het kleine, krasjes zal kalk zich makkelijk hechten. Uiteindelijk zul je dus meer kalk aangroei krijgen in je toiletpot. Het is beter een goede ontkalker te gebruiken in samenwerking met een schuurspons met wit schuur gedeelte.

 14. 🐐 Michel

  Ik heb net mijn toiletpot schoon moeten maken omdat er een zwarte dikke laag onderin was ontstaan.
  Eerst met chloor, azijn en antikal gewerkt (‘s nachts intrekken).
  Toen dit niet hielp met een beitel de kalk eruit gebikt na eerst al het water eruit geschept te hebben.
  Het was een laag van 3 mm dik dik dus geen wonder dat de chloor niet hielp.
  Handen goed gewassen en klaar is kees weer 🙂

  Die waterontharder is een goeie tip. Maar denk niet dat het geld bespaard.
  Het vreet stroom.

 15. 🐐 Theo

  Op je vraag: Eerlijk gezegd weet ik niet of het de lak in je wc pot zal aantasten – als iemand hier ervaring mee heeft, laat het dan zeker weten. 🙂
  Antwoord: In de chemie gebruiken we zure vloeistoffen een geglazuurde ketel (de wc-pot heeft ook ‘n glazuurlaag) Moet dus kunnen. Voor alkalische produkten (zoals baking soda) gebruiken we rvs-ketels

 16. 🐐 Sophie

  Een paar wc-papiervelletjes goed inspuiten met antikalk. Een paar minuten laten intrekken. Wc doorspoelen. En met een plamuurmes voorzicht de klak weg krassen. Wees niet bang voor wat zwarte krasjes, die verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer.

 17. 🐐 Martijn

  Ik heb gehoord dat je voorzichtig moet zijn met wat je gebruikt, als je bleekmiddel gebruikt dan kan je zelfs mosterdgas krijgen als het reageert met het urinezuur. En dat wil je niet inademen.

 18. 🐐 Piet

  Op het gedeeltr boven de waterlijn waar het laatste water uit de stortbak langs loop vormt zich ook een kalkstreep.
  Twee velletjes wc papier er tegenaan plakken, bevochtigen met schoonmaakazijn na 10 minuten doorspoelen en de kalk is verdwenen.

 19. 🐐 Marieke

  Al een avond en nacht toiletpapier met schoonmaakazijn tegen de achterkant geplakt. Helaas zit de kalkaanslag van uitstromend water er nog steeds. Heeft iemand een nog een goede tip? De rest van de pot is in perfecte staat. Die maak ik schoon met wat soda en schoonmaakazijn. Chloor vervuilt het oppervlaktewater maar ruikt wel lekker fris 😉

 20. 🐐 Yvonne

  Ik heb al vaker in mijn leven geworsteld met aangekoekte wc-potten. Mijn aanpak nu is poepsimpel: elke morgen na de ochtendplas doorgespoeld te hebben, ga ik er even met een wc-borstel doorheen. Zonder product. Bij de volgende doorspoelbeurt nadat ik eerst het toilet opnieuw gebruikte, is alles weer helemaal weg en schoon…

 21. 🐐 eric

  Hoe kan een vaatwastablet helpen in een pot waar het water uit loopt. Ten eerste kom je er niet bij de plekken waar de aanslag zit, ten tweede loopt het werkzame water zo weg.

 22. 🐐 H.J.Heijenberg

  Allemaal leuke/goede oplossingen . Kijk eens met een handspiegel onder de rand waar het spoelwater uit gaatjes stroomt. Die spoelgaatjes zijn moeilijk / vrijwel niet schoon te maken. Ik denk dat een (anti) kalk systeem vanuit het reservoir de beste oplossing kan zijn. Na elke spoeling neemt hij dan een weinig middel mee. Ik heb nog geen oplossing gevonden. Gloor tabletten lijkt mij milieu onvriendelijk!

 23. 🐐 José

  Een waterontharder van Mooiwater aangeschaft. Geen kalk meer, de helft minder wasmiddel, geen wasverzachter meer, geen kalkaanslag in de waterkoker, wasmachine, vaatwasser, koffiezetter, kranen, minder shampoo, minder vaatwasmiddel. Apparaten gaan langer mee, doe douchewand ziet er schoon uit, geen strepen meer op de ramen.
  Zoveel voordelen! Kan het iedereen aanraden.

 24. 🐐 Martha

  Ik heb cola, tanden tabletten ,gloor ,en antikalk super gebruikt maar niets helpt wel voor onder de rand daar spuit ik met antikal en neem een bokkenpoot (schildersgereedschap) daar kun je goed mee onder de rand komen.
  Nu ga ik nog schoonmaak azijn proberen het zit aan de zijkanten onderin de pot .
  Maak hem dagelijks schoon.dus nu vannacht de azijn kijken wat het doet .

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate