Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Krentenieren – genieten met minder geld

Waarom lijkt het toch altijd alsof je veel dure spullen moet hebben om gelukkig te zijn? Uit meerdere onderzoeken blijkt keer op keer dat geld niet gelukkig maakt! Nee, ga gewoon lekker krentenieren met je geld, dan hou je tenminste nog wat over.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Wat is krentenieren?

Krentenieren is een héle flauwe woordspeling op het woord ‘rentenieren’ dat doorgaans wordt gedaan door hele rijke mensen. Krentenieren is voor mensen met weinig geld, het betekent zoveel als ‘letten op de kleintjes’. Wij zijn van mening dat je niet persé weinig geld hoeft te hebben om te krentenieren. Geld besparen is altijd goed!

Krentenieren is een mindset met een stomme naam

Wanneer je krenteniert probeer je niet onnodig veel geld uit te geven. Je kiest bijvoorbeeld voor het huismerk cola (of stap eens over op gewoon kraanwater), probeert eens wat minder koekjes te eten en verruil je vloeibare ‘ambi pur’ toiletblokje in voor zo’n ouderwetse met een zeepje erin.

Wat is daar eenvoudig aan?

Niets. Daarom raden we je ook zeker niet aan om hier te ver in te gaan. Zorg voor een balans. Wat is een goede balans? Koop bijvoorbeeld veel drinken van de goedkopere huismerken (kijk wel op het etiket of er niet veel meer suikers inzitten), haal je merkproducten bij goedkopere winkels als de DIRK of BAS en haal de meer exclusieve producten bij de AH.

Een rekenvoorbeeld

Door goedkope producten te proberen (ze kunnen heel goed zijn) kom je erachter wat je waar kunt halen. Een pak Lipton Ice Tea van 1,5 liter kost bij AH €1,50. Een goedkoop cola alternatief kost in de supermarkt ongeveer 35 cent, terwijl Pepsi of Coca Cola tegenwoordig wel 1,40 per 1,5 liter kost. Dat betekent dus dat de merk cola ruim vier keer zo duur is.

Stel nou dat jullie thuis cola liefhebbers zijn en er 3 flessen per week doorheen gaan. Dan bespaar je met de goedkope cola maar liefst €163,80 op jaarbasis! En dan hebben we het hier alleen nog maar over cola. Leuk toch, krentenieren? Je zou haast vergeten dat het zo’n stomme naam heeft!

Letten op de kleintjes kan dus zeker lonen

Je kunt makkelijk een vakantie verdienen door te besparen op producten die onnodig duur zijn. Kijk dus eens kritisch naar je boodschappenwagentje en vraag je af: “Wat in dit wagentje kan ik net zo goed goedkoper halen?”. Letten op de kleintjes is op zijn tijd ontzettend lonend en nog leuk ook! Want die goedkopere cola smaakt plotseling 200% lekkerder, vind je ook niet?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

10 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Noira

  Hier hadden we toch het sympathiekere ‘consuminderen’ voor? Verder helemaal top topic. Probeer ook de huismerken, die vaak A-merken in incognito of van dezelfde fabrikant zijn (en supermarkten houden dan de A-merken vaak expres duurder, zodat het huismerk er goed bij afsteekt). Tip van Twanneke noemen wij thuis de sherry-truc, die mijn oma al 40 jaar geleden toepaste 😉 werkt!

 2. 🐐 Karin

  Hallo, met het nieuwe jaar voor de deur heb ik me voorgenomen om geen kleding meer te kopen. Het is toch te zot voor woorden; ik heb genoeg kleren (maar ik ben er dol op.) Nu heb ik wel bedacht wat ik met het geld ga doen, dat ik uitspaar: sparen voor korte vakanties. Want ik mis het reizen in mijn leven. Zo heeft dit krentenieren een aardig doel en ik hoop dat ik het heel lang volhoud.

 3. 🐐 moosability

  wij gaan inderdaad 1 keer per week in de budget winkles shoppen. We kopen er enkel de produkten die we daar ook echt goed vinden. De fijnere zaken halen we in duurdere winkels gelijk den Delhaise of zo.

 4. 🐐 Twanneke

  Als je man en/of je kinderen beweren dat ze het goedkope product niet lekker vinden, doe het dan eens in de lege verpakking van een A-merkt (natuurlijk zonder dat ze het zien). Je zult zien dat ze het dan ineens wel gewoon lusten.

 5. 🐐 nicole

  ik maak er een sport van zuinig te leven en zo spaar ik voor mijn oude dag

 6. 🐐 WC-wiz

  klopt helemaal, bewust kopen loont, werken en sparen doet geld vergaren is het oude gezegde. en inderdaad je kan best een jaar zonder nieuwe kleren kopen, je hebt vaak al genoeg! moet je eens kijken wat je bespaard!! en wat dacht je van een sim-lock-vrij-standaard-geen-toeters-en-bellen-mobieltje voor 20 euro met een jaar abonnement van 300 belminuten voor 6 euro per maand geregeld door Media Markt met behoud van je eigen nummer? Heb jij nou echt die I-phone NODIG?

 7. 🐐 caitlin

  Ik let ook overal op vind het een super hobby/sport alleen lastig steeds nieuwe bespaar tips te vinden…omzo steeds iets zuiniger te doen.

 8. 🐐 j. koenderink

  als je nu eens helemaal ophield met het kopen van die frisdranken en die namaakthee?
  spaart ongelofelijk veel gesjouw, en vooral: je gezondheid. lees nu eens wat daar allemaal in zit aan E-nummers, aspartaam en wat niet! zettoch zelf je thee,maak zelf sappen van zomerfruit, liefst uit eigen tuin natuurlijk. leuker, goedkoper, gezonder.
  heb het leuk, groet, joke

 9. 🐐 dana

  Ook ik probeer al een paar maanden om geen nieuwe kleren te kopen , ik vind het wel moeilijk , want het was ook een beetje een hobby , al kocht ik nooit hele dure kleding , het geld wat ik bespaar wilmik gaan gebruiken voor de vakantie van volgend jaar

 10. 🐐 Siene brandenburg

  Het klinkt allemaal mooi hoor, bespaartips en ik ben er ook blij mee. Besparen op energie kosten?, we hebben geen echte winter meer gehad, dus de natuur helpt al een handje 🙂 Zorgkosten? De maandelijkse premie kan verschillen,maar de eigen risico is verplicht tien euro duurder. Als je meer water drinkt, merk ik dat ik minder naar koffie of thee snak :). Hoezo nederland is een rijk land?, politieke praatjes.

  Groet Siene.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate