Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Deze tips zetten je echt aan tot makkelijk geld besparen

Hier en daar veel én makkelijk geld besparen - van snelle bespaartips tot het veranderen van je kijk op geld. In dit artikel deel ik de nodige manieren waarop je makkelijk geld kunt besparen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Makkelijke manieren om geld te besparen

De één vindt het fijn om veel geld te verdienen, een ander heeft dit niet als hoogste prioriteit. Maar als we het over makkelijk geld besparen hebben, zijn we het er volgens mij allemaal over eens: niemand vindt het leuk om teveel geld uit te geven.

Zo sta ik er zelf ook in. Op mijn website heb ik al veel artikelen over dit onderwerp geschreven – waaronder deze makkelijke budget tips om geld te besparen. Door over besparen te lezen en me verder in dit onderwerp te verdiepen, heb ik de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt om makkelijk meer geld te besparen. Geld dat ik overhoud – waardoor ik dit geld weer kan investeren om mijn levenskwaliteit te verhogen:

Je kunt makkelijk geld besparen door even snel in de kosten te snijden of door te kijken naar de lange termijn. Ik geef de voorkeur aan een combinatie van beide. Door op een slimme manier te kijken naar de band die je met geld hebt, bouw je aan een evenwichtige balans met geld.

Hieronder geef ik je de nodige uiteenlopende tips om makkelijk geld te besparen.

makkelijke geld bespaartips

Makkelijk geld besparen – mijn bespaartips

1. Meer luxe = minder luxe

Of het nou om een kostbaar maandelijks kappersbezoek gaat of die (dure) gevulde chocolade-eitjes met praliné vulling. Hoe meer luxe je in je leven haalt, des te meer geld je maandelijks binnen moet harken om alles te kunnen veroorloven.

Met meer luxe maak je je leven eigenlijk minder luxe. Je moet er harder voor werken om alle dure uitgaven te kunnen bekostigen. Door te snijden in dure uitgaven – bepaal voor jezelf of je deze uitgaven wilt en kunt missen – kun je heel makkelijk geld besparen. In mijn bespaar eBoek vertel ik je er nog veel meer over.

2. Geef jezelf twee weken bedenktijd

Zijn je ogen in de winkel gevallen op een nieuwe broodrooster en loop je er, zonder al teveel bij na te denken, mee naar de kassa? Ho. Stop. Ho. Niet doen.

Althans – niet direct. Zet de broodrooster terug op z’n plek in de winkel (of leeg online je winkelmandje) en pak je agenda erbij. Zet de volgende herinnering voor jezelf twee weken later in je agenda:

 • hot or not – nieuwe broodrooster – 30 euro bij [NAAM WINKEL]

Word je na het zien van deze herinnering twee weken later in je agenda nog heel blij? Dan kun je er haast zeker van zijn dat het echt iets is wat je graag wilt hebben. Zo zorg je er voor dat dit een bewuste aankoop is die je graag wilt hebben.

Ik heb mezelf al een paar keer met deze truc een spiegel voorgehouden, want in 4 van de 5 gevallen bleek ik niet eens meer te weten waarom ik het product graag wilde hebben. Goede bespaartips als je het mij vraagt, je huis blijft er ook lekker minimalistisch van. ✌️

3. Zet concrete spaardoelen

Een goede motivatie om geld te willen besparen is door concrete spaardoelen te stellen. Een paar spaardoelen die je jezelf kunt stellen:

 • over 5 jaar graag wil je graag een elektrische auto kopen;
 • als ik 3000 euro heb gespaard wil ik het dak van mijn huis vol leggen met zonnepanelen;
 • een spaarbuffer van 5000 euro opbouwen, zodat ik een dag minder kan gaan werken.

Bovenstaande drie voorbeelden zijn concrete spaardoelen die je kunt stellen. Door dit soort duidelijke doelen te stellen krijg je minder snel de neiging om tussendoor impulsaankopen te doen. Je hebt een duidelijk spaardoel voor ogen.

Meer lezen hoe je goede spaardoelen stelt? Lees dan dit artikel – in de laatste tip lees je onder andere dat het goed is om eerst je spaarrekening te betalen. ✅

4. Financieel onafhankelijk worden – FIRE

Een ander belangrijk doel waar je aan kunt werken, en ik geef toe – het is niet de makkelijkste tip:

Vanuit Amerika is FIRE – een nieuwe kijk op vervroegd met pensioen gaan – over komen waaien. De grondlegger van dit fenomeen is Mr. Money Moustache. Hij legt in heldere blogposts uit hoe je zelf financieel onafhankelijk kunt worden. Ook in Nederland zijn er inmiddels de nodige blogs ontstaan over dit onderwerp (zoals FireMe en dit blog).

Wat houdt financieel onafhankelijk worden kort gezegd in? Het niet meer hoeven werken voor geld. Het geld voor jou laten werken. Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar dit kan makkelijker zijn dan je denkt en betekent niet persé dat je heel veel geld moet verdienen. Kort maar krachtig gezegd is het idee van FIRE dat je (bron: DutchFIRE Reddit):

 1. een inkomen verdient en een groot deel van dit inkomen niet uitgeeft;
 2. het niet uitgegeven inkomen investeert: in een spaarrekening, in beleggingen, in een bedrijf, het aflossen van je hypotheek, in meerdere huizen waarvan je dan huisbaas wordt, etc.;
 3. jezelf financieel onafhankelijk mag verklaren als je inkomsten uit je investeringen even groot of groter zijn dan je uitgaven;
 4. op een bepaald moment, als je financieel onafhankelijk bent, kun je ook besluiten om een baan die je eventueel hebt, op te zeggen, en voor de officiële pensioenleeftijd te gaan rentenieren. Je hoeft niet te stoppen met werken als je financieel onafhankelijk bent, maar je hebt de keuze om zelf te doen wat jij wilt.

5. Makkelijk geld besparen door te investeren

Je kunt veel en relatief makkelijk geld besparen door te investeren. Een tegenstrijdige gedachten, want je moet wel eerst geld uitgeven, voordat het je iets oplevert. Echter door juist nu een grote of kleine uitgave te doen – afhankelijk van de investering – worden je lasten echt een stuk lager.

Een paar investeringen:

 • gloei- en spaarlampen vervangen voor LED-lampen (zoals je in dit artikel kunt zien)
 • je huis duurzamer maken door zonnepanelen en/of een zonnecollector te laten plaatsen
 • het isoleren van je huis – deze 5 dingen kun je zelf doen (je kunt tot wel 1400 euro per jaar besparen)
 • je auto weg doen of inruilen voor een zuiniger model

Ik hoop dat de bespaartips in het artikel je gaan helpen om meer geld te besparen. Het is niet altijd makkelijk, maar je kunt vaak echt veel meer dan je zelf denkt. 🙂

Heb jij nog tips, suggesties of ideeën om geld te besparen? Laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder! ⬇

Tips – nog meer goedwerkende bespaartips

Wil je nog meer goedwerkende tips die je gaan helpen om meer geld te besparen en over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate