Krokante koekjes met blauwe bessen – nog bijna gezond ook

Billy van der GaagDeze krokante koekjes bevatten weinig suiker en hebben een heerlijke topping van blauwe bessen. Als dat niet genieten wordt, dan weet ik het ook niet meer.

Bíjna gezond – maar niet helemaal

Precies. Inmiddels weet je waarschijnlijk wel dat ik er van hou om te experimenteren met het zoetheidgehalte van koekjes, taarten en cakes. Tijdens de bereiding proef ik regelmatig of het niet te zoet is. Of juist andersom als het nog wat zoeter kan. Deze koekjes zitten wat mij betreft echt op de sweet spot hiervan.

Al met al bevat één koekje nog geen 6 gram suiker, maar smaken alsof je geniet van een ongezond tussendoortje. Weinig suiker dus in deze koekjes. Eerder maakte ik trouwens deze chocolate chip cookies met witte chocolade en blauwe bessen. Niet eens omdat blauwe bessen zo boordevol antioxidanten zitten, maar voornamelijk omdat het zo lekker comfort food is.

recept met krokante koekjes

Wat heb je nodig voor 12 blueberry cookies?

Bakvorm: vierkante bakvorm van 20×20 cm
Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd: 30-35 minuten

Voor de koekjes:

  • 90 gram speltmeel – ik gebruikte het meel van de Delftse molen die sinds 2015 weer maalt
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 120 gram havervlokken
  • 60 gram koude roomboter – in blokjes
  • 2 eetlepels appel- of sinaasappelsap
  • mespunt zout

Voor de blauwe bessen topping:

  • 1 doosje diepvries blauwe bessen (250 gram) – laten ontdooien
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en vet de bakvorm in met wat boter of olie.
  2. Maal in een keukenmachine alle ingrediënten om de koekjes te maken tot het deeg gemengd is. Door de koude boter wordt het een homogene massa. Wil je liever een kruimelig deeg? Gebruik dan olie – zoals zonnebloem- of kokosolie.
  3.  Verdeel het deeg in de bakvorm.
  4. Meng de bloem, het citroensap en de blauwe bessen met elkaar en strooi het blauwe bessen mengsel over het koekjes deeg in de bakvorm.
  5. Bak de koekjes af in de voorverwarmde oven op zo’n 30-35 minuten.
  6. Laat de krokante blauwe bessen koekjes even afkoelen, zodat ze krokant worden – zo zijn ze het lekkerst om van te genieten.

krokante koekjes recept met blauwe bessen

krokante koekjes

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate