Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Leven met minder spullen – minimaliseer slag door je huis

Minimalisme is helemaal van deze tijd, want het is goed voor je portemonnee, het milieu en een opgeruimd huis. Maar hoe bereik je dit minimalisme? Over het leven met minder spullen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Pak alle spullen bij elkaar

Voordat je met minder spullen kan gaan leven, moet je eerst bepalen welke spullen je wel en niet wil houden. Ga daarom eerst eens flink opruimen in je huis. Je kunt gaan minimaliseren in huis doen door onderstaande handige sorteermethode.

Maak drie stapels: één met spullen die je sowieso weg wil doen, één met spullen waar je nog over twijfelt en één stapel met spullen die je gegarandeerd wil houden.

De eerste stapel kan natuurlijk direct weg (je gooit het weg, verkoopt het of geeft het weg), de derde stapel ruim je op de juiste plek op en de tweede stapel zet je in de ‘wacht’. Doe deze spullen in een doos en berg het op op zolder. Als je na drie maanden nog steeds niets uit deze doos nodig hebt gehad, dan kan het dus allemaal weggegooid of weggegeven worden.

2. Aanpakken bij de bron

Maar als je aan het minimaliseren bent geslagen, dan is het eigenlijk al te laat. Want probeer zo veel mogelijk problemen bij de bron aan te pakken, zo ook het hebben van teveel spullen. En dat begint natuurlijk bij de aanschaf van al deze zaken die je toch niet nodig hebt. Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Ik heb mezelf aangeleerd om voordat ik naar de kassa ga, eens goed mijn mandje of boodschappentas te controleren. Heb ik dit daadwerkelijk nodig? Heb ik niet al een soortgelijk item en ga ik het wel opeten? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen. Een grote kans dat jij toch nog iets terug legt. En dat is alleen maar goed als je wil leven met minder spullen.

3. Vraag herinneringen in plaats van fysieke cadeaus

Je verjaardag, een feestje van een vriend die is afgestudeerd, een nieuwe baan, een huwelijk, Kerst en natuurlijk Sinterklaas: er zijn veel gelegenheden waarbij het -voor veel mensen- gebruikelijk is om elkaar een cadeautje te geven. Hoe lief het ook is om een cadeautje te krijgen, het is niet altijd iets wat je nodig hebt of daadwerkelijk gaat gebruiken.

Willen mensen je toch iets geven of wil jij iemand anders een cadeau geven? Probeer dan een herinnering te vragen of te geven. Dat kan een leuk dagje uit zijn, geld om iets te doen of bijvoorbeeld een etentje.

4. Geniet van minder spullen

Met minder spullen leven, waarom doe je dat eigenlijk? Volgens verschillende onderzoeken wordt je leven hier steeds leuker van – en dus zal ons geluksniveau hierdoor toenemen. Ten eerste is het goed voor jouw portemonnee, het is goed voor het milieu (zeker als er op grote schaal veel minder spullen gekocht worden) en je ervaart meer rust in je hoofd.

Hoe minder spullen je hebt en hoe minimalistischer je wordt, hoe minder bezorgd je hoeft te zijn dat deze spullen kapot gaan of gestolen worden en het aanzicht in je kamer/huis is veel rustiger. Daarnaast kan het veel tijd schelen: ik sta een stuk korter voor mijn kledingkast nu er minder in hangt.

Hetzelfde geldt voor wat ik moet eten als ik in mijn keukenkastje kijk en welk boek ik uit de boekenkast moet pakken. Ja, ik ben om en ga dit jaar voor een minimalistische lifestyle. Probeer deze voordelen telkens voor jezelf aan te halen en binnen mum van tijd leef jij net zo minimalistisch als ik.

Leven met minder spullen – praktische online cursus

Minimaliseer je spullen en maak je leven eenvoudiger – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de online cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Siene brandenburg

  Minder spullen is voor mij minder schoonhouden!.

 2. 🐐 christiane

  Als ik wil loslaten en het moeilijk heb denk ik gewoon gaat mijn dochter het bijhouden als ik er nietmeer ben ? Nee ====dan gaat het weg

 3. 🐐 J.ciere

  Heb vandaag mijn boekenkast opgeruimd. boeken gaan naar de straatbilbl.

  groetjes koos

 4. 🐐 ank

  De eerste keer dat ik bij Action binnenstapte, alweer even geleden en werd er voor iets specifieks op af gestuurd, keek ik mijn ogen uit. Zoveel handige spullen en heb een karretje volgeladen…. nog net voor de kassa kwam ik tot inkeer…. handig allemaal ja, maar ik kan nu ook uit de voeten zonder deze handige dingetjes en mijn kasten zijn al aardig vol. Dus alles weer uitgeladen. Waar ik voor kwam, hadden ze echter niet, dus met lege handen weer uit de winkel gestapt. Met een leuk verrast gevoel, dat er zoveel handige hebbedingetjes bestaan en het besef ook eigenlijk heel goed zonder kunnen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate