Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

5 tips om nu te beginnen met minimaliseren in huis

Heb je moeite om spullen in huis weg te doen? Dan zijn deze 5 tips jouw handvatten om nu te beginnen met minimaliseren in huis. Ervaar hoe fantastisch een leven met minder spullen is!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Minimaliseren in huis

Minimaliseren lijkt een beetje iets van nu. Een blog als The Minimalist Baker (zij kookt met maximaal 5 ingrediënten) is razend populair, het boek Opgeruimd van Marie Kondo is een wereldwijde bestseller en ook op soChicken komen dagelijks veel bezoekers die op zoek zijn om hun leven simpeler te maken.

Oké, minimaliseren dus. Wat maakt het dat je zo kunt genieten van minder spullen? – Leven met minder spullen maakt je voornamelijk een heel stuk vrijer en je leven steeds leuker. Bedenk eens hoe fijn het is als je:

 • ..niet meer verleid wordt door spectaculaire aanbiedingen die je echt niet mag missen
 • ..niet meer door alle papieren hoeft te zoeken naar je laatste salarisstrookje
 • ..je niet meer hoeft te worstelen door 35 t-shirts op zoek naar dát ene shirt waar je al maanden naar op zoek bent
 • ..geen onnodige apps meer op je smartphone hebt staan
 • ..geld overhoudt voor nieuwe ervaringen – ga op avontuur, ontmoet inspirerende mensen en de meest prachtige plekjes op deze wereld

Leven met minder spullen maakt je leven eenvoudiger en daardoor een stuk overzichtelijker en prettiger om in te leven. Door te minimaliseren in je huis creëer je luchtigheid, vrijheid en het bespaart je veel stress en geld. Voer je minimaliseringsslag stap voor stap uit, het hoeft niet in één dag te gebeuren.

1. Word bewust van je koopgedrag

Sta eens stil bij wat je allemaal koopt, zonder dat je er echt besef van hebt. Het is vaak ongelooflijk hoe vaak je iets koopt, omdat het toevallig in de aanbieding is en het vervolgens in de kast ligt stof ligt te vangen.

Zo nu en dan laat ik me zelf nog weleens verleiden tot een dergelijke aanbieding, maar door de nee-nee sticker op onze voordeur merk ik dat mijn koopgedrag (voornamelijk van impulsaankopen) de afgelopen jaren echt tot een minimum is gezakt. In de supermarkt koop ik natuurlijk weleens twee pakken koffie (omdat ze toevallig in de aanbieding zijn) en ook bij een winkel als Ikea belandt er soms íets meer in je wagentje dan je zou willen. Maar toch geloof ik dat ik het minimaliseren aardig onder knie heb, omdat ik me bij iedere potentiële aankoop afvraag of ik hier echt gelukkiger van zal worden. Dat helpt enorm.

2. Stop met het kopen van nieuwe spullen

Ga niet meer op koopjesjacht op zoek naar nog meer glitterjurkjes, schoenen en decoratie voor in huis. Leg jezelf op om een paar weken geen nieuwe spullen te kopen. Gewoon even helemaal niets nieuws kopen en evalueer hierna wat je er van vond. Fijn gevoel? Precies, dat vind ik nu ook.

Even voor de goede orde: in ons huis staan gewoon spullen, nog genoeg spullen. Maar ik denk dat we inmiddels meer dan de helft van al onze spullen (op de meubels na) hebben verkocht via Marktplaats, hebben weggeven aan vrienden/familie of aan de kringloopwinkel. En ja, ook de afvalcontainer heeft het te verduren gehad.

3. Voordelen van minimaliseren in huis

Fantastisch dat je ook die chaos in huis aan kant wilt hebben. Geen overbodige meuk meer in huis, geen prikkels meer om nieuwe spullen te kopen. Wil je nóg meer voordelen waarom een opgeruimd huis zo ontzettend prettig is?

 • Bedenk al het geld dat je overhoudt aan de aankopen die je nu niet meer doet
 • Minimalisme bespaart tijd. In het begin natuurlijk niet, je moet het eerst voor jezelf op een rij hebben. Uiteindelijk bespaart een opgeruimd huis je veel tijd.
 • Keuzestress – wat trek ik vandaag aan? Een keuze maken uit 35 t-shirts of een kwart hiervan maakt je keuze een stuk makkelijker.
 • Meer ontspannen – je voelt je meer ontspannen als je in een opgeruimd huis woont.
 • Door te leven met minder spullen in huis heb je misschien wel een hele kamer over in huis. Dat brengt je misschien tot een idee om kleiner te gaan wonen.
 • Meer ruimte om je door je huis te manoeuvreren en dus ook meer rust in je hoofd.

4. Hoe begin je met opruimen in huis?

Begin dus nu met het opruimen van je huis. Werk per ruimte en maak voor iedere ruimte drie stapels:

Stapel 1 – Geen twijfel over mogelijk stapel, de dit-wil-ik-zeker-houden-stapel.
Stapel 2 – Twijfelgeval stapel, kun je na 5 minuten geen reden bedenken waarom je het wilt houden, verplaats het dan naar de wegdoe-stapel.
Stapel 3 – Wegdoe-stapel, 100% zeker dat je het weg wil doen.

En nu?

Nadat je een strenge selectie hebt gemaakt van de spullen die je wilt houden kun je deze spullen weer een plek in huis geven. Alle andere spullen kun je verkopen, wegdoen of naar een afvalbrengstation in jouw woonplaats brengen.

Het kan overweldigend zijn om in één middag een hele ruimte in huis te willen minimaliseren. Verdeel de taken over meerdere dagen of dagdelen. Neem dus een middag de tijd om de spullen op zolder uit te zoeken en zet de volgende middag alle verkoopbare spullen op Marktplaats.

5. Het nut van het bezitten van minder spullen

Weet dat minimaliseren tijd kost. Je huis is niet van de één op de andere dag gehalveerd in het aantal spullen, tenzij je een bulldozer huurt. Gun jezelf de tijd en begin per ruimte om jezelf te bevrijden van al die onnodige meuk in huis.

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Welke ruimte ga jij als eerste aanpakken in huis?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nelleke

  Ha, wat een gaaf filmpje van Jelle!
  Inmiddels, nu na 2 jaar opruimen en schonen van mijn huis schaar ik mij onder de minimalisten. Ik koop weinig, de nee nee sticker behoedt mij en geef veel spullen weg, wist niet dat dat zo louterend kan zijn. Het klopt hoor dat je tijd en geld overhoudt aan wezenlijke zaken. Ik ben jullie en Jelle dankbaar voor alle tips en adviezen.

 2. 🐐 ria koehorst

  ik heb brand gehad in mijn huis en moest opnieuw beginnen met spullen kopen, ik was niet eens in paniek toen mijn spullen weg moesten, het gaf ook een soort rust.

 3. 🐐 allard van der starre

  ben ook steeds meer meuk weg aan het doen; niet te veel nieuwe projecten…lekker rustig

 4. 🐐 Renate

  Ik heb een zeer schoon en opgeruimd huis, alles heeft een eigen plekje en ben zelden iets kwijt. Maar het is zeker niet minimalistisch. Ik ben dol op spullen om me heen. En dat mag ook. Maar ik geniet wel van jullie tips hoor, ook al pas ik ze zelf niet altijd toe.

 5. 🐐 Caroline

  ik wil leren mijn huishouding netjes opegeruimd te hebben en schoonmaken.

 6. 🐐 Marty

  ik heb al 2 laatjes geminimaliseerd. De rest komt ook wel!

 7. 🐐 Wilma

  Minimaliseren is wel moeilijk, ik wil altijd alles proberen te verkopen, om zo mijn volgende vakantie bij elkaar te sparen.Vaak is het wel eurowerk, maar alle beetjes helpen,Er komen in ieder geval al minder spullen binnen, dus ooit is alles wel weg.

 8. 🐐 Mieke

  Hahahaha, bij mij een Action reclame onder dit artikel, een beetje tegenstrijdig🤔

  De nee – nee sticker is zeker een uitkomst, je bent geen doorsluizer meer voor oud papier.

 9. 🐐 Linda

  Eerlijk gezegd kan ik in een middag misschien 1-3 dozen bekijken van zolder. (Ligt aan de inhoud)
  Maar ook het kiezen kost tijd, en zeker het verkopen van spullen.. oftewel, n middag voor de hele zolder is veel te optimistisch!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate