Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je huis opruimen – 10 waardevolle opruimtips

Opruimen blijft een lastig klusje, maar toch moet het gedaan worden. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken! Daarom in dit artikel de tien beste opruimtips op een rijtje.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Doe het weg

Opruimen kan soms een aardig grote klus zijn, daarom moet je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Een handige tip wat dit betreft? Doe zo veel mogelijk weg! Zo heb je dit item -wat je waarschijnlijk toch nooit meer gebruikt- voor eens en voor altijd opgeruimd.

2. Organiseren kun je leren

Voordat je gaat opruimen, moet je plannen wat je wilt gaan opruimen. Ga je de hele woonkamer op de schop nemen, of ruim je eerst die uitpuilende boekenkast op? Door georganiseerd aan het werk te gaan, is de klus binnen mum van tijd gedaan. Dat scheelt een hoop tijd!

3. Sorteren

Ook sorteren kun je leren! Als je besloten hebt om op te ruimen, maak je drie stapels: een met de dingen die mogen blijven, een stapel met troep die weggegooid kan worden en een stapel met spullen die jij weg wil doen, maar waar een ander nog plezier van kan hebben.

4. Maak ruimte

Door op te ruimen (it’s in the name), maak je ruimte. Maar bepaalde spullen nemen nou eenmaal plek in. Zorg er daarom voor dat je genoeg opbergruimte hebt (en vind alle geheime opbergplekken in huis). Liever een grote en dichte kast met genoeg opbergruimte, dan een lege ruimte met overal kleine troepjes.

5. Kleine stapjes

Een hele dag opruimen is bijna niet te doen, het is namelijk best een intensieve klus: je moet immers steeds keuzes maken en vaak kost dat aardig wat energie. Probeer daarom iedere dag een paar minuten tijd in te bouwen om op te ruimen en verricht steeds een paar kleine stapjes. Zo stapelt de troep zich ook niet op.

6. Opgeruimd staat netjes

Probeer alle spullen die opgeruimd moeten worden een vaste plek te geven en maak dit duidelijk aan je partner, kinderen en/of huisgenoten. Als iedereen weet waar hij/zij een bepaald item op moet bergen, ontstaan er geen discussies en gaat deze huishoudelijke taak een stuk sneller.

7. Ieder voor zich

De gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, woonkamer en badkamer moeten door iedereen opgeruimd worden, maar de (slaap)kamers zijn de eigen verantwoordelijkheid van degene die er slaapt. Zo hoef jij minder te doen en ontstaat er wederom geen discussie over verkeerd opgeruimde spullen.

8. Doe het direct

Dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel een heel effectieve tip als we het hebben over opruimen. En het is heel simpel: probeer direct hetgeen op te ruimen wat je gepakt of gebruikt hebt. Je tanden gepoetst? Zet meteen de tandpasta terug.

Heb je je verkleed? Doe de vieze kleding direct in de was of hang het terug in de kast. Dit geldt eigenlijk voor alles. Ik doe dit zelf nu een half jaar en inmiddels is het een routine geworden en hoef je niet meer bewust na te denken over de handeling opruimen.

9. Verborgen plekjes uitmesten

Ben je helemaal in de opruim-mood, dan is dit een waardevolle tip. Voor veel mensen staat opruimen gelijk aan ‘uit het zicht’, maar dat is natuurlijk niet het échte opruimen. Heb jij de smaak te pakken, open dan ook eens die kast in de garage of de uitpuilende dozen op de zolder. Zoek de verborgen plekjes in jouw woning en ruim alles daadwerkelijk op in plaats van uit het zicht.

10. Minimaliseren in huis

Tja, waarom ruim je eigenlijk op? Dat is een goede vraag met eigenlijk een heel simpel antwoord. Door op te ruimen, wordt je hoofd leger en kun je je beter focussen op andere dingen. Studeren in een kamer vol troep werkt bij mij dan ook echt niet. Focus je tijdens het opruimen op dit achterliggende doel en binnen mum van tijd is de klus geklaard. Meer weten over minimalisme? Lees dan zeker ons artikel hoe je kunt minimaliseren in je huis.

Maak je leven simpel & start met minimaliseren

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de online minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk van onze grote zus soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Willy

  Met behulp van de tips is het inmiddels een lifestyle geworden. Het “leeft” een stuk prettiger en lichter! ? Hartelijk dank! ??

 2. 🐐 caroline

  Nog een tip. Kijk elke keer in de ruimte die je verlaat of je iets kunt meenemen naar de ruimte die je daarna in / door loopt. Eventueel richting prullenmand. Wordt na verloop van tijd ook een gewoonte.

 3. 🐐 diana

  Ooit ergens gelezen en moet zeggen het werkt echt
  Doe de dingen die je in 2 min kunt doen meteen zoals opruimen van de tafel of de aanrecht of andere dingen opruimen
  Ik doe dit altijd en helpt heel goed om orde te krijgen

 4. 🐐 Chantal

  Nog een tip, ook ergens gelezen: maak een mand en probeer als doel aan te houden om per dag 10, 15 of 20 dingen weg te gooien. Het mag klein of groot zijn, als je maar probeert om je doel te bereiken. Zo ruim je langzaam aan steeds weer wat op en krijg je steeds minder zooi in huis en wordt het opruimen zelf ook steeds overzichtelijker.

 5. 🐐 Theresa

  ik heb nog een tip als je kleine snippertjes van papier wil opruimen je pakt een klein stukje plakband en en rolt hem op en dan met dat plakbandje met een plakstukje en dan moet je dat op de kleine snippertjes dippen en dan kan je zo heel snel kleinen snippertjes van de grond afhalen

 6. 🐐 Evelien

  Ik heb gelachen om iedereen met hun tips, vooral om plakband tip
  Neem dan gewoon een vochtig doekje.
  Minder moeite.
  Het lukt me al aardig om te zien wat ik al gespaard heb in een paar jaar van briefkaarten. Gewoon veel brieven schrijven naar vrienden en was erg blij dat ik gespaard had, ben er bijna doorheen.
  Ik zie wel in dat ik teveel hobby spullen heb en dat ga ik verdelen onder de jongeren.
  Mijn oude shirts gaan als poetslappen naar mn vrijwilligerswerk mee.
  En prulletjes, zal ik toestemming voor vragen of ik ze weg mag doen.
  Of ik geef ze cadeau.
  Schoonmaak middelen heb ik een kast op de wc verbannen. Hoog zodat geen kinderen misbruik maken. Door zoveel weg te doen vind ik moeilijk, maar ik ga het wel proberen!

 7. 🐐 Denise

  Hi! Leuk geschreven. Persoonlijk merk ik inderdaad door georganiseerd te werk te gaan sneller ga opruimen. Zo zorg ik ervoor dat er in de badkamer altijd een mandje met schoonmaakmiddel aanwezig is zodat het mij persoonlijk minder moeite kost om iets op te ruimen en direct aan de slag ga! Groetjes, Denise

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate