Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een maandbegroting maken – dit gratis voorbeeld gaat je helpen

Wil je een maandbegroting maken? Ga dan aan de slag met dit gratis voorbeeld en bekijk in één oogopslag hoe je inkomsten en uitgaven er voor staan.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waarom een maandbegroting maken?

Een maandbegroting maken gaat je helpen om goed inzicht te krijgen in je financiën. Je krijgt weer helder zicht op de hoogte van je totale inkomsten – niet alleen je salaris of een uitkering, maar bijvoorbeeld ook de toeslagen die je ontvangt.

Daarnaast krijg je een goed plaatje van alle maandelijkse uitgaven die je hebt. Een maandbegroting is een ideale manier om snel een goed overzicht te krijgen hoe je er financieel voorstaat.

Het heeft dan ook mijn voorkeur om een begroting te maken per maand. Het gros van je inkomsten ontvang je namelijk maandelijks, net als de vaste lasten die veelal eens per maand worden afgeschreven.

Maandbegroting voorbeeld

Als je op zoek bent naar een maandbegroting voorbeeld, dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder kun je het bestand gratis downloaden, zodat je direct aan de slag kunt met het invullen van je gegevens.

Hoe ga je het beste te werk:

  • open je bank app en bekijk alle bij- en afschrijvingen van de afgelopen hele maand
  • open de voorbeeld maandbegroting spreadsheet
  • vul de gegevens van je bank app in op de spreadsheets en je ziet meteen hoe je financiën er voor staan.

Zodra je de gegevens hebt ingevuld (alle bij- en afschrijvingen van één hele maand) zie je exact hoeveel geld er iedere maand binnenkomt en hoeveel geld er wordt afgeschreven. Op deze manier krijg je antwoord hoeveel geld je iedere maand overhoudt (of tekort komt).

Gratis maandbegroting spreadsheet downloaden

Hieronder zie je het voorbeeld van de maandbegroting. Let op dat je bij het invullen alle inkomsten meetelt, dus ook eventuele belastingteruggave, kinderopvang- en/of zorgtoeslag.

Ditzelfde geldt voor de maandelijkse uitgaven. Vul de lijst met uitgaven aan als je uitgaven hebt die niet in het voorbeeld staan. Als er in het voorbeeld uitgaven staan die je niet hebt, haal ze dan weg.

In het voorbeeld hieronder kun je zien dat dit stel 349 euro per maand overhoudt. De maandelijkse uitgaven liggen dus lager dan wat er aan inkomsten binnenkomt.

Maandbegroting voorbeeld

Een maandbegroting laat zien je waar je geld blijft, of je het financieel gezien redt en of je bepaalde kosten niet over het hoofd ziet.

Wil je ook aan de slag met deze maandbegroting? Vul dan hieronder je naam en mailadres in, dan ontvang je de spreadsheet handig in je mailbox.


Je gegevens blijven zoals je mag verwachten tussen ons. Om de week zal ik je mijn nieuwsbrief sturen met meer financiële tips. En geen zorgen – je kunt je altijd weer uitschrijven. 😁


Op zoek naar nog meer tips?

Ben je op zoek naar meer tips om geld te sparen en te besparen?maandbegroting geld sheets Bekijk dan mijn nieuwste bundel met spreadsheets.

In vier spreadsheets gaan we aan de slag om je financiën echt goed op orde te krijgen. Zowel te gebruiken voor Google Spreadsheets als Excel.

In de bundel vind je de volgende praktische en duidelijke spreadsheets:

  • uitgebreide maandbegroting voor het hele jaar
  • spaarbuffer opbouwen
  • spaardoel stellen
  • benodigd inkomen berekenen

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate