Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Maandbegroting maken in Excel – vaste lasten verlagen (plus Excel bestand)

Om lekker te kunnen leven heb je voldoende geld nodig. Geld om belangrijke zaken mee te betalen, en geld om leuke dingen mee te kunnen doen en kopen. Op zoek naar tips en manieren om je vast lasten te verlagen? Dit kun je doen door een begroting te maken in Excel. Je leest er alles over in dit artikel!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Minder vaste lasten betekent meer vrijheid

Ja, het klinkt zo lekker eenvoudig. Als je gewoon je vaste lasten verlaagt dan hou je meer geld over voor leuke dingen. Toch is het waar. Iedere financiële verplichting waaraan je je verbindt verlaagt je vrij besteedbaar inkomen en dus je financiële vrijheid.

Je uitgaven van je inkomen aftrekken

Heb je weleens de moeite genomen om gewoon eens een goed overzicht voor jezelf te creëren? Door al je inkomsten en uitgaven gewoon eens naast elkaar te zetten zie je snel hoe je er financieel voor staat. Je doel is om iedere maand winst te draaien, zodat je je reserves niet hoeft aan te breken maar ze juist laat groeien. Je kunt dit eenvoudig doen door gebruik te maken van het document wat je aan het einde van dit artikel kunt aanvragen.

Een financieel overzicht maken

Als je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, en wat je dus overhoudt, kun je een maandbegroting maken. De kunst is nu om onnodige uitgaven te verlagen of te schrappen. Hoeveel geef je uit aan boodschappen? Kan dat omlaag? Kom je ook vooruit met minder belminuten? Dat tijdschrift, lees je het echt?

Schulden zijn een apart verhaal. Het afbetalen van schulden kan een behoorlijke maandelijkse last zijn. Door je schulden zo snel mogelijk af te betalen verlaag je je maandlasten en krijg je meer financiële vrijheid. Een effectieve manier om je schulden snel af te lossen is de sneeuwbal methode.

Minder spullen kopen

Snijden in je vaste lasten kan lastig zijn wanneer je erg materialistisch bent ingesteld. Want, misschien wil je juist graag in die (te dure) auto blijven rijden, of zie je jezelf niet shoppen bij een goedkopere supermarkt. Toch kan het erg lonen om dit proberen los te laten.

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 10% van ons geluk wordt bepaald door onze omgeving. Probeer geld te zien als een middel om zaken leuker, comfortabeler en makkelijker te maken. Een beetje minimalisme kan in je maandelijkse uitgaven geen kwaad. Alle kleine beetjes tellen op.

Inkomsten en uitgaven bijhouden in ons gratis Excel bestand

Wil je eenvoudig een overzicht maken van je uitgaven en inkomen? Download dan hieronder ons gratis bestandje om je op weg te helpen. Het bestand is gevuld met fictieve gegevens, gebaseerd op een gemiddeld jong tweepersoons huishouden volgens het Nibud.


Meer tips om je vaste lasten te verlagen?

Wil je meer tips die je gaan helpen om meer geld over te houden en je vaste lasten te verlagen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 RInskje

  Goed artikel! Op precies het juiste tijdstip voor veel mensen. Voor mij iig wel, net een nieuw huis gekocht dus tijd om opnieuw een begroting te maken. Inzicht is een begin naar (be)sparen immers:)

 2. 🐐 Mildred

  Jelle, hartstikke bedankt voor weer hele goeie tips en om de begroting van mijn financiën te maken! Ik kijk altijd uit naar je nieuwe vindingen in soChicken die je met ons deelt! 🙂

 3. 🐐 Daantje

  Dit bericht komt precies op tijd, want we zijn nog net niet aan het verzuipen in rekeningen en nu kan ik eindelijk de energie vinden om erachteraan te gaan..
  Heeeeel erg bedankt….

 4. 🐐 Meijnen

  Ten eerste hartstikke bedankt voor deze geweldige begroting en voor jou tijd natuurlijk.
  ik dacht dat ik het al aardig onder controle had maar nu zie ik toch een paar dingen waar ik geen rekening mee had gehouden.
  dus ik ga er mee aan de slag en hopen dat ik wel wat overhoud het einde van de maand.
  maar dat moet nu wel goed komen.
  groetjes

 5. 🐐 Francien

  Eindelijk overzicht! Heel gemakkelijk met het gratis down te loaden excelbestand. Ik ben precies een uur bezig geweest om alles op een rij te zetten.

 6. 🐐 Truus

  Leuk om te lezen en om uit te voeren. Ga het beslist doen ben al gewent om een kasboek te hebben altijd al gedaan. Je weet dan waar je geld blijft.

 7. 🐐 Truus

  Een goede pagina met goede tips.

 8. 🐐 Ingrid

  Hoi Jelle,

  Goede tips, alleen werkt het bestand niet. Je krijgt een alleen een donker vierkantje te zien en een kruisje.
  Hoop dat dit gemaakt kan worden, want ik zou er graag gebruik van maken.

  groet, Ingrid

 9. 🐐 Billy

  Hi Ingrid, bedankt voor je bericht. Dat is vreemd, bij mij werkt het gewoon. Is het inmiddels gelukt om het bestand te downloaden?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate