Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Stoppen met koffie

Terwijl ik dit artikel schrijf over stoppen met koffie, staat er een heerlijke decaf koffie op tafel. Het was weer even wennen, maar nu ik weer ben afgekickt van de koffie, voel ik me direct een stuk vrijer in mijn ochtendritme. Want ja - geen koffie op hebben voelde voor mij als overreden worden door een vrachtwagen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waarom ik (tijdelijk) afkick van koffie

Iedere keer als ik een lange reis in het vooruitzicht heb, probeer ik te stoppen met koffie. Binnenkort vertrekken Jelle en ik weer naar India om door het land van Chai en 3-in-1-koffie te reizen. Niks geen lekkere koffie, maar óf een zakje instant koffie waar al suiker en poedermelk aan is toegevoegd óf thee met veel verse specerijen. Makkelijk kiezen.

Het niet hoeven drinken van koffie op reis heeft een aantal voordelen:

 • Je hebt meestal geen koffiepot tot je beschikking in je hotel/hostel/airBnB/CouchSurfadres. En dat betekent dat je op jacht moet naar een koffiezaak in de buurt voor een kop koffie om wakker te worden.
 • In landen als India zijn niet overal hippe koffiezaakjes te vinden, maar als je dan een zakje met instant koffiepoeder hebt gevonden, dan is dit bijna altijd gemengd met suiker en melkpoeder. Bah!
 • Het niet hoeven drinken van koffie scheelt veel geld. Als ik in Nederland ben, dan drink ik meestal 2 tot 3 koppen koffie in de ochtend. Als ik al deze koppen koffie bij een hippe koffiezaak moet halen, dan kost dit echt veel geld. En dus drink ik liever iets anders, zoals een vers gebrouwen Chai die je op iedere hoek van de straat wel kunt vinden.

Hoe ik stop met het drinken van koffie

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt afkicken van koffie. Mijn manier is door mijn koffie inname over een periode van 3 weken af te bouwen. Zeker als je meestal koffie drinkt uit een filterapparaat is dit makkelijk te doen. Je bouwt -in de gewenste periode- je koffie mét cafeïne én het aantal kopjes per dag af en voegt eventueel wat koffie zónder cafeïne toe.

De eerste 5 dagen van de laatste afkickweek drink ik dan nog één kop koffie per dag – 50/50. Dus de helft met cafeïne, de andere helft zonder cafeïne. De laatste twee dagen verhoog ik de dosering van de cafeïnevrije koffie tot 20/80. Vervolgens heb ik op mijn allereerste dag zonder cafeïne zo goed als nergens last van. ✌

Een paar jaar geleden ben ik weleens abrupt gestopt. Gewoon van de één op de andere dag geen koffie meer. En dat merkte ik de dag daarna direct. Ik zat in de auto op weg naar een vriendin en had barstende koppijn en kon me niet goed concentreren op de weg.

Gelukkig waren de meeste ontwenningsverschijnsel die ik had de dag daarna een stuk minder, maar ik denk dat ik er toch zeker een week last van heb gehad. Niet fijn en dus gaat mijn voorkeur uit door het langzaam af te bouwen.

Ontwenningsverschijnselen door geen koffie te drinken

Koffie vind ik ontzettend lekker, maar het is toch een nadeel dat je psychisch afhankelijk wordt van koffie als je het een dag niet drinkt. Als je eenmaal in het proces zit om te stoppen met koffie is het goed om rekening te houden met bepaalde ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen beginnen bij mij vaak al binnen een dag en kunnen tot wel 2 weken duren.

Dit gebeurt er bij mij als ik een dag geen koffie drink:

 • mijn alertheid wordt minder
 • Ik word moe als ik ‘s ochtends geen koffie heb gedronken
 • ik word chagrijnig
 • ik word wakker met hoofdpijn
 • een paar jaar geleden ben ik gestopt met het ‘s avonds drinken van koffie en dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik makkelijker in slaap val.

En na mijn reis?

Dan ga ik vast en zeker weer koffie drinken. Ik vind het prettig om er niet afhankelijk van te hoeven zijn en dat is in een land als India zeker wel het geval.

Door af en toe een tijd te stoppen met koffie merk ik dat mijn lichaam weer even een korte reset krijgt, omdat het zo gewend was geraakt aan koffie. Het hele afkicken zorgt er voor dat als ik dan weer eens een kop koffie drink, dat ik me ineens een stuk scherper en alerter voel.

Ik ben in ieder geval heel blij dat het me weer is gelukt – zonder al teveel hoofdpijn – om te stoppen met koffie. Heb jij er weleens aan gedacht om af te kicken van koffie? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Aukje

  Vaak aan gedacht, omdat ik ‘s ochtends begin met koffie en dan niet goed kan stoppen. Probeer het wel te beperken tot de ochtend, maar ik zou best helemaal willen stoppen. Misschien ook eens af gaan bouwen, kijken hoe dat bevalt.

 2. 🐐 Eugenie

  Afkicken hoeft voor mij niet zo nodig omdat ik geen ‘gewoonte’ drinker (meer) ben door wat af te wisselen met decafé en thee. Soms drink ik veel koffie op een dag, soms helemaal niet. En als ik dan toch zin heb in een bakkie NA 20.00 uur, pak ik een bakkie eikeltjes of meergranen koffie. Ik ben al een tijd gestopt met melk (Vegan geworden) en suiker in de koffie. Nu kan ik koffie tenminste nog eventueel met suiker ‘opleuken’ als hij ergens niet te drinken is. 🙂

 3. 🐐 Barbara

  Ik ben 25 jaar geleden in een keer afgekickt en het duurde idd een week voor ik me weer een beetje mens voelde. Tot zo’n 5 jaar terug geen koffie gedronken en nu neem ik zo nu en dan een espresso. Dat is en blijft feest.

 4. 🐐 Marjan

  Ooit een heel lange periode zonder koffie gedaan vanwege homeopathische medicijnen….maar toen was er nog Pionier, een ‘koffie uit granen e.d. die lekker krachtig en smaakvol was. Het had niets met koffie te maken maar het was een drank met een ‘kick’, zoals koffie dat ook heeft. Helaas kan ik die caffeinevrije drank nergens meer vinden.
  Goeie methode, die je beschrijft, want accuut stoppen geeft best wat overlast.
  Een van koffie afhankelijke mens in je directe omgeving…verschrikkelijk, ik heb het van dichtbij , als kind, meegemaakt; het chagrijn en de dreiging die er van uit gaan, zijn, zeker voor een kind, niet te hebben. Koffie is heerlijk, maar ik ben blij dat ik het, net als jij, bij 2á 3 koppen in de ochtend kan houden.
  Fijne reis gewenst!

 5. 🐐 Saska | Finance Monkey

  Haha dit lijkt me herkenbaar voor koffie “verslaafden”, maar gelukkig hoor ik hier zelf niet bij.. Ik heb koffie eigenlijk nooit lekker gevonden en ben ook nooit begonnen aan de suikerkoffies van de starbucks en dergelijke dus hoef gelukkig niet af te kicken. Maar kan me enorm goed voorstellen dat wanneer je wel elke ochtend je cafeïne shot nodig had, het als een grote bevrijding kan voelen als je eenmaal bent afgekickt! Goed bezig!

 6. 🐐 rob

  2 jaar geleden had ik precies de zelfde simtonen die boven worden genoemd en altijd een weeïge gevoel en last van me darmen. Ik ben toen abrupt gestopt met drinken en had ook de eerste 3 weken veel last van een brak gevoel moe hoofdpijn. Sinds ik gestopt ben voel ik me zo veel beter en energieker. Dus voor nooit meer koffie en ik mis het ook niet eens.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate